Logistické a administrativní nemovitosti zhodnocují hlavně nájemníci

Při prodejích logistických areálů a administrativních budov rozhoduje podle odborníků zejména v současné době to, zda jsou pronajaty. Pokud taková nemovitost generuje nájemné, je pak okruh potenciálních zájemců daleko širší. Mezi nimi mohou být nejen strategičtí, ale i čistě finanční investoři. A k důležitým faktorům u takových transakcí patří i dopravní obslužnost a infrastruktura v místě, kde se areál nachází.

Zvažuje se také, kolik je nájemníků a v jakých oborech podnikají. A protože málokterý z těchto areálů není zatížen úvěry, záleží často i na věřitelích, aby s prodejem souhlasili,“ říká Libor Nevšímal, obchodní ředitel společnosti Naxos. Tato společnost má s prodeji logistických areálů a administrativních budov velké zkušenosti a uplatnila je mimo jiné, když realizovala vůbec největší dražbu roku 2009 v České republice. V ní prodala logistický park s administrativním zázemím v Lovosicích za 274 miliony korun. „Skladovací komplex o celkové ploše 41 312 metrů čtverečních byl plně obsazený nájemníky. K jeho dalším výhodám patřily napojení na dálnici D8 Praha– Teplice, umístění v průmyslové zóně města jeden a půl kilometru od centra Lovosic stejně jako vysoký standard jeho skladových i administrativních prostor,“ uvádí Libor Nevšímal. Moderní areál byl pro investory zajímavý i proto, že jeho podstatná část splňovala přísné normy Evropské unie pro skladování nebezpečných chemických látek.

#####Modernost i účelnost slavily úspěch

#####Nejdřív pronájem, pak koupě

Velká část zájemců o logistické areály dává podle Libora Nevšímala přednost pronájmu s několikaletou opcí budoucí koupě. „Důvodem je ve většině případů nejistá zakázková naplněnost ve středně- a dlouhodobém období a dále i snaha vytvořit si určitou finanční rezervu. Banky při posuzování rizika ohrožujícího budoucí splácení úvěru na eventuální koupi takové nemovitosti posuzují na prvním místě cash flow generované současnou a budoucí činností klienta-dlužníka. Teprve na druhém místě je zajištění ve formě nemovitého či movitého majetku,“ konstatuje.

#####Poptávka může v budoucnu růst

Na realitním trhu se objevují spekulace, že v dohledné době zájem o logistické areály poroste. „Jejich výstavba je do značné míry v útlumu a v některých částech republiky je zcela zmražena. Developerské projekty těchto areálů jsou nyní většinou ve fázi územního rozhodnutí,“ uvádí Nevšímal.

V současné době změní majitele mimo jiné nový skladový areál v Hostouni u Prahy za 26 milionů korun. Jeho celková užitná plocha představuje 1390 metrů čtverečních. Nachází se dva kilometry od letiště Ruzyně. Další podobnou nemovitostí prodávanou za 20 milionů korun je areál v průmyslové zóně Brno-Chrlice. Jeho součástí jsou dvě skladové haly a třípatrová administrativní budova. Díky své poloze poblíž dálnice D2 má velmi dobrou dopravní dostupnost.

Na prodej je také administrativněvýrobní centrum Ateliéry Spektrum v Praze na Smíchově, jež získalo četná prestižní ocenění, mimo jiné první místo ve finále světové architektonické soutěže Best International Redevelopment v americkém Orlandu v roce 2009. Cena této někdejší součásti Škodových závodů je 80 milionů korun. Původně tovární objekt prošel rozsáhlou přestavbou a vznikla v něm originální kombinace kancelářských a výrobních prostor. Na ploše zhruba 2220 metrů čtverečních je mimo jiné situováno 15 ateliérů, vesměs s vysokými industriálními stropy.