Kvůli neštěstí zavádí hlásiče požáru

Čidla, která zaznamenávají kouř, budou ve všech pokojích nemocnic patřících pod Jihočeský kraj. Jeho vedení se rozhodlo pro několikamilionovou investici po požáru na interním oddělení.

Únorová nehoda v budějovické nemocnici, při níž přišla o život devětasedmdesátiletá pacientka, pomalu ztrácí nádech záhady. Experti se přiklánějí k názoru, že požár lůžka ve třetím patře interny má na svědomí elektrotechnická závada. Personál nemocnice mluví o vadné zářivce nad postelí.
Pro přehled základní fakta: Za nepohyblivou pacientkou přišli 6. února večer na návštěvu příbuzní. Byla ve stabilizovaném stavu. Čtyřicet minut po jejich odchodu se rozezněl hlásič požáru na chodbě. Sestry zpozorovaly kouř valící se z pokoje. Ženě, které ohořely nohy, už ale lékaři pomoci nemohli. Sestry evakuovaly z pokoje druhou nepohyblivou ženu a podobně pomohly dalším asi třiceti pacientům. Hasiči přijeli až k uhašenému ohni.
„Protipožární zabezpečení bylo v normě. Pozůstalým můžeme poskytnout odškodnění z naší pojistky, dohodli jsme se s nimi na společném postupu,“ uvedl mluvčí Českobudějovické nemocnice Jan Dušek.

Policisté hledají viníka

Ačkoliv se policisté zabývají kauzou jako podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti, kde hrozí až pětileté vězení, otázku, kdo chyboval, stále zodpovězenou nemají. Vedení nemocnice dokonce přišlo s verzí, že žena nemusela zemřít na popáleniny, ale těsně před tím, než se její postel ocitla v plamenech.
Přišla pomoc opravdu včas? Ve dvoulůžkovém pokoji ležely dvě vážně nemocné pacientky. Ačkoliv měly na dosah tlačítko pro přivolání sester, podle personálu je nedokázaly ovládat.
„Je to neštěstí. Personál je tady milý, ale je ho málo. Na všechno nestačí,“ poznamenala šestaosmdesátiletá Anna Sochorová, která leží v sousedním pokoji.
Kromě místnosti číslo 376, kde hořelo, jsou už pacienti na svých postelích. I jeho obsazení je ale podle mluvčího Duška záležitostí několika dnů.
Vedení nemocnice zatím nechalo opravit škody za šest set tisíc korun a začalo s montováním požárních hlásičů na stropech. „Čidla ve všech postelových pokojích jsou nadstandardní záležitostí. Normy to nevyžadují,“ dodal Dušek. Pozor na zářivky

Hlásiče požáru budou mít spojení s ústředím v přízemí objektu a napojení na velín společný pro celý areál, kde je nepřetržitá provozní služba. Potud je to podle nemocnice opatření moderní. Pavilon nově zrekonstruovala před pěti lety.
Odborníci ale varují, že selhat mohou někdy zářivky, které pracují na jiném principu než klasické žárovky. Pokud se na nich porouchá kondenzátor, může se v něm vznítit elektrolyt a odkapávat na zem. Takové osvětlení ale odpovídá evropským normám. „Čekáme na výsledky zkoumání experta z oboru chemie,“ řekla mluvčí policie Regina Tupá. Ty mají upřesnit příčinu vzniku požáru.

Hořet mohlo od chemické reakce Hlásiče požáru by neměly chybět v žádné domácnosti. O tom je přesvědčený ředitel odboru prevence Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Jan Pavlík. Reaguje tak na požár, který se vznítil 6. února v nemocnici v Českých Budějovicích.

V nemocničních pokojích žádné hlásiče nebyly? Vyhláška, která je nařizuje, je z roku 2008. Pavilon interny byl rekonstruovaný dřív. Není povinnost upravovat stavby dodatečně podle této vyhlášky. To bychom museli přestavovat třeba i hlubocký zámek, který byl naposledy rekonstruovaný někdy v roce 1894.

Myslíte si, že hlásič na pokoji ve třetím patře interny mohl zachránit život? To je otázka pro vyšetřovatele, pro policii. Obecně to tak je. Existují alarmy, které aktivuje změna teploty, kouř s výjimkou třeba cigaretového nebo doutníkového, plyn. Dají se na tato média nastavit. Rozezvučí se tak hlučně, že každého spolehlivě vzbudí.

Tvrdíte, že nejlevnější přístroje jsou záležitostí několika stokorun. Proč se víc nevyužívají? Lidé si staví luxusní domy a do tak jednoduché věci neinvestují. Možná je to víc záležitostí příštích generací.
Policie už řekla, že za nehodou v nemocnici je elektrotechnická závada. Mluví se hodně o vadné zářivce. Co si o tom myslíte vy? Něco o tom vím, a proto nebudu reagovat na spekulaci o zářivce. I když se už od vadných kondenzátorů zářivek havárie staly. Žádná věc není stoprocentně bezpečná, zvlášť když na náš trh míří zboží označené značkou CE, což znamená, že je vyrobeno v Unii, a přitom to jsou výrobky z Asie. Případ hořícího lůžka není záhadný. Konečné slovo v něm budou mít chemické laboratoře. Jsou prostě látky, které na sebe vzájemně reagují hořením. /tš/