LHC, největší urychlovač na světě, zahájil nepřetržitý provoz

detektor CMS projektu ATLAS v CERN, LHC

detektor CMS projektu ATLAS v CERN, LHC Zdroj: Marek Schwarzmann

Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) uvedli do nepřetržitého provozu největší urychlovač částic na světě LHC, srážky svazků částic o extrémních energetických hodnotách tak v něm budou probíhat 24 hodin denně po několik příštích let. Zařízení, které má pomoci pochopit záhady kolem temné hmoty ve vesmíru, oproti první etapě provozu téměř zdvojnásobilo energii, při níž srážky probíhají.

V nepřetržitém provozu by zařízení mělo být v příštích třech letech. LHC byl během uplynulé odstávky vylepšen celkovými náklady 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun) a v dubnu byl opět spuštěn. V květnu pak vědci uvedli, že se v zařízení podařilo uskutečnit srážky částic o rekordní energii13 teraelektronvoltů (TeV), což je zhruba dvojnásobek výkonu před výlukou.

Podle ředitele CERN Rolfa Heuera fyzici doufají, že by nová etapa provozu mohla vést k objevům, které by pomohly “vysvětlit zbývající záhady, jako je temná hmota“. Už v první fázi provozu LHC pomohl potvrdit existenci do té doby jen hypotetické částice známé jako Higgsův boson.

Díky urychlovači mohou vědci simulovat podmínky panující v okamžiku těsně po zrodu vesmíru. Temná hmota, která podle předpokladů expertů obklopuje galaxie, je neviditelná, neboť neodráží světlo. Dosavadní důkazy o její existenci vycházejí z gravitačních sil, kterými na planety a hvězdy působí. Spolu s temnou energií pak zaujímá odhadem 95 procent vesmíru.

LHC tvoří kruhový tunel o obvodu 27 kilometrů umístěný v hloubce 50 až 150 metrů pod zemí. Nachází se na území mezi pohořím Jura ve Francii a Ženevským jezerem ve Švýcarsku. Fungovat začal v roce 2008, o pět let později bylo zařízení odstaveno kvůli modernizaci a zvýšení výkonu. Do té doby bylo možné uskutečňovat srážky částic o síle sedm TeV.

Rolf-Dieter Heuer: Bude-li nám matka příroda přát, vyrobíme temnou hmotu

Rolf Landua: Rozkrýváme tajemství fungování vesmíru