Letadla, auta, ropa, Rusové, miliardy, to je příběh Vaškůje

Kratičkou epizodou na hranicích skončil útěk zlínského podnikatele Romana Vaškůje před spravedlností.

Předáním uprchlíka do rukou české policie pokračuje dramatický příběh, který by vydal na sepsání několika filmových scénářů.
Jejich autoři by si mohli vybrat, kterou část života zlínského podnikatele Romana Vaškůje chtějí převést na filmové plátno. Měli by opravdu pestrou nabídku a uspokojit by dokázali příznivce řady filmových žánrů.
Milovníkům telenovel by mohli nabídnout truchlivý příběh těžce nemocného syna Vaškůje, příznivcům thrillerů jeho boj s ruskými podnikatelskými skupinami, na své by si přišli i sportovní nadšenci, které by mohlo zajímat Vaškůjovo angažmá mezi automobilovými závodníky.
90. léta: LTO a ropa Poprvé se jméno zlínského podnikatele dostalo na stránky celostátní novin v lednu roku 1996. Celníci jej tehdy, coby jednatele společnosti CWA, obvinili z daňových podvodů za stovky milionů korun. „Dovážel motorovou naftu a benzin ze Slovnaftu Bratislava, ale daňové přiznání nepodával,“ uvedl tehdy Petr Netík z třetího odboru krajského úřadu vyšetřování v Brně.
Vaškůj sice krátce nato zdravotně zkolaboval, po propuštění z nemocnice ale začal bojovat. „Odmítám všechna obvinění,“ opakoval donekonečna při výsleších i u soudu. Strávil dva roky ve vazbě, nakonec ale ze souboje vyšli vítězně jeho právníci. „Nezjistili jsme, že se Vaškůj nějak podílel na nezaplacení jakékoliv daně,“ uvedl ve svém usnesení vyšetřovatel Krajského úřadu vyšetřování v Brně.
Vítězství to ale bylo pouze dočasné. O rok později soudci případ znovu otevřeli. Deset let trvající soudní tahanice nakonec Vaškůj vloni prohrál, soud jej poslal za daňové podvody do vězení na sedm a půl let.
Geniálně komplikované Souběžně s jeho „hlavní“ kauzou však policisté plnili i další šanony s jinými případy se jménem Vaškůj. Zástupci ruské společnosti Chiton jej obvinili, že z Ruska vyvezl prostřednictvím gruzínské firmy půl milionu tun nezpracované ropy a nezjištěné množství barevných i černých kovů, aniž by za zboží zaplatil. Ropa se nakonec „ztratila“ neznámo kam.
Ruská rodinná firma podnikatele Kopljakova, která podle svého tvrzení obchod platila, podala trestní oznámení, žádné však neskončilo obžalobou.
„Operace byla geniální, protože byla ohromně komplikovaná. Žádné z firem totiž nebylo možné nic prokázat samostatně. Ruská firma Chiton pouze platila operaci, Gruzínská firma Torondži jen převážela a Vaškůj měl ropu jen jako zástavu,“ uvedl policista, který zná podrobnosti vyšetřování.
Roman Vaškůj byl v té době skutečným ropným magnátem, získal povolení ruské vlády na vývoz ropy speciálně určené pro Česko. Do republiky ale ropa nedorazila, policisté jsou dnes přesvědčení, že podnikatel zopakoval úspěšný model z předchozí operace s Gruzínci. Po zatčení jeho obchody s Ruskem skončily, policisté se shodují v tom, že právě dvouletá vazba možná zachránila Vaškůjovi život.
Domácí angažmá Ani na své „domácí“ půdě však Vaškůj nezahálel. Stránky regionálních novin začaly v roce 2004 plnit jeho plány na stavbu velkého obchodního centra Eden na Čepkově.
Jeho firma Refi na Investments koupila v roce 2000 čtyřpodlažní stavbu, kterou koncem osmdesátých let zahájil a poté kvůli nedostatku peněz přerušil Prior. „V centrální pasáži bude kolem osmdesáti malých obchodů. Nahoře pak multikino se sedmi sály a kapacitou čtrnáct set míst, v němž bude nejmodernější promítací technologie,“ hlásal Roman Vaškůj.
Tehdejší primátor Zdeněk Dostál nadšení mírnil. „Jsme při hodnocení těchto plánů opatrní,“ uvedl Dostál. Jeho slova byla prorocká, firma navzdory opakovaným ujišťování záměr do konce dotáhnout nedokázala. Vaškůj přesto ještě o rok později s pompou ohlásil, že po změně územního plánu již nic nebrání v tom, aby stavba začala. „Byl to poslední impulz k tomu, aby banka pustila peníze,“ říkal podnikatel. Krátce nato už novinářům na dotaz, proč se nic neděje, odpovídal stroze. „Mám jiné starosti. Na Čepkov nemám čas. Právě se připravuji s Romanem Krestou na Rallye Akropolis,“ oznámil.
Zchátralé torzo nakonec radní prodali o tři roky později firmě InterCora, která jej nechala zbořit a na Čepkově postavila vlastní obchodní centrum.
Auta, životní vášeň Takřka celý život Romana Vaškůje provázela rychlá auta. Za volant rychlých sporšáků se rád posadil, jeho firma Cowitra měla úspěšnou automobilovou stáj.
Bez jeho pomoci by se zlínský závodník Roman Kresta jen stěží objevil velmi rychle ve světovém šampionátu, člen jeho stáje Ital Enrico Bertone dokonce vyhrál závod mistrovství světa.
Ani ve sportovním prostředí si však Vaškůj nedokázal udržet úplně čisté renomé. Tomáš Hrdinka z konkurenční stáje obvinil zlínský tým po jednom ze závodů z nedovolené spolupráce Kresty a Bertoneho. Hrdinku měla připravit o titul přeborníka. „Vaškůj se zapřisáhl, že žádný problém nebude a že Bertone nezpomalí, aby tím pomohl Krestovi. Ale přesně to se nakonec stalo. Rally, to je špína,“ řekl Hrdinka.
Automobilová stáj Romana Vaškůje byla úspěšná, skončila však podobně jako i další Vaškůjovi firmy. Z obchodního rejstříku zmizela v prosince roku 2006.
Politické nitky Neméně zajímavou část jeho životního příběhu je dosud nevyjasněná role v kauze Jiřího Čunka. Tisíce lidí v České republice viděly záznam skryté kamery, na níž přesvědčuje bývalou sekretářku politika Marcelu Urbanovou, aby svá tvrzení o sexuálním obtěžování odvolala. „Nabídl mi buď stálé zaměstnání s platem šestnáct tisíc čistého, nebo přidělení zakázky pro mou firmu po dobu tří let. A také čtrnáctidenní zahraniční zájezd,“ uvedla do policejního protokolu Marcela Urbanová.
Stejně, jako ve všech předchozích problémech, jakoukoliv vinu Vaškůj odmítl. „Chtěli jsme, aby na naši nabídku kývla. Poté by se stala pro soudce velmi nevěrohodnou,“ vysvětlil nabídku.
Rozsudek „vinen“ si už ale Vaškůj nevyslechl, protože v tu dobu už dávno začala zatím poslední část jeho dramatického životního příběhu - útěk.