Lidový dům se už opravuje

Support Lesbiens i Chinaski. Slavné kapely, které hrály v Lidovém domě. Až přijedou příště, bude už kulturní svatostánek ve Staré Roli zrekonstruován.

Zhruba před rokem praskal starorolský Lidový dům ve švech. Uvnitř hrála jedna z nejpopulárnějších kapel české současnosti, Chinaski, a její fanoušci křepčili nadšením. A zatímco společně s Michalem Malátným burácely „Pohoda, klídek, tabáček“, Liďák, jak se zdejšímu kulturnímu domu říká, potichu dosluhoval.
Koncert držitelů několika Českých slavíků se tenkrát obešel bez technických problémů, příště by už ale nemusel. Konkrétně rozvody elektřiny se vzduchotechnikou dostaly pořádně zabrat. Proto se vystoupení Chinaski stalo poslední velkou akcí před rozsáhlou rekonstrukcí Lidového domu. Ta právě začala.
„Myslím, že všichni jsme rádi, že ho město opraví. Jedná se o jediné místo ve Staré Roli, kde se aspoň občas něco děje. Kdyby tam ale zprovoznili kino, bylo by to o moc lepší,“ odpověděla na dotaz Sedmičky Dagmar Kalčíková ze Staré Role.
Kina, které bylo zavřené před patnácti lety, se asi hned tak nedočká. Jinak ale kulturní a společenský dům postupně projde rozsáhlou proměnou.
Podle karlovarského magistrátu jsou jevištní technika, elektroinstalace nebo vzduchotechnika dosloužilé. Elektroinstalace neodpovídá dnešním požadavkům na ozvučení a osvětlení sálu. Hlavní rozvaděč je kapacitou na hraně možností využití budovy. „A vzduchotechnika je svým výkonem již nedostatečná. Vyžaduje obnovu rozvodů,“ vypočítává mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Výměny se nakonec dočkají i okna a vytápění. Právě nová okna, lepší vytápění a osvětlení mají být tím prvním, čeho si návštěvník všimne. První etapa rekonstrukce potrvá do března a spolyká devatenáct milionů korun. Další bude následovat. Celkové náklady se vyšplhají na čtyřicet milionů korun.

Po rekonstrukci úpadek

Dosud poslední větší opravou prošel společenský Lidový dům, který mimo jiné pamatuje odvody mladých mužů na vojnu, začátkem devadesátých let. Tenkrát se týkala stavebních konstrukcí, vzduchotechniky, částečně interiéru, jevištní techniky a elektroinstalace. Jinými slovy prvků, které budou vyměněny i teď.
Tehdejší zásah pomohl udržet kulturák při životě až do dneška, ovšem významné středisko Karlových Varů, odpovídající možnostem tohoto objektu, z něj neudělal. Liďák sice zažil pár hvězdných chvilek při koncertech velkých českých kapel, ty ale nezamezily postupnému utlumení jednotlivých provozů. Po uzamčení kina v roce 1994 tam o dva roky později zhasly světla diskotéky Vega. A později byla uzavřená také restaurace. Co Liďáku přinese aktuální rekonstrukce?