Vikas Swarup sympaticky přetáčí klišé běžných detektivek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Autor předlohy k oskarovému megahitu Milionář z chatrče, indický diplomat Vikas Swarup, ne patří ke světové literární extratřídě. Ale pracovat se žánry a posouvat jejich možnosti mu jde skvěle. Prokázal to novelou Kdo chce být miliardářem (později přejmenovaná na Milionář z chatrče) i druhým románem Šest podezřelých, který vychází ve vydařeném českém překladu.

Jak název napovídá, Swarupův druhý román vypráví detektivní příběh. Při jednom dillíském luxusním večírku pro smetánku dojde k vraždě předního podnikatele. Policie pozemek uzavře a najde šestici podezřelých se střelnou zbraní. Čeká se na balistické zkoušky a Swarup začíná pozvolna rozvíjet životní osudy této šestice. Kým jsou, jak se dostali na onu luxusní party, a hlavně: jaký je jejich vztah k zastřelenému podnikateli? Swarup zdánlivě jede po známé trajektorii moderních detektivek, skutečnost je ale komplikovanější.

Každý ze šesti podezřelých prošel výraznou osobnostní metamorfózou, někdy jen ideovou, jindy ale skutečnou (například americký turista se kvůli CIA mění v hollywoodského producenta, bývalého zkorumpovaného člena indické státní správy posedne Gándhího duch). To klíčové na knize tak není pátrání v pravém slova smyslu, jak bývá u detektivky zvykem, ale spíše ve vykreslení jednotlivých příběhů a popsání reality dnešní Indie. S blížícím se závěrem je čtenář stále v napětí, ale Swarup se mu vysměje. V Indii vyřešit kriminální případ oficiální cestou nelze. Je možné zvolit obětního beránka, média se v tom často angažují, ale skutečného pachatele vypátrat a odsoudit nejde.
Netradiční, čtivá a pro čtenáře neznalé Indie i exotická kniha.

Vikas Swarup: Šest podezřelých

Nakladatelství: Ikar, 2011
Překlad: David Petrů
Hodnocení: 70 %