Lepší, nebo horší rok? Sedmička nabízí přehled událostí v kraji

Levnější cestování vlakem do Prahy, stávky i konec analogového televizního signálu přinesl uplynulý rok.

Jaký byl? Na rok 2011 budou lidé vzpomínat různě. Někoho potěšilo, že si mohl levněji než dřív pořídit byt, jiného naštvalo, že v červnu stávkovali dopravci a on musel kvůli tomu vstávat do práce o hodinu dřív. Sedmička nabízí přehled nejzajímavějších událostí minulého roku v kraji.

Doprava

Od září si cestující v kraji mohou vybrat, jestli si pro přepravu na železniční trase Praha-Ostrava zvolí České dráhy, nebo nového dopravce RegioJet. Konkurenční boj přináší zákazníkům výhody v podobě kvalitních a cenově dostupných služeb, žluté vlaky nabízejí zdarma občerstvení a připojení k internetu, České dráhy jsou však díky soupravám Pendolino rychlejší.

Do hlavního města se lze žlutými vlaky z Olomouce svézt i za 190 korun. České dráhy reagovaly tím, že začaly v některých spojích rovněž nabízet nápoje zdarma. A také výrazně zlevnily, čímž se snaží konkurenta trumfnout. „Cestující druhé třídy si k jízdence nad 140 kilometrů mohou navíc pořídit místenku na přímé vlaky zadarmo,“ uvedla Kateřina Šubová z Českých drah.

RegioJet postup Českých drah kritizuje. „Čekali jsme, že České dráhy přistoupí ke zlepšování služeb. Místo toho ale zahájily cenovou válku,“ prohlásil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

RegioJet v kraji staví v Zábřehu, Olomouci a Hranicích na Moravě, u vlaků Českých drah jsou zastávky závislé na zvoleném typu spoje.

Ekonomika

Tento rok byl ideální pro koupi domů nebo bytů. Nejlevnější byly panelové byty, ale i rodinné domy přímo v krajském městě se daly pořídit za velmi nízkou cenu. „Olomouc a blízké okolí vychází až na výjimky poměrně levně. Záleží samozřejmě na tom, zda porovnáváme celý Olomoucký kraj, nebo pouze Olomoucko. Ceny v dalších městech, třeba v Přerově nebo v Šumperku, jsou ještě výrazně nižší,“ řekla Lucie Nekudová z realitní kanceláře Dachi.

To nahrávalo zájemcům o koupi, kteří měli k dispozici širokou nabídku nemovitostí s velmi zajímavými pořizovacími cenami. Často se prodávaly byty za méně než milion korun, které si pak kupující zrekonstruoval podle svého přání. Ale ani zrekonstruované byty nebyly drahé. Hlavně proto, že lidé měli obavy ze ztráty zaměstnání, což snižovalo poptávku, navíc banky stanovily přísnější podmínky bank pro poskytnutí hypoték. Ani v následujících měsících se nedá očekávat, že ceny nemovitostí porostou.

Olomouc si jako první město na Moravě a třetí v republice pořídila vlastní lokální platidlo. Jmenuje se „Olomócky držgrešle“ a je možné jím zaplatit v označených restauracích, knihkupectvích a kavárnách až do konce roku 2012. Pak se z nich stanou sběratelské předměty nebo suvenýry. V oběhu je dvacet tisíc kusů, hodnota každého je čtyřicet korun. Dají se pořídit na stejných místech, kde se jimi platí. Buď si je zájemce může koupit, nebo je dostane při vrácení peněz při platbě.

Protesty odborů

I v Olomouckém kraji letos protestovali odboráři. Na začátku roku v celorepublikové akci „Děkujeme, odcházíme“. Jen ve fakultní nemocnici podalo k 1. březnu výpověď přes sto lékařů, což ohrozilo zejména péči o předčasně narozené děti a omezilo plánované operace, protože se k protestu připojilo mnoho anesteziologů. Lékaři si stěžovali zejména na nízké platy a vysoký počet přesčasů. Po dohodě odborů s ministerstvem se většina lékařů do nemocnice vrátila.

