Liberec chce zvýšit daň z nemovitosti na dvojnásobek

Stotisícový Liberec chce v příštím roce zvýšit daň z nemovitosti na dvojnásobek a získat miliony korun navíc do rozpočtu. Město potřebuje každou korunu, aby mohlo splácet dluhy a spolufinancovat nákladné projekty, na něž získalo evropské dotace. Náměstek liberecké primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům) chce návrh předložit v září zastupitelům. Liberecká daň totiž patří mezi statutárními městy k nejnižším.

Návrh na zvýšení daní je ochotna podpořit i opoziční Změna pro Liberec, má ale své podmínky. Tvrdí to její lídr, dvolaný primátor Jan Korytář. Zvýšením daně z nemovitosti by město mohlo získat do rozpočtu až 100 milionů korun, což je téměř dvojnásobek toho, co vybere letos. „Zvýšení daně z nemovitosti je jednou z mála možností jak zvýšit příjmy města potřebné na splácení dluhů,“ vysvětlil postoj Změny Korytář. Pokud se v Liberci podaří prosadit protikorupční opatření, která zmenší riziko, že tyto veřejné peníze budou do budoucna zneužívány, tak je podle Korytáře i v Liberci možné vybírat vyšší daně.

„My jsme se inspirovali skandinávským modelem, kde lidé platí vyšší daně, platí je relativně ochotně, ale je to mimo jiné proto, že mají důvěru v politiky. To zvýšení daně je možné jenom ve chvíli, kdy se tady začne měnit politická kultura,“

Pro rok 2010 ale liberečtí zastupitelé vlastní koeficient zrušili, nechtěli obyvatele a podnikatele v období krize víc zatěžovat. Takzvaný úsporný balíček tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty totiž pro rok 2010 zvýšil základní sazbu daně z nemovitosti na dvojnásobek. Vlastníci nemovitostí tak i přes zrušení místního koeficientu zaplatili stejné daně jako v roce 2009, na nemovitosti podnikání se však zvýšení nevztahovalo a daně jim klesly. To loni přineslo výrazné snížení příjmů města. Liberec počítal s příjmy kolem 70 milionů, vybral ale zhruba 53 milionů korun.

Podobné to bude i letos, a městu bude na konci roku chybět asi 16 až 17 milionů korun příjmů, rozpočet totiž i letos počítal se 70 miliony. „Jsme si toho vědomi, zjistili jsme na jaře, že skutečné příjmy budou nižší, ale věřili jsme, že propad vyrovnají příjmy z ostatních daní,“ přiznal Jaromír Baxa ze Změny pro Liberec, odvolaný náměstek primátora pro ekonomiku, který loni rozpočet sestavoval. Jenže i příjmy z ostatních daní jsou letos nižší. Město dostalo méně na daních z příjmu a nedaří se mu ani prodávat majetek. Proto se objevují spekulace o prodeji městských společností, jako jsou technické služby nebo dopravní podnik nebo o prodeji lukrativních pozemků letiště. Souhlas se zvýšením daně z nemovitosti proto Změna podmiňuje slibem vedení města, že k prodeji žádné městské společnosti nedojde.