Lidí jako v divadle, přišli na politiky. Před volbami

Sedmička zaplnila sál v Alžbětiných lázních. Lidé se přišli ptát politiků.

Korupce, vznik cyklistických pruhů, konec zahrádkářské osady v Tuhnicích, šikana ze strany úředníků nebo bezpečnost ve městě. Otázky, kterým čelilo sedm kandidátů politických stran v historicky první diskusi ve městě před komunálními volbami. Debata, do které Sedmička vybrala zástupce sedmi ze sedmnácti kandidujících stran a hnutí, začala losovačkou. Jak jinak v Karlových Varech. Diskutující lidé si naproti politikům vytáhli karty, stejně jako politici. Stejná karta je spojila. „Zajímá mě budoucnost veřejné hromadné dopravy ve městě,“ začal palbu otázek student Martin Fencl. Stejnou kartu si vytáhl kandidát Alternativy Jiří Kotek. „Autobusy dožívají a peníze na modernizaci nejsou. Bude hůř,“ odpověděl.
Současný primátor města Werner Hauptmann, který vede kandidátku ODS, jeho slova odmítl. „Městskou hromadnou dopravu dotujeme pětasedmdesáti miliony ročně. Vozový park každým rokem obnovujeme,“ prohlásil. Pak dodal, že s horním nádražím se konečně začne něco dít a že lokalita dolního nádraží je součástí velké vize developera, který má celou čtvrť proměnit na klidové území. Jana Nedvěda z občanské iniciativy Chceme cyklopruhy ve Varech! zajímal rozvoj cyklistické dopravy ve městě. „Cyklopruhy budou znamenat úbytek parkovacích míst,“ upozornil mimo jiné lídr Nestraníků Petr Keřka. Na začátku diskuse položila moderátorka Markéta Čekanová všem kandidátům nepříjemnou otázku. „Nad tím jsem opravdu nepřemýšlel, snažím se myslet dopředu. Samozřejmě všichni děláme chyby,“ odpověděl například lídr sociální demokracie Tomáš Hybner na otázku, jaká byla jeho největší chyba v končícím volebním období.
Dlouholetý opoziční zastupitel Jiří Kotek zase odpovídal na dotaz, koho bude kritizovat v případě, že ve volbách uspěje a bude sestavovat vládnoucí koalici. „Určitě by na magistrátu nastalo velké zemětřesení,“ řekl.
Pozvání do předvolební diskuse přijali lídři ODS, ČSSD, TOP 09, Karlovarské občanské alternativy, Nestraníků, Suverenity a Alternativy. A rozhodně měli početnou diváckou kulisu. Přišlo na ně lidí jako na slušné divadelní představení. Sedmdesát diváků.
Na to, jaké problémy lidi ve městě skutečně trápí, odpověděla předvolební anketa karlovarské Sedmičky. Vůbec nejvíc lidem vadí ruskojazyčné nápisy ve městě, a to téměř čtyřiceti procentům z šedesáti dotázaných lidí ve věku do šestnácti do šedesáti let. Je to překvapivý výsledek. Obvykle medializované problémy jako parkování, korupce anebo chátrající památky totiž skončily až za nimi.
„Ačkoliv žiju v Čechách, připadám si tady jako v Rusku,“ rozčiloval se v dotazníku jeden ze studentů místní keramické školy. Také na druhém místě se objevila „ruská karta“. Třetina respondentů si myslí, že úředníci magistrátu měří jinak Rusům, a jinak místním lidem. Někteří v této souvislosti upozornili na nepovolené stavby ruských investorů, které podle nich kazí vzhled města. A to si spojují s dalším problémem – korupcí na úřadu.
Až na dalších místech se objevilo horní nádraží, bezdomovci, ceny jízdného v MHD, stav městských silnic nebo špatné parkování v centru.