Ledový klid a přesná trefa

Největší počet bodů uhrají na terč s šipkami nejlépe muži. Při zápase s ženou jsou ale nervóznější a nechají se snadno rozptýlit.

Kdy mají muži největší trému před ženami? Když s nimi soupeří o body před terčem. Alespoň to tvrdí Ives Zrůstová, která hraje šipky už patnáct let. „Je na nich vidět, jak jsou nervózní a nevěří si,“ tvrdí čtyřicetiletá hráčka. Šipky přitom začala hrát ve svých pětadvaceti letech. „Je to úžasný sport. Už proto, že můžu fandit soupeři, když se mu podaří dobrý hod, na který uhraje třeba i sto bodů. Ale určitě nenechávám chlapy vyhrát. Jsem bojovník,“ dodává Zrůstová.
Zkušenosti s ženskými soupeřkami má také Milan Dvořák, který holduje šipkám už dvanáct let. „Proti ženám se hraje hůř, protože je člověk snadno podcení,“ říká Dvořák. Podle něj je nejdůležitější při hře psychika. „Pokud hráč není vyrovnaný a soustředěný, hodiny tréninku jsou mu na nic. Některé ženy se dokážou tak vypracovat, že se v šipkách vyrovnají i chlapům. Učí se od nás rychle,“ konstatoval Dvořák.

Založili vlastní ligu

V Ústí je několik šipkařských klubů, které tvoří jádro Ústecké ligy. V ní pak soutěží ještě další kluby z ostatních měst, například z Teplic, Děčína, Litoměřic nebo Mostu. „Ústecká liga je raritou, protože v ní mohou hrát i neregistrovaní hráči,“ podotkl Miroslav Čunka, který před šesti lety se třemi společníky ligu zakládal. Podle jeho slov se museli potýkat se zákazy a překážkami od delegátů profesionální ligy. „Vůbec se jim nelíbilo, že chceme založit vlastní ligu. Nám se zase nelíbila jejich pravidla, která šla na ruku jen těm majetnějším klubům,“ uzavřel Čunka.