V červnu se v Česku zastavila část dopravy, odboráři stávkovali proti vládním reformám. Jeden den nejely vlaky, městská doprava v Olomouci sice fungovala, ale s delšími intervaly mezi jednotlivými spoji. Většina lidí stávku odsoudila, přesto v kraji vládla většinou dobrá nálada. Protože stávka vyšla na slunečný den, lidé sedli na kola nebo se prošli pěšky, mnozí si to dokonce pochvalovali. Původní obavy ze zvýšeného počtu aut na silnicích se nevyplnily, provoz ve všední den odpovídal spíše tomu víkendovému.

V prosinci protestovali učitelé proti novému způsobu odměňování. V kraji vyjádřilo svou nespokojenost šestnáct set učitelů, kteří zahájili výuku o hodinu později, tedy až v devět hodin.

Vyhlášky a novely

Letošní rok byl na činnost bohatý i na radnicích, zastupitelé mimo jiné vydali vyhlášky omezující nežádoucí chování v centrech měst. V Přerově začal na některých místech platit zákaz popíjení alkoholu, zejména v centru, na nádraží, u škol a poblíž supermarketů. V Olomouci začne podobná vyhláška platit od ledna společně se zákazem žebrání na veřejných prostranstvích. „Nechceme zavádět represi, ale chceme občany ochránit před obtěžováním opilých a žebrajících lidí,“ vysvětlil primátor Martin Novotný.

Díky novele tržního řádu navíc od poloviny června zmizeli z centra Olomouce pouliční prodejci. Ve Šternberku platí od srpna zákaz kouření v městské památkové rezervaci, koupání v kašnách a také žebrání.

Novelou prošel systém vydávání občanských průkazů. Tento rok si tak o ně lidé mohli naposledy požádat na místních radnicích. Průkazy budou mít od ledna jinou podobu a vyřizovat i vydávat je budou jen obce s rozšířenou působností, kterých je v kraji třináct. Změna se týká i dokladů, o které si občané požádali ještě letos, ale nestihnou se před koncem roku vyrobit. Je tedy možné, že si někdo bude doklad vyzvedávat jinde, než o něj žádal.

Zdravotnictví

Fakultní nemocnice spustila webovou stránku, z níž se lidé dozvědí, jak dlouho budou čekat na plánovanou operaci, například kloubů nebo šedého zákalu. „Zveřejnění čekacích dob je správným krokem. Jsme přesvědčeni, že pacient by měl mít dostatek informací, aby se mohl rozhodnout, ve kterém zdravotnickém zařízení by chtěl podstoupit operaci, na kterou se chystá,“ řekl mluvčí olomoucké nemocnice Egon Havrlant.

Některé lhůty jsou dány velmi konkrétně, například na endoskopii tlustého střeva je tři až čtyři týdny dlouhá čekací lhůta, ale výměna kyčelního kloubu se pohybuje v rozmezí čtvrt roku až rok a čtvrt.

Kultura

V Olomouckém kraji pořádají různí organizátoři spoustu festivalů a koncertů. Mezinárodní festival populárně-naučných a dokumentárních filmů AFO dokonce letos Akademie věd ocenila za popularizaci vědy. Tisíce lidí si přišly na olomoucké Horní náměstí poslechnout legendární písničkářku Suzanne Vega. Šumperk již pošestnácté hostil nejvýznamnější bluesový festival ve střední Evropě, Blues Alive. V říjnu vystoupila v Olomouci celosvětově známá taneční skupina Lord of the Dance. Vyjmenovat všechny festivaly, akce a zahraniční i české hvězdy, které za uplynulý rok obohatily kulturní život v kraji, by vystačilo na celý článek.

Konec roku přinesl také ukončení analogového vysílání v kraji. K poslednímu říjnu přestal šířit veřejnoprávní analogový signál vysílač na Pradědu, jedenáctý listopadový den definitivně utichl i vysílač v Radíkově. Kdo chtěl i nadále sledovat televizi, musel si koupit set-top-box, nebo rovnou televizi, která digitální vysílání dokáže přijímat. Olomoucký kraj byl jedním z posledních, kde bylo možné zachytit oba způsoby vysílání.

„Podle našich informací i průzkumů lidé zvládají digitalizaci stejně dobře jako lidé v dříve vypínaných oblastech,“ řekl již v průběhu procesu národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva.