Ruské filmy bojkotovat nebudeme, říká umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och

Video placeholde

Karel Och je součástí Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary už jednadvacet let, z toho posledních jedenáct vykonává funkci uměleckého ředitele. Filmový svět v Karlových Varech se zat u dobu podle něj zásadně proměnil. „Trošku jsem před deseti, patnácti lety trpěl tím, když jsem viděl českého tvůrce se poflakovat po Varech v mírné kocovině, a když jsem se ho zeptal, jeho nebo jí, jestli něco viděl, tak bylo trapné ticho,“ říká v pořadu Prostor X. Dnes i čeští tvůrci na festivalu sledují tvorbu svých kolegů.  

Fakt, že se Karlovy Vary první červencový týden stávají současně dějištěm bujarých večírků, jeho organizátory sice netěší, ale nezmůžou nic. „Určité aspekty festivalu žijí vlastním životem, festival sám – tak jako Cannes nebo Sundance – na to nemá absolutně vliv.

Nemůže zakazovat určitým lidem, aby se pohybovali ve stejný čas, v místě, kde se koná festival, a rozjížděli si vlastní aktivity, které třeba s tím festivalem nemají nic společného. Samozřejmě se snažíme to nějakým způsobem limitovat a mít pod kontrolou,“ přiznává umělecký ředitel Karel Och. 

O to více se organizátoři snaží vycházet vstříc filmovým fanouškům. Letos se návštěvníci můžou těšit na 140 celovečerních snímků, přičemž 33 z nich bude uvedeno ve světové premiéře. „Soutěžní filmy nám k naší radosti už zejména producenti či režiséři nabízejí sami.

Z těch zmíněných 33 filmů napříč hlavním programem máme hned 13 navrátilců, což nás vždycky těší, když ta předchozí zkušenost filmaře byla taková, že se rozhodne vrátit do Karlových Varů,“ přibližuje Och, jakým způsobem se rekrutují zástupci do tří hlavních sekcí. Soutěžní výběr pak spolu se čtveřicí kolegů z programového oddělení doplňují cca sedmdesáti nejlepšími filmy sezony, které viděli v Cannes, Benátkách, Berlíně nebo na jiných filmových festivalech.

Rozhovor vyšel na Reflex.cz >>>