Lebka Jacka Rozparovače

Lebka Jacka Rozparovače

Lebka Jacka Rozparovače

Tak dlouho pátrali Australané po ostatcích legendárního bandity Neda Kellyho, až našli lebku Jacka Rozparovače.

Když už filmoví tvůrci nevědí kudy kam, spojí do jednoho příběhu stvůry z předchozích trháků. Ve filmu se tak potkal třeba vetřelec a predátor. Historii se to někdy povede také. V australských dějinách se tak vedle sebe postavili Ned Kelly a Jack Rozparovač.

Vrah nebo hrdina

Pro někoho byl Ned Kelly chladnokrevný vrah, pro jiné symbol odporu irské menšiny proti britské nadvládě. Dnes je Kelly legendou a australským národním hrdinou. Spisovatelé o něm píšou romány, točí se o něm filmy.

Edward Kelly přezdívaný jako „Ned“ se narodil v roce 1854 nebo 1855 jako syn irského trestance vyhoštěného z Británie do Austrálie. První střet se zákonem absolvoval ve čtrnácti letech za napadení čínského rolníka. Následně byl opakovaně zadržen a uvězněn za krádeže a násilnosti. Po střetu s policií v roce 1878 utekl do buše. Zabil tři policisty, kteří se ho pokusili chytit, a postavil se do čela bandy psanců, jež proslula bezohledností a sebevražednou odvahou. Vyloupili dvě banky a spáchali spoustu dalších zločinů, než byli v roce 1880 dopadeni. Při zadržení měl na sobě Ned Kelly podomácku vyrobené brnění a helmu, jež ho uchránily před projektily.

Neda Kellyho popravili oběšením 11. listopadu 1880 a tělo uložili do hromadného hrobu v melbournské věznici. Po zrušení věznice v roce 1929 se ostatky vyzvednuté z hrobu stěhovaly do nového vězení v Pentridge. Přitom došlo k oddělení Kellyho lebky. Ta byla vystavena ve vitríně v budově melbournské věznice až do roku 1978, kdy za nejasných okolností zmizela.

Záměna lebek

Nedávno se podařilo pomocí DNA identifikovat ostatky Neda Kellyho. Genetici porovnali DNA třiatřiceti koster zločinců pochovaných v pentridgeském vězení a DNA jednoho žijícího pokrevního příbuzného Neda Kellyho. Jednoznačně určili kosti náležející slavnému banditovi. Kellyho příbuzní chtějí ostatky důstojně pohřbít.

Záhada nadále obestírá osud Kellyho lebky. V roce 2009 vydal bývalý farmář Tom Baxter úřadům lebku, o které tvrdil, že patří Nedovi Kellymu. Baxter nikdy nepřiznal, jak k lebce přišel. Údajně se mu dostala do rukou týden poté, co zmizela z vitríny v Melbourne.

Genetické testy Baxterovu verzi však vyvrátily. Lebka nepatří Kellymu. S vysokou pravděpodobností jde o lebku jiného pozoruhodného zločince Fredericka Deeminga. Ten páchal v Británii, Jižní Africe, Jižní Americe a Austrálii podvody pod mnoha falešnými totožnostmi. V létě 1891 zavraždil v Anglii svou první ženu s jejich čtyřmi dětmi. Těla zazdil pod krbem. Na sklonku téhož roku zavraždil Deeming v Melbourne svou druhou manželku. Byl dopaden počátkem roku 1892 a o pár měsíců později i popraven.

Frederick Deeming byl pochován ve stejném hromadném hrobě melbournské věznice, ve kterém v té době už dvanáct let ležely ostatky Neda Kellyho. V roce 1929 zřejmě došlo k záměně lebek obou mužů.

V roce 1888 se pohyboval Deeming v Anglii a navštěvoval Londýn. Mnohé naznačuje, že by mohl být pachatelem série pěti brutálních vražd londýnských prostitutek připisovaných tajemnému Jacku Rozparovačovi.