Zemřel režisér Osady Havranů. Spolupracoval i na filmu Amadeus s Formanem

Režisér Jan Schmidt

Režisér Jan Schmidt Zdroj: ČTK

Zemřel režisér Osady Havranů či Smrti talentovaného ševce! Oznámila to rodina
2
Fotogalerie

Ve věku 85 let zemřel režisér Osady Havranů či Smrti talentovaného ševce Jan Schmidt. Uvedla to Česká televize, které to sdělila rodina režiséra. Schmidt natáčel snímky široké škály žánrů, od sci-fi přes dokument až po pohádku. Jako pomocný režisér se podílel i na filmu Amadeus, který natočil jeho spolužák Miloš Forman.

Ve filmografii Jana Schmidta lze nalézt díla nejrůznějších žánrů a osudů. Zaujal už absolventskou parodií na budovatelské filmy Černobílá Sylva, kterou natočil podle scénáře Pavla Juráčka, stejný tvůrčí pár stál i za oceňovanou postapokalyptickou alegorií Konec srpna v hotelu Ozon. Z pozdější tvorby režiséra, který ve věku 85 let zemřel, diváci dodnes oceňují pravěkou trilogii o Havranpírkovi nebo seriál Stříbrná paruka o českých kočovných divadelnících z 19. století, natočený podle předlohy Adolfa Branalda.

Pražský rodák (narozen 3. ledna 1934) přitom původně vůbec nesměl studovat vysokou školu, po Stalinově a Gottwaldově smrti se ale nakonec dostal na medicínu, jak si přál jeho otec. Po šesti semestrech pvšem "zběhl", zamířil na pražskou filmovou fakultu, kde studoval režii v ročníku Otakara Vávry. Jeho spolužáky tak byly takové hvězdy české nové vlny jako Miloš Forman, Věra Chytilová, Evald Schorm či Jiří Menzel. Ani Schmidt ale nezůstával v pozadí, na přelomu 50. a 60. let tvořil výrazný tvůrčí tandem s Juráčkem.

"Filmy z 60. let byly silné proto, že pojednávaly o tehdejší společnosti, o naší konkrétní zemi," řekl jednou Jan Schmidt o asi nejslavnější éře české kinematografie. Ve svých deníkových záznamech přitom Juráček (1935 až 1989) o Schmidtovi nepíše právě v nejlepším. "To bylo naprosto běžné, že Pavel Juráček nejvíc nadával na ty, kteří mu byli nejblíže," komentoval to sám Schmidt, jehož během kariéry často pronásledovala smůla a kterého filmový publicita Jaroslav Boček nazval "věčným mužem v pozadí".

Nepříliš šťastné osudy měl třeba ambiciózní dobrodružný snímek Kolonie Lanfieri, natáčený v létě 1968 na Kavkaze a Krymu a dokončený v napjaté situaci po okupaci Československa. Za normalizace Schmidt točil pohádky, detektivky i dokumenty. Patřil například k režisérům, kteří převedli na plátno příběhy populárního kapitána Exnera. Schmidtův snímek Smrt talentovaného ševce (1982), ve kterém ztvárnil hlavní roli Jiří Kodet, rozhodně patří k nadprůměrným českým detektivkám.

Na slavnou éru 60. let navázal Jan Schmidt po listopadu 1989 oceňovanými vzpomínkovými Vracenkami (1990), jeho poslední filmový pokus z půlky 90. let, Juráčkova adaptace Jacka Londona, ale zůstal nedokončen. "...už jsme taky staří a je toho natočeno dost, proboha," řekl nicméně v nadsázce. Za kameru si Schmidt naposledy stoupl při natáčení Stříbrné paruky (2001), pětidílného seriálu, ve kterém vzdal hold hereckému řemeslu v dobách jeho kočovných začátků.