Literární Pulp Fiction

Výbor detektivek z kultovního pulpového magazínu Black Mask představuje slavné detektivkáře takzvané drsné školy. Kniha nakladatelství Plus by měla být učebnicí všech tuzemských spisovatelů.

Termín pulpový magazín se do širšího povědomí u nás dostal díky snímku Quentina Tarantina Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Tyto magazíny přitom hrály důležitou roli v americké popkultuře minulého století a krom filmu noir z něj vychází také výrazná odnož komiksové tvorby a také literatury.

K nejvýraznějším pulpovým magazínům první půlky 20. století patřil Black Mask, který se soustředil především na detektivky, a své povídky zde uveřejňovali slavní tvůrci detektivek jako Dashiell Hammett, Raymond Chandler či Erle Stanley Gardner. Legendární časopis nyní představuje nakladatelství Plus reprezentativní antologií připravenou dnes již zesnulým Pavlem Medkem.

Výsledek je fantastický a důležitý hned z několika hledisek. Předně vybrané povídky jsou dokonalou ukázkou žánru detektivky „drsné školy“ se všemi známými atributy. Hlavními postavami byvají drsní či alespoň světem protřelí muži, kteří řeší vraždy, krádeže a podvody všeho druhu. Nechybějí osudové ženy, které se často potácejí na pokraji společnosti, ale nikdy nespadají do laciné karikatury „slabé dívky, kterou musí hrdina zachránit“. Mluva je velmi živelná, na dobu, kdy slovo sakra nesmělo padnout ani ve filmu, skutečně odvážná.

Snad ještě zajímavější než na dnešek poměrně známé vyprávěcí rámce se však jeví dokonalá forma, kterou autoři příběhy vyprávějí. Pro povídky typické požadavky na úspornost a valivé tempo zde dosahují nečekaných rozměrů a pro dnešní autory (a to nikoli jen začínající) by se antologie měla stát učebnicí žánru povídky.

V neposlední řadě je fascinující tvář Ameriky, kterou autoři před desítkami let zachytili. Ulice ještě umí být prázdné, dopravní ruch nepřehluší výkřik oběti a při dešti se lidé často nemají kam schovat, protože kavárny také často zavíraly. Vše navíc skvěle dokreslují dobové ilustrace.

Přesto Black Mask není pro staromilce, přes veškerou vzdálenost v čase i prostoru je dnešnímu čtenáři překvapivě blízko a osloví jej mnohdy lépe než většina současných děl. A to je velká frajeřina, za jejíž objevení a vytažení na světlo patří všem editorům v Plusu a zesnulému Medkovi ohromný dík.

Black Mask
Nakladatelství: Plus, 2016
Překlad: Pavel Medek
Hodnocení: 90 %