Lidoopi prý také procházejí krizí středního věku

Šimpanz

Šimpanz Zdroj: Profimedia.cz

Šimpanzi a orangutáni upadají uprostřed svého života do depresívního psychického stavu, který je srovnatelný s lidskou krizí středního věku. Podle autorů vědecké studie publikované v časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences výzkumy naznačují, že krize čtyřicátníků nemusí být způsobena tlakem moderní doby, ale je dědictvím založeným v genech.

Pocit osobního štěstí podle vědců prochází v lidském životě křivkou opisující tvar písmene U. První vrchol přichází kolem dvacátého roku, ale pak nastává propad až do období po čtyřicítce. Druhý vrchol pak připadá na zhruba sedmdesátý rok věku. Na průběhu této křivky se vědci shodují, nejasnou ale zůstává příčina.

Andrew Oswald z univerzity v britském Warwicku tvrdí, že propad optimismu může mít obecnější platnost a se stylem života nesouvisí. Shromáždil údaje o víc než pěti stech lidoopů, které se svými kolegy podrobil zkoumání v zoologických zahradách v USA, Austrálii, Kanadě, Singapuru a v Japonsku.

Genetické kořeny pocitu krize?

Vědci sestavili dotazník o životním stylu lidoopů, který měl zachycovat míru jejich spokojenosti, ochotu k sociálnímu kontaktu a úspěšnost při dosahování stanovených cílů. Formulář vyplňovali agenti, kteří zoologické zahrady navštěvovali.

„Tahle stvoření nemají žádné hypotéky, nemusejí chodit do práce a neznají manželské problémy,“ zhodnotil výsledky výzkumu Oswald. „Vypadá to, že křivka ve tvaru U není důsledkem lidské zkušenosti, že je biologicky hlouběji zakořeněná,“ dodal.

Někteří vědci výzkumu nevěří, jiní se rozpačitě ptají, k čemu je dobrý. „Nejsem si jista, co vlastně výsledek výzkumu znamená,“ řekla agentuře AP Sonja Lyubomirská z Kalifornské univerzity v Riverside. „Je ale rozhodně mimořádně interesantní.“