Kvůli zrušené aukci kmitočtů má šéf ČTÚ na krku trestní oznámení

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák

Nekompetentnost, strach, korupce? Skutečné důvody nedávno zrušené aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, ve které se hraje o větší konkurenci na trhu a zároveň miliardové výnosy pro stát, nyní prověří policie. Ta obdržela trestní oznámení na šéfa Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka.

Trestní oznámení podal Martin Dvořák a zní na podezření ze spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Martin Dvořák oznámení podal jako řadový občan a říká, že nereprezentuje žádnou organizaci: „Trestní oznámení podávám z pozice člověka, který se dlouhodobě pohybuje v telekomunikacích a čas od času neschopnost ČTÚ přesáhne určitou mez, která vyžaduje reakci,“ uvedl pro server Mobilmania.cz.

ČTÚ aukci kmitočtů nedávno překvapivě zastavil. Důvod byl přitom paradoxní - zájemci nabízeli příliš moc. Nabídky mobilních operátorů se totiž vyšplhaly z celkové vyvolávací ceny 7,4 miliardy korun na více než 20 miliard korun a dále rostly. Podle úřadu by tak sice stát vydělal, ale vše by nakonec musel zaplatit koncový zákazník.

Takové zdůvodnění ale vyvolalo kritiku v odborných i politických kruzích. Ministr průmyslu Martin Kuba označil takové vysvětlení za neuspokojivé a Dvořáka, kterému v dubnu končí funkční období, do čela ČTÚ již nenavrhne. Dvořák nepřesvědčil ani Hospodářský výbor sněmovny (resp. jeho podvýbor pro elektronické komunikace a ICT). „Pan Dvořák nepředstavil žádná relevantní data, studie ani modely, na základě kterých by mohl takto významnou aukci zrušit. To pouze svědčí o tom, že nejde o racionální, ale o účelové rozhodnutí. Pavel Dvořák hrubě porušil povinnosti předsedy a člena Rady ČTÚ, a měl by proto okamžitě z úřadu odejít,“ uedl šéf výboru Jan Husák.

Hraje se do karet stávajících operátorů?

Autor trestního oznámení Martin Dvořák považuje zrušení aukce za neopodstatněné, zdůvodnění za nedostatečné a vypočítává, jaké škody vznikají státu a jeho občanům. „Zrušení aukce znamená oddálení vstupu čtvrtého operátora a tedy vznik efektivní konkurence o jeden rok, což je stav, který vyhovuje stávající trojici operátorů. A stát zároveň přišel o nezanedbatelný příjem do státního rozpočtu,“ tvrdí Dvořák s tím, že skutečnými důvody jsou nekompetentnost či nedbalost Pavla Dvořáka, obava z možnosti soudního napadnutí chybně nastavené aukce mobilními operátory, nebo také korupce.

Rozpory v rozhodnutí zrušit aukci podle Martina Dvořáka
• Není známa analýza promítnutí vysokých cen z aukce do koncových cen spotřebitelům. Naopak existují zahraniční analýzy hovořící o naprostém opaku.
• V čem spočívá „patová situace“, když soutěžitelé pokračovali dobrovolně dále v aukci?
• Pokud hlavním cílem aukce byla rychlá dostupnost moderních mobilních datových služeb, tak proč ji dále oddálil až o jeden rok tím, že aukci zrušíme?
• Pokud 20 miliard Kč za frekvence bylo „příliš“, tak Pavel Dvořák nepřímo určil rozsah „správné“ ceny na 7,4 až 15 miliard Kč. Proč se tedy vůbec zabývat opakováním aukce, když by stačila např. jednodušší obálková metoda?

„Celá aukce je připravená diskriminačně směrem k novému operátorovi vzhledem k již existujícím příděleným frekvencím 3G a 2G, které se pro 4G dají také využít. Druhá věc je, že pouhý restart aukce v krátké době by znemožnil, aby se kromě PPF přihlásil i další subjekt. Míč je teď na straně pana ministra Kuby,“ uzavírá Martin Dvořák.

Pro vládu a ČTÚ má Martin Dvořák pouze doporučení: odvolat Pavla Dvořáka, jeho post co nejdříve přeobsadit kompetentním odborníkem a zasadit se o co nejrychlejší spuštění nové aukce s podmínkami reflektujícími připomínky ze strany odborné veřejnosti a podnikatelů v telekomunikacích.

Jak odmítnout dvacet miliard

Petr Koubský: O mobilní aukci velmi vstřícně