Liberec dnes bojuje o Thálie

Minimálně jedna z Thálií od sklářů v Lindavě poputuje do Liberce. Sedmička byla u toho, když se divadelní ceny rodily.

Ceny Thálie čeká letos okružní výlet. V těchto dnech putují do Prahy a o víkendu se zase nejméně jedna vrátí na sever Čech.
Thálie se totiž „rodí“ na huti sklárny Ajeto v Lindavě na Českolipsku a operní mužskou kategorii divadelních cen zcela ovládlo liberecké Šaldovo divadlo. Šance mají Liberečtí i v dalších kategoriích. K majiteli Thálie doputují v sobotu večer v Národním divadle.

Všechno začíná v Lindavě

Venku je tuhý mráz, ale na huti sklárny Ajeto je i v rozepnutých košilích vedro. Tady a teď vznikají ceny Thálie, ocenění za nejlepší výkony na jevištích českých divadel. Rodí se v tropických podmínkách.
Pece jsou rozpálené na několik set stupňů Celsia. Co chvíli dovnitř zahučí sklářská píšťala s natavenou hmotou. Pod  pecí je už připravená forma. V ní pak roztavená hmota dostane ten správný tvar.
„Vznikne vlastně váza, která se směrem nahoru rozšiřuje a připomíná hlavu. Její zadní část pak ale musíme vybrousit a vpředu se musí probrousit oči a ústa,“ popisuje vznik Thálií Jaroslav Turnhöfer, ředitel sklárny Ajeto.
Díky připravené formě, která dává Tháliím tvar už osm let, není samotná výroba cen pro skláře velkým oříškem. Mnohem náročnější je právě jejich broušení.

Maska ze skla

Na to mají v Ajetu brusiče Jiřího Jelínka. Ten divadelní ceny, které vznikají podle návrhu Bořka Šípka, vybrousí do finální podoby připomínající antické divadelní masky.
„Všech třináct cen představuje čtyři až pět dní broušení. Nepracujeme na tom v kuse, ale po chvilkách, podle toho, jak ceny dělají na huti,“ popisuje Jiří Jelínek.

Některé z Thálií dodělávali skláři na huti ještě v závěru minulého týdne. Dnes, ve čtvrtek 18. března, čeká Thálie transport z Lindavy přímo do Národního divadla. A tam je budou v sobotu večer v přímém televizním přenosu předávat.
Laik by řekl, že Thálie vypadají každý rok stejně. Omyl! Ceny jsou totiž pokaždé trošku jiné. Tajemství změn ale znají jen tady v Ajetu. „Každý rok se snažíme o variace, máme na to různé fígle, nejčastěji si hrajeme s odstíny barev,“ popisuje ředitel sklárny Turnhöfer.
„Když někdo získá v průběhu let víc Thálií, chceme, aby každá byla trošku jiná. Aby si tu konkrétní hned poznal. Aby neměl jako Karel Gott jednoho stejného Slavíka vedle druhého,“ dodává.

Opál místo křišťálu

Červená Thálie bývá někdy více do růžova, jindy je až krvavě červená. Drobné změny nedělají ale jen odstíny barev, ale i použitý materiál. Jiná bude letos třeba bílá Thálie za pantomimu. „Vloni jsme ji dělali z pískovaného křišťálu, letos bude opálová,“ dodává Turnhöfer.

Pro každý ročník předávání prestižních divadelních cen se připravuje třináct Thálií. Lichá třináctá je pro umělce do třiatřiceti let. U této kategorie se nerozlišuje, zda jde o muže nebo o ženu.
Ceny v Lindavě vyrábějí už od roku 1993. Nejprve vznikaly podle návrhu akademického malíře Josefa Sekyry. V posledních osmi letech jim dal „tvář“ známý architekt a designér Bořek Šípek.
I v tom vlastně budou letošní Thálie trochu jiné. Šípek, který sklárnu Ajeto spoluzakládal a působil tu jako umělecký ředitel, vloni spolupráci se sklárnou ukončil a se sklem nyní pracuje v sousedním Novém Boru. Thálie ale dál zůstávají v Lindavě.
„Bořek Thálie sice navrhl, ale vycházel při tom z našich možností a znalostí. Beru to proto automaticky tak, že ta cena patří k nám,“ vysvětluje Jaroslav Turnhöfer s tím, že Ajeto Thálie vyrábí pro Hereckou asociaci zadarmo jako sponzorský dar.
Jedna Thálie podle návrhu Bořka Šípka, vyrobená v Ajetu, má cestu do Liberce jistou. Z Národního divadla si ji odnese Pavel Vančura, nominovaný za čerta Marbuela v opeře Čert a Káča, nebo Rafael Alvarez za Nemorina v liberecké inscenaci opery Nápoj lásky.

Liberecké nominace

„Abych se přiznal, nejprve jsem to příliš neprožíval. Nominovaný jsem byl už dvakrát. V první chvíli jsem si ale nějak neuvědomil, že je to poprvé, co jsem se dostal do užší nominace,“ uvedl po udělení nominace na webových stránkách Divadla F. X. Šaldy Pavel Vančura.
O Thálii bude za svůj výkon v muzikálu Dnes večer: Lola Blau bojovat také liberecká herečka Markéta Tallerová v kategorii muzikál – ženy. I pro ni by to byla první cena Thálie. Nominovaná už byla dvakrát, z toho jednou se stejně jako nyní dostala do užší nominace.
O laureátech cen Thálie rozhoduje kolegium, jmenované prezidiem Herecké asociace. Členové Kolegia vybírají tajným hlasováním. Za asistence notáře jsou obálky s hlasy otevřeny až v den vyhlašování cen. Při rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy Kolegia.