Lidstvo vyhyne, pokud do sta let neopustí Zemi, varuje Stephen Hawking

Steven Hawking je nejslavnějším teoretickým fyzikem. Kvůli nemoci ALS měl zemřít, postup choroby se ale zastavil, když byl téměř celý paralyzován. K mluvení používá zvukový syntetizátor.

Steven Hawking je nejslavnějším teoretickým fyzikem. Kvůli nemoci ALS měl zemřít, postup choroby se ale zastavil, když byl téměř celý paralyzován. K mluvení používá zvukový syntetizátor. Zdroj: Profimedia

Steven Hawking
Stephen Hawking
Stephen Hawking se zúčastnil slavnostního zahájení paralympijských her v Londýně
Navzdory svému špatnému zdravotnímu stavu se podíval i do vesmíru
A Hawking si let užil.
6
Fotogalerie

Britský teoretický fyzik Stephen Hawking znovu vyslal poselství lidské civilizaci. Obyvatelstvo planety Země vyzval k přesunu na jinou planetu, v jiném případě mu hrozí brzké vyhynutí. 

Svou hypotézu vyslovil pětasedmdesátiletý odborník na kosmologii v dokumentu BBC, který bude mít premiéru v letošním roce. Hawking ve snímku uvádí, že mají lidé pouze posledních sto let klidného života na Zemi. Pokud do té doby planetu neopustí, nic už pravděpodobně nezvrátí brzké vyhynutí lidské civilizace.

Hlavními hrozbami by pro lidstvo měly být klimatické změny a roje asteroidů, které naši planetu mohou zasáhnout. Poukazuje však také na možnost šíření epidemií a hrozící přelidnění naší planety. Už v minulosti Hawking lidstvo před vyhynutím varoval, tehdy však odhadoval, že k němu dojde až za tisíc let, v průběhu let tak svůj odhad značně zkrátil.

Velkou část svých varování zveřejnil v minulém roce, mnohdy se jedná o obavy před technickým pokrokem. Zmínil tak například hrozbu globálního oteplování, jaderné války, varoval však také před geneticky upravovanými virusy nebo umělou inteligencí. Sám také v článku pro britský Guardian uvedl, že se nyní lidstvo nachází v nejnebezpečnějším okamžiku vývoje lidstva.

„Měli bychom se vydávat do vesmíru a k dalším hvězdám, aby katastrofa na Zemi neznamenala konec lidské rasy,“ uvedl loni pro BBC Hawking. I tak bude podle něj pro budoucí generace velmi složité, aby ve vesmíru vybudovaly soběstačné a udržitelné kolonie. Kosmolog také uvádí, že ačkoliv se nyní hrozba vyhynutí lidstva nemusí jevit jako reálná, její pravděpodobnost se rok od roku zvyšuje.

Zároveň však Stephen Hawking v minulosti varoval také před mimozemským životem. „Čím jsem starší, tím více jsem přesvědčen, že ve vesmíru nejsme sami,“ uvedl v krátkém filmu. Vzájemný kontakt s mimozemšťany by podle Hawkinga nemusel pro lidi dopadnout dobře.

Podobně skeptický je k technologickému pokroku také vizionář Elon Musk. Ten letos v únoru vyjádřil potřebu spojení lidí se stroji. V jiném případě hrozí, že budou lidé na planetě plné robotů nepotřební. Společně s Hawkingem a dalšími vědci Musk před touto hrozbou varoval na půdě OSN.