Sympatický hudební výlet na Moravu prozatím skončil

Antologie moravské lidové hudby 3 a 4

Antologie moravské lidové hudby 3 a 4 Zdroj: repro E15

Zbývající části čtyřdílné Antologie moravské lidové hudby završily unikátní kolekci, která mapuje současnou podobu tradičního „muzicírování“ v regionech naší republiky, kde zůstává folklor živý. Obě alba jsou vybavena obsáhlými booklety s medailonky všech souborů a sólistů i trochou místopisu v češtině i angličtině. Z maximální hrací doby cédéček zbývají vteřiny a jejich výběr opět staví často na albech vydaných i obecními úřady nebo muzikanty samotnými.

Třetí díl s podtitulem Dolňácko II doplňuje druhou část, protože tento rozsáhlý moravský region je hudebně nejbohatší. Patří sem Podluží kolem Hodonína a Břeclavi, kde převažují táhlé melodie, zpívané vyššími mužskými hlasy, a výše položené Hanácké Slovácko, kde byly prvním doloženým nástrojem gajdy: moravské dudy.

Současná tvář folkloru se však na Dolňácku drží obrakter vyklého obsazení cimbálové muziky. Mezi nahrávkami chybí i „štrajchy“, smíšené sestavy s plechovými dechovými nástroji. Z instrumentáře vybočuje akordeon, kterým cimbálovka Jury Petrů posílila lidovou Ta kyjovské brána.

Dál na sever posluchače zavede čtvrté album, věnované Valašsku, Lašsku, Zlínsku a Luhačovskému zálesí. Spojnicí těchto regionů je hornaté území, což u nejrozlehlejšího Valašska souviselo s jeho středověkou kolonizací pastevci z Rumunska a kulturní kořeny jsou zde docela exotické. Ve zvuku cimbálových muzik se tak neztrácí ani píšťala a proti Dolňácku mají odlišný chai valašské polky a třesené valčíky. Původní lidové gajdy zde připomíná ve svatební Laštověnce alespoň cimbálová muzika Soláň, spolupracující se stavitelem jejich replik Pavlem Čípem.

Mise za živým folklorem je vydavatelsky u konce. Zatím? Nezmapovány zůstaly ještě malé, ale nikoli nevýznamné regiony (třeba západomoravské Horácko). I tak odvedla producentka Helena Bretfeldová velký kus práce a antologií doplnila starší retrospektivní 2CD Proměny v čase, jež v roce 2001 zachytilo lidovou hudbu na Moravě ve 20. století.

Antologie moravské lidové hudby 3 a 4

Vydavatel: Indies Scope Records, 2011
Hodnocení: 90 %

Autor je spolupracovníkem redakce