Slavný fyzik Hawking poletí do vesmíru, přijal Bransonovu nabídku

Vědec Stephen Hawking

Vědec Stephen Hawking Zdroj: Profimedia.cz

Stephen Hawking
Richard Branson, Virgin
Virgin Galactic se svým vzdušným plavidle SpaceShipTwo
Šéf Virgin Galactic Richard Branson při představení raketoplánu VSS Unity
5
Fotogalerie

Stephen Hawking přijal nabídku miliardáře Richarda Bransona a poletí s jeho společností Virgin Galactic do vesmíru. Stane se tak prvním člověkem s amyotropickou laterální sklerózou, který se na orbitu podívá.

„Profesor Hawking je jedním z těch, které obdivuji nejvíce, neoddiskutovatelný génius, který otevřel naše oči, abychom viděli všechny zázraky vesmíru. Je také jedinou osobou, které jsem dal volnou jízdenku s Virgin Galactic,“ prohlásil včera k celé věci sám Branson.

Podle něj Hawking okamžitě nabídku přijal a nechal se zapsat na seznam budoucích astronautů, pokud to samozřejmě jeho zdraví dovolí. Zmínka o možném termínu odletu nepadla.

U pětasedmdesátiletého Hawkinga by se dalo očekávat, že si uzme také prvenství jakožto nejstarší člověk ve vesmíru, to ale stále drží John Glenn, který se do vesmíru podíval ještě ve svých 77 letech.

Podle Hawkinga však jeho cesta nebude jen obyčejným výletem, ale dá také možnost lékařům studovat vliv mikrogravitace na jeho chorobu. Pro slavného vědce to však nebude poprvé, co zažije mikrogravitaci nebo stav beztíže – před necelými deseti lety se zúčastnil jednoho z letů, které tyto stavy simulují.

Není to poprvé, co Virgin Galactic s Hawkingem spojila síly: v loňském roce například nechala Hawkinga veřejnosti představit svoji novou vesmírnou loď – VSS Unity. Už při této příležitosti padla zmínka o tom, že by s lodí chtěl jednoho dne letět vstříc hvězdám.

Sám Hawking je navíc dlouhodobým podporovatelem myšlenky, že by se soukromý sektor měl pustit do dobývání vesmíru. Urychlí se tak podle něj vývoj lidstva a dobývání vesmíru, které je podle něj nevyhnutelné, pokud chce lidská rasa přežít.

Hawking zastává názor, že Země je příliš „na ráně“ vesmírným tělesům a že případný pád meteoritu o velikosti toho, který vyhubil dinosaury, je nevyhnutelný. Záleží jen, zda Zemi trefí v okamžiku, kdy už lidstvo bude schopné se s tímto kataklyzmem vyrovnat (odletět na jiné planety), nebo ne.