Lidé ušetří. Odpad jim odvezou levněji

Město začne unikátním způsobem zpracovávat obsah popelnic.

Boleslav je cítit už při příjezdu k městu. Lidé vyrážejí s igelitkou odpadků, aby ji odhodili do nejbližšího kouta, protože popelnice nikdo nevyváží. Je to příliš drahé. Podobná vize by se mohla naplnit za tři roky, kdyby město nevyřešilo, kam s odpadem z Mladé Boleslavi.
Na skládku v Michalovicích ho nyní putuje osmnáct tisíc tun ročně. Koncem roku 2013 však bude někdejší údolí plné.
„Zvažovali jsme čtyři varianty, jak dál likvidovat odpad. Nakonec jsme se rozhodli pro jiné, unikátní řešení,“ řekl primátor Raduan Nwelati.
Speciální areál s lisem zatím nikde v Česku nefunguje. Pokud tenhle nápad vyjde, uleví nejen městské pokladně, ale také lidem. Díky němu by totiž klesla cena za svoz odpadu. Teď obyvatelé platí za osobu ročně čtyři sta korun.
„Projekt bude mít vliv na cenu. právě počítáme, o kolik se sníží,“ uvedl Miloslav Neuman, jednatel společnosti Compag, která v Boleslavi popelnice a kontejnery vyváží. Výsledek brzy zveřejní.

Nižší náklady, nižší cena

„Stejně jako když město zajišťuje sekání trávy či osvětlení v ulicích, je jeho povinností likvidovat odpad. Náklady jsou velké, lidé musejí přispívat. Pokud by cena klesla, projeví se to i na částce, kterou každý rok vybíráme,” řekl Nwelati.
Odpadky z boleslavských domácností za dva roky neskončí v Michalovicích, nevznikne nová skládka ani spalovna. Obsah kontejnerů přiveze firma Compag ke speciálnímu lisu. Ten jej roztřídí na suchou a mokrou část. Z první vyrobí peletky, které využije teplárna Ško-energo. Z mokrého odpadu vznikne bioplyn, který přímo v areálu (na vizualizaci) přeměnění na elektrickou energii.
Zbyde jen asi patnáct procent smetí, tedy z dnešních osmnácti tisíc necelé tři tisíce tun. Ty bude muset Compag někam odvézt. Část skončí jako kompost, zbytek za úplatu buď na skládce v Benátkách nad Jizerou či ve spalovně v Liberci.

Smetím posvítíme

„Vzniklá energická energie by podle našich výpočtů měla stačit na veřejné osvětlení ve městě. To stojí včetně semaforů zhruba dvaadvacet milionů ročně. My bychom měli vyrobit energie za třiatřicet milionů, z rezervy bychom rádi pokrývali i spotřebu zimního stadionu nebo koupaliště,“ mínil primátor Nwelati.
Lidé v Boleslavi by za dva roky nemuseli platit výrazně víc ani za teplo.

Vyroste u Parts Centra

„Projekt nám může pomoci stabilizovat ceny. Náklady jdou nahoru, snažíme se je udržet. I kdyby tak ceny rostly, díky projektu to nebude tak prudce,“ uvedl jednatel Ško-energa Vladimír Handlík.
Představitelé města novou technologii objevili v německém Kaiserslauternu. „Když si o ní člověk jen přečte, zní to skoro jako zázrak. Jeli jsme se tam proto podívat,“ vzpomněl Nwelati. Areál primátor navštívil v únoru. „Od té doby jsme hledali zádrhel, žádný jsme ale nenašli,“ dodal jednatel Compagu Neuman.
Nová technologie zpracovávání komunálního odpadu je výhodná pouze pokud provozovatel najde odbyt pro peletky. Ten v Mladé Boleslavi zajistí Ško-energo. V budoucnu má navíc vzniknout vlečka mezi ním a Škoda Auto Parts Centrem, poblíž kterého ve východní průmyslové zóně směrem na Jičín areál vyroste. Město už má pro něj připravený pozemek o velikosti většího fotbalového hřiště.

Areál s novou technologií

do roku 2012 vyroste ve východní průmyslové zóně směrem na Jičín
bude stát 500 milionů korun, 40 procent chce město získat z evropských fondů, 60 procent přidá společnost Compag
umožní z odpadků vyrobit peletky a elektřinu