Letohrádek: Tvary a Japonsko

Japonská ex libris a sochy a grafické listy Moniky Immrové jsou dvě výstavy, kterými Letohrádek obohacuje letní nabídku.

Soubor vzácných japonských ex libris je majetkem soukromého karlovarského sběratele a pravděpodobně jde o největší soukromou sbírku v republice. Na výstavě je k vidění tři sta šedesát děl od čtyřiaosmdesáti autorů. Monika Immrová představuje padesát sedm děl, sochařských a grafických, která vytvořila za posledních dvanáct let.
Pohled do Japonska

Ex libris je drobný grafický list, který se vlepoval do knih, aby připomínal jejich majitele.
„Výstava prezentuje tvorbu poválečných umělců, generace narozené po roce 1930 a tvůrců narozených po roce 1950. Umění ex libris je po obsahové stránce velice různorodé. Řada autorů volí intimní polohu, zobrazují předměty, prostředí úzce spjaté s majitelem, jemuž je značka určena, nebo symbolicky znázorňují jeho osobnost a životní filozofii. Utajený kontext se po čase většinou vytrácí a přetrvává estetická kvalita díla,“ říká kurátorka Kateřina Rejchrtová.
Díky různorodým námětům ex libris přibližují svět japonského umění, kultury, tradic a historie.
„Do tvorby ex libris výrazně pronikl vliv japonské krajinomalby, především typický způsob řešení kompozice výjevu. Autoři ztvárňují krajinu s motivy slavných míst, jako je posvátná hora Fuji, či se symbolickými zvířaty, především ptáky a rybami, a rostlinami, zejména sakurami a irisy. Svět zenové filozofie a kultury odkrývají motivy japonských zahrad, poutních míst a klášterů či odkazy na čajový obřad,“ vysvětluje Rejchrtová.
Hledání ticha

Výstava Moniky Immrové má název Tvary, který objasňuje základní směřování autorky. „Tvary neboli formy Moniky Immrové jsou oblé, uzavřené do sebe, vertikální a velice koncentrované. Nechybí jim monumentalita. Jsou také velmi tiché,“ přibližuje kurátorka a autorka výstavy Božena Vachudová.
Immrová se věnuje dvěma, velmi zřídka slučovaným oblastem - sochaření a grafice. „V grafice autorka vyzkoušela techniku leptu a barevného dřevořezu, škrábanou akvatintu, ale technikou nejvlastnější je pro ni takzvaná rytina skoblinou,“ říká Vachudová.
V sochařské práci Immrová neexperimentuje, tvoří z klasických materiálů, jako je dřevo, bronz a nejčastěji beton. Sochařská díla patinuje a zdobí jednoduchým dekorem.
„Některé grafické listy a sochařské realizace jsou formální shodou velmi provázané. Vždy je ale zajímavé zkoumat, jak se stejný tvar mění, je-li zpracován graficky na ploše nebo naopak plasticky v různých materiálech a ještě v různých velikostech,“ upozorňuje Vachudová. Výstava Tvary potrvá do 13. září. Japonská ex libris mohou návštěvníci obdivovat o čtrnáct dní déle.

Foto popis| Monika Immrová. Autorka představuje své sochy, plastiky a grafické listy, které vytvořila za posledních jedenáct let.