Lov vilejšů je cosi mezi rybařením a horolezectvím

Příboj u pobřeží v blízkosti města Pontevedra v galicijském kraji Cangas, ilustrační foto

Příboj u pobřeží v blízkosti města Pontevedra v galicijském kraji Cangas, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nando se snaží udržet rovnováhu na skále bičované vlnami Atlantiku a odřezává vilejše, vzácné korýše roztodivných tvarů s výraznou příchutí jódu, kteří se na vánočním stole mění ve zlato.

Jednačtyřicetiletý Fernando Marińo, přezdívaný Nando, je jedním z 65 námořníků v galicijském kraji Cangas na samém severozápadě Španělska, kteří mají licenci jako lovci vilejšů, píše se v příspěvku agentury AFP. Toto povolání se předává z otce na syna.

O chvíli později skáče další lovec s malou sítí připevněnou u pasu, kam kořist ukládá, z loďky na skály vynořující se z moře při odlivu u úpatí útesu.

„Nebezpečné není moře, ale to, že musíme skákat na skály,“ vysvětluje Nando, statný chlapík s jemně prošedivělými vlasy. Při tomto akrobatickém výkonu je také důležité skočit na tu správnou skálu, kde mohou být uchyceni ti nejlepší korýši, a vyhnout se těm příliš malým.

Práce začíná, když moře ustupuje, asi dvě hodiny před vyvrcholením odlivu. „Jakmile moře stoupá, je to velmi nebezpečné,“ vysvětluje Nando.

Nebezpečný podnik

Během těchto dvou hodin rybáři bez ohledu na nebezpečí odřezávají vilejše přilepené na skalách. Používají k tomu nástroj nazývaný raspa, který má dřevěnou rukojeť a zploštělou kovovou špičku.

Kolonie vilejšů na skáleKolonie vilejšů na skále | wallawalla.eduKolonie vilejšů na skále

„Musíme dávat pozor