Vítězové Cannes: Něžné japonské rodinné drama i tragikomedie o černochovi v Ku Klux Klanu

Hirokazu Koreeda

Hirokazu Koreeda Zdroj: ČTK

Zlatá palma putuje po 21 letech do Japonska. Oblíbený mistr citlivých rodinných dramat Hirokazu Koreeda se svou novinkou Manbiki kazoku (Rodina zlodějů) dosáhl na nejprestižnější festivalovou cenu. V Cannes uspěl i Američan Spike Lee s tragikomedií BlacKkKlansman.

Něžný portrét skupinky zlodějíčků Manbiki kazoku (Rodina zlodějů), který přemýšlí o tom, co vlastně tvoří rodinu, se stal vítězem 71. festivalu v Cannes. Jeho tvůrce, 55letý japonský filmař Hirokazu Koreeda už několik snímků o rodině oceňovaných za svou jemnost a humanismus natočil, s dramatem Jaký otec, takový syn v Cannes vyhrál Cenu poroty. „Tentokrát jsem chtěl najít spojení mezi rodinou a společností, takže tento film je víc sociální než ty předchozí,“ přiblížil svou novinku režisér. Snímek na svém říjnovém festivalu Be2Can a poté i do českých kin uvede společnost Film Europe.

Spike Lee sice tvrdil, že ceny pro něj nejsou důležité a z Cannes odjede už před ceremoniálem. Nakonec ale zůstal, aby si převzal Grand Prix za svou zábavnou a emotivní tragikomedii BlacKkKlansman popisující skutečný případ mladého černošského detektiva, který začátkem 70. let infiltroval rasistický Ku Klux Klan. Příběh, na nějž Leeho upozornil Jordan Peele (Uteč), režisér zasadil do současného kontextu, a proměnil ho tak v naléhavý apel proti nenávisti. „Věřím v naději. Ale nejsem slepý nebo hluchý a vím co se děje. Doufám, že tenhle film lidmi zatřese,“ uvedl uznávaný černošský tvůrce. I tento snímek má českého distributora, jeho česká premiéra však ještě není potvrzená.

Prezidentka hlavní poroty Cate Blanchettová na festivalu vedla protest proti genderové nerovnoprávnosti ve filmovém průmyslu. Čekalo se tedy, že nějaké ceny dostanou i ženské filmařky, ač do soutěže pronikly jen tři. Nakonec se radovaly dvě z nich. Libanonka Nadine Labakiová dostala Cenu poroty za drama Capernaum o chlapci, který žaluje své rodiče za to, že se narodil. Italka Alice Rohrwacherová se díky snímku Šťastný Lazzaro podělila o cenu za scénář (kterou ex-aequo získal i zakázaný íránský filmař Jafar Panahí za Tři tváře). I Lazzara a Capernaum uvidíme v českých kinech. Stejně jako polskou černobílou romanci Studená válka, za níž oscarový tvůrce Idy Pawel Pawlikowski dostal cenu za režii.

Do distribuce přijde kupodivu také experimentální esej o úzkosti a válce 87letého Jeana-Luca Godarda Kniha obrazu, pro niž porota vymyslela cenu Zvláštní Zlatá palma, udělenou poprvé v historii. Těšit se můžeme i na intimní a skvěle zahraný portrét mladého chlapce, jenž se chce stát dívkou a baletkou, v belgickém filmu Dívka oceněném Zlatou kamerou pro nejlepší debut.

10 nejlepších filmových dramat roku 2018 a proč je nesmíte propásnout >>>