Za realitou se skrývá neprozkoumaná lidská mysl

Obraz malíře českého původu Hynka Martince, ilustrační foto

Obraz malíře českého původu Hynka Martince, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Je klasická malba mrtvé médium? Nikoli ve Velké Británii. Toto tvrzení dokazuje současná výstava Beyond Reality/British Paiting Today v Rudolfinu, jež představuje silné a výrazné tváře anglické malby. Výstava tematizuje několikaletou diskuzi, zda je klasická malba zapomenutým či zastaralým médiem v době nadvlády konceptuální tvorby. Expozice je obsahově ucelená a této diskuzi velmi bystře sekunduje.

Britské umění je svébytné, vymykající se současné linii konceptuálního zaměření, které dominuje v ostatních evropských zemích a USA. Udržuje si přední pozici ve figurální malbě a soustavně zkoumá způsob zobrazování reality – viditelné či myslitelné. Otázkou dnes již ovšem není, zda je možné věrně zobrazit realitu, ale proč takové obrazy vůbec vytvářet.

Beyond Reality představuje tvorbu dvanácti současných britských umělců střední generace. Výběr tvůrců je záměrný. Všichni oslovení umělci se ve svých dílech snaží odpovědět na otázky, jak lze realitu zachytit a jaký je její význam. Dalším záměrem je znovu otevřít diskuzi o tom, zda je nutné pokračovat v neokonceptuálních strategiích ve výtvarném umění, když klasická média odolávají a mají stále silnou výpovědní hodnotu.

Hynek MartinecHynek Martinec | Profimedia.czMalíř českého původu Hynek Martinec

Expozici otevírá tvorba Jasona Brookse, jehož malby vytvořené podle fotografických předloh nevypadají jako malířské portréty. Což je ostatně doménou i dalších autorů, kteří se obracejí k často používanému fenoménu hypperrealismu či fotorealismu. Modely viditelně pózují v umělcově ateliéru před kamerou a v uměle nasvíceném prostředí, jež vytváří dokonalou iluzi reality. Vzniká tak „iluzivní malba“, která realitu věrně napodobuje a zároveň diváka vtahuje do světa za realitou. Této tendenci odpovídají i díla dalších protagonistů, přiznávající jasnou spojitost mezi fotografií a malbou.

Ve druhé části expozice umělci programově navazují na akademickou malbu 19. století a renesance. Tyto obrazy ztrácejí svůj historický kontext a transformují se na současné „tady a teď“. Výstavu uzavírá šalebná, až provokující tvorba bratří Chapmanových, kteří se soustřeďují na výraz a dikci dějin umění. Pro své zrůdné přetvoření si vybírají dobové portréty či ikonografická témata a radikálně je mění jako obraz Doriana Graye.

Avšak ve Wildově příběhu je „pravdivý“ obraz a „lživá“ realita života. Zde je tomu právě naopak. Autoři se zaměřují na odhalování skutečné povahy umění. Co tedy skrývá pojem realita a co je reálné? Za realitou se nachází svět iluze, kterou přes mnoho dioptrií nevidíme, nebo vidíme pouze to, co chceme vidět. Ale nevede i tento postoj k iluzi?

***

Beyond Reality/British Painting, Today Galerie Rudlfinum Výstava trvá do 30. 12. Hodnocení: 90%