„Levice je má noční můra, vrací se mi“

Luboš Dvořák je jedničkou na kandidátce občanského a politického hnutí Boleslavský zvon.

V současné době je na boleslavském magistrátu hnutí Zvon součástí koalice. Jestli se na podzim něco změní, rozhodnou voliči. Volby do městského zastupitelstva se konají 15. a 16. října. Týdeník Sedmička proto svým čtenářům představuje jednoho z lídrů voleb..

Proč by lidé měli volit zrovna vás?
Naše hnutí vzniklo na základě toho, že tehdejší vedení města přehlíželo část skupiny obyvatel. Postupem času se z nás stala strana bez předsudků a pochroumané minulosti. Nyní jsme ve stádiu, kdy nás neřídí stranické sekretariáty s přesahy do krajů a poslanecké sněmovny. Oproti jiným subjektům jsme pracovití s železnou pravidelností, neovlivnění mlčící a nicnedělající většinou. Nejde nám o teze a plané sliby, ale konkrétní, byť zdánlivě malicherné věci. Navíc jsme patrioti.

Má podle vás město v současné době problém, který je třeba řešit? Každé město má problém. Hustá doprava spojená s parkováním, hazard, bezdomovci a jím příbuzné skupiny, cizinci a anonymita doprovázená kriminalitou a další. To je pohled každé obce na tuto otázku. Je zapotřebí pracovat na tom, aby se město aut stalo městem pro život. Je nutné zapojit do tohoto složitého soukolí hustě obydlené části i příměstské, kdysi samostatné obce. Boleslav by neměla být jen noclehárnou, tak jak se tomu děje již od první poloviny šedesátých let minulého století, kdy industrializace spojená s automobilkou tento jev rozpoutala.

Rekonstrukce Staroměstského náměstí byla hodně diskutovaná v médiích kvůli, údajné, nepřipravenosti. Co mají politici v takové situaci udělat? Je možné, že by se „za vás“ podobná situace opakovala?
Tato situace se bude opakovat vždy a všude. Vzpomeňme na Dobrovici, Bělou či Benátky a další města, která si to prožila. Když se tne do živého, tak to vždy bolí. Tak zásadní změny na Staroměstském náměstí si nikdo z rodáků v poválečné historii nepamatuje. V rozhovoru pro jednu televizi jsem prohlásil, že jsem nedoufal v to, že se s projektem vůbec začne. A tak mne mrzí, že se rychle zapomnělo na cíleně řízenou devastaci historických center měst komunistickou ideologií. Bylo mi líto, že lidem, kterým byly vrácené zdevastované domy, házeli klacky pod nohy. Někteří živnostníci, ač jsou na dně, rekonstruují provozovny a připravují se na snad lepší časy. Pracujeme na jejich podpoře a oživění nového prostoru pro všechny obyvatele města.

Existuje podle vás možnost, jak vyřešit problém s bezdomovci a narkomany?
To je nekonečný příběh. Zázračný recept neexistuje, protože kdyby byl, tak už ho využívají všichni. Tlumit zmíněný stav pomůže jen trvalá kontrola dobře fungující městské policie a podpora zavedených neziskových organizací. Jenže neziskovky na druhou stranu nepřímo finančně likviduje kraj a stát. Je to začarovaný kruh.