Street art se bere na milost: může zvýšit hodnotu nemovitosti

Street art v Berlíně

Street art v Berlíně Zdroj: Profimedia

Street art v Berlíně
Street art v Berlíně
Street art v Berlíně
Street art v Berlíně
Street art v londýnské části Shoreditch, Banksy
21
Fotogalerie

Kreativní řádění na zdech domovů provází lidstvo už od jeskynních maleb našich prapředků. V posledních letech se ale to, co se dříve považovalo za vandalismus, přetavilo v celosvětový fenomén street artu. A turisté se za pouličním uměním jen hrnou.

Street art je pro jedny dynamickou formou umění vyjadřující genius loci daného místa, pro druhé přeceňovaným graffiti. Umělci jako záhadný Banksy, Shepard Fairey nebo v Čechách známý Pasta Oner se ale na poli street artu, kterému se také říká post-graffiti, stali celebritami a zvláště Banksyho malby přitahují davy zvědavců z celého světa.

Mnozí majitelé domů tak nyní dokonce vítají, když se na jejich fasádách objeví umné malby a někdy i umělcům platí za výmalbu. Někteří architekti dokonce začali navrhovat takové domy, které by daly dostatečný prostor streetartovým umělcům. Podle výzkumu britské společnosti Affordable Art Fair totiž street art může zvýšit hodnotu nemovitosti až o desítky tisíc liber.

Londýn

Právě Británie a především její hlavní město Londýn jsou jednou z největších scén evropského street artu. V celém hlavním městě lze narazit na nádherné obrazy na domech, pro opravdový zážitek je však třeba zamířit do čtvrti Shoreditch a hlavně ulice Brick Lane. Dříve se o ní psalo jako o tajném místě, o kterém se průvodci nezmiňují a chodí sem jen místní. To už však v posledních letech není pravdou. Stejně jako pražská náplavka se Shoreditch stal trendovou čtvrtí, kde se potkávají hipsteři s umělci a kravaťáky.

Mezi trhy s veteší, second-handovým oblečením a vinylovými deskami se prolíná barevný street art. Obrazy se objevují na typicky britských cihlových domcích, na obchodech, sloupech, výlohách i betonových zátarasech. Umělci připomínají, že je třeba vnímat street art nejen jako statické obrazy na stěnách, ale jako součást místního koloritu. K tomu londýnskému patří i hudba v ulicích, jídlo ze stánku, poznávání různých kultur, ale i všudypřítomní turisté fotící selfie s graffiti za zády.

Nejprázdnější bývá Shoreditch dopoledne, až před obědem začínají obchodníci lenivě otevírat své dveře a stánky. Čtvrť je také domovem mnoha národů, což se projevuje především v různorodé nabídce jídel. Ačkoli je hlavní ulicí Shoreditche právě nejživější Brick Lane, i další ulice v okolí nabízí zajímavou podívanou. Rozhodně nesmíte minout Rivington Street, kde je k vidění slavný Banksy.

Street art v londýnské části Shoreditch, BanksyStreet art v londýnské části Shoreditch, Banksy|Profimedia

Berlín

Moderní graffiti a street art se začal rozvíjet v sedmdesátých letech minulého století v americkém New Yorku, odkud se dostal do Mexika a Jižní Ameriky. Velké grafiky měly často sociálně-politický nádech a street art byl způsobem vyjádření protestu. Právě politika stála za zrodem streetartové kultury v Berlíně během studené války na západní straně berlínské zdi.

Tři a půl metru vysoká zeď táhnoucí se podél 165kilometrových hranic byla jakýmsi prázdným plátnem pro nespokojené obyvatele západního Berlína, mezi které patřila i první generace dětí amerických vojáků. Graffiti tak bylo silně ovlivněno newyorskou streetartovou scénou.

Jednostranně barevná zeď se začala rychle měnit po pádu zdi v roce 1989, kdy se i na východní straně chopili sprejů, štětců a barev. Dnes je v Berlíně část zdi vystavena pod názvem East Side Gallery a na zdi můžete obdivovat stovky maleb. Jde o jednu z největších nezastřešených galerií na světě a zároveň je to jeden z největších památníků minulého režimu.

Umělecké výtvory na zdi musí být poměrně často restaurovány, neboť čelí kreativním vandalům. Na ochranu proti nim vystavělo město kolem zdi hrazení, které pohled na jednotlivé malby poněkud hyzdí. Dnes lze najít pouliční umění takřka po celém Berlíně a městu se občas dokonce přezdívá mekka graffiti.

Street art v BerlíněStreet art v Berlíně|Profimedia

Tel Aviv

Street art lze najít i v izraelském Tel Avivu.Toto město na Blízkém východě na první pohled vypadá, že není svázané náboženskými tradicemi a vlastně připomíná jakékoli jiné evropské středomořské město. Na širokých plážích leží turisté, na cyklostezkách se prohánějí lidé na elektrokolech a celé město je poseté street artem.

Především v jižní části Tel Avivu lze na zdech objevit díla světoznámých umělců, nechybí ani Banksy. Umělci se strefují do místní politiky, korupce i do izraelsko-palestinského konfliktu. I když je podobně jako v evropských městech i zde graffiti zakázané, úředníci obvykle nad kvalitním uměním přivírají oko a taková čtvrť Florentin je sama o sobě jedním velkým plátnem.

Komerční potenciál street artu vycítili i průvodci, kteří nabízí komentované procházky po různých městech právě za pouličním uměním. Za street artem se dá cestovat do mnoha dalších měst, ať už je to jeho kolébka New York, nebo Lisabon, Paříž, Sao Paulo, Barcelona a mnoho dalších.

Street art v Tel AvivuStreet art v Tel Avivu|Profimedia