Simpsonovi mají moc drahé hlasy. Hrozí jejich konec

Simpsonovi jsou v ohrožení. Televizní společnost 20th Century Fox Television uvedla, že za současného obchodního modelu si nemůže dovolit výrobu dalších dílů. Lapidárně řečeno: herci, kteří propůjčují oblíbeným postavám hlasy, jsou moc drazí.

Televize, která patří do impéria News Corporation Ruperta Murdocha, chce dabingovým hercům snížit honoráře o 45 procent. Ti s tím ale nesouhlasí.

„Domníváme se, že tento brilantní seriál může a měl by pokračovat, ale nemůžeme vyrábět budoucí řady za těchto finančních podmínek,“ uvedla Fox v prohlášení, jímž reagovala na zprávy, že herci, kteří animovaným postavičkám satirické komedie propůjčují hlasy, odmítli navrhované snížení mezd. Společnost nicméně v prohlášení dále uvádí, že doufá v dosažení dohody s hlasovými herci, aby nové epizody Simpsonových mohly diváky bavit další roky.

Simpsonovi už běží 22 roků a jsou nejdéle vysílaným komediálním seriálem v amerických televizích. První díl byl odvysílán v prosinci 1989. Povedená rodina baví diváckou obec ve více než stovce zemí v 50 jazykových mutacích, její příběhy přinášejí tržby jdoucí do miliard dolarů.

Osm milionů za sezonu

Televize Fox reagovala na zprávu serveru The Daily Beast, že šest klíčových dabingových herců má problémy se snížením svých odměn. Jsou mezi nimi Dan Castellaneta (Homer), Julie Kavnerová (Marge), Nancy Cartwrightová (Bart) i Yeardley Smithová (Líza). Dosud byl každý z nich zvyklý na osm milionů dolarů (téměř 150 milionů korun) za sezonu. Jestliže se s Foxem na nových smlouvách nedohodnou, hrozí seriálu konec.

Seriál zvýšil popularitu také českým hercům, konkrétně především Martinu Dejdarovi (Bart), Jiřímu Lábusovi (Marge) a Vlastimilu Bedrnovi, který se skvěle zhostil role Homera Simpsona. Hlavu rodiny daboval od 1. do 12. série, pak se musel ze zdravotních důvodů práce vzdát. Po Vlastimilu Bedrnovi začal Homer promlouvat hlasem herce Vlastimila Zavřela.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.