Kybernetický zločin Česko připraví o téměř půl procenta HDP

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marcie Casas CC BY 2.0 Flickr

Kybernetický zločin způsobí každý rok škody za 445 miliard dolarů. Přestože Česko nepatří k těm nejvíce zasaženým, i tuzemskou ekonomiku počítačová kriminalita připraví o významnou část hrubého domácího produktu. Vůbec nejvíce postižené je Německo.

Počítačová kriminalita Česko ročně připraví o 0,41 procenta HDP, vyplývá ze studie amerického Centra pro strategické a mezinárodní studie (CSIS) a poskytovatele antivirových programů McAfee. To podle údajů z loňského roku odpovídá ztrátě necelých 16 miliard korun.

Česko se tím řadí na úroveň řady evropských států, které dosáhly stejného výsledku. Ztrátu 0,41 HDP utrpí i Španělsko, Belgie, pobaltské státy, Slovensko, Rakousko a další. Každý rok kvůli počítačové kriminalitě v Evropské unii zanikne 150 tisíc pracovních míst, cituje z dosud nezveřejněné studie deník Die Welt.

Lépe než zmíněná skupinka státu si v boji proti kybernetické kriminalitě vedou především východoasijské a jihoamerické státy. Japonsku se škodami 0,02 procenta HDP se daří nejlépe z vyspělých ekonomik, ještě menšími následky se může pochlubit africká Keňa. Vysoko v žebříčku se umisťují i Austrálie a Nový Zéland. Premiantem EU je Itálie s 0,04 procenta HDP.

Daň za pokrok

Na opačném konči žebříčku a daleko za USA či Čínou stojí Nizozemsko a Německo s každoročními škodami na HDP ve výši 1,5, respektive 1,6 procenta. Zatímco loni se počítačová kriminalita dotkla 800 milionů lidí, tedy asi každého desátého obyvatele planety, v Německu se její obětí stal každý pátý člověk. Zatímco dříve hackeři nejčastěji útočili na odvětví kolem obnovitelné energie, nyní se soustředí na automobilový průmysl.

„Kybernetický zločin je rostoucím odvětvím. Výnosy jsou vysoké a rizika malá,“ uvádějí autoři studie. Počítačovou kriminalitu označují za „daň za pokrok“, zároveň dodávají, že zpomaluje tempo vývoje skrze snižování zisků těch, kteří do inovací investují.

Studie čerpá informace jak z vládních údajů, tak z dat stovek poškozených firem. Autoři využívají i zdroje v tajných službách. CSIS neodhaluje totožnost jednotlivých poškozených, například jednu britskou společnosti ale loňský útok naráz připravil o 1,3 miliardy dolarů. Desítky milionů dolarů loni během několika hodin ztratily i dvě banky sídlící v Perském zálivu, škody v milionech dolarů přiznala i desítka brazilských bank.

O většině útoků se svět nedozví

Celosvětově počítačová kriminalita způsobí škody odpovídající 0,8 procenta HDP. Po krádežích, mezinárodním zločinu, obchodu s drogami a padělatelství je tak pátou skupinou zločinů s největším dopadem na ekonomiku.

Autoři studie ale zároveň upozorňují na to, že většinu útoků hackerů nikdo nenahlásí a to nejen kvůli tomu, že se poškozený například pokouší utajit únik citlivých dat. „Člověk, kterému ukradli jízdní kolo, ví hned druhý den ráno, co přesně ztratil. Majitel továrny, kterému ukradli plány na kolo, o ztrátě neví, dokud se na trhu neobjeví kolo jeho konkurence,“ cituje studii agentura Bloomberg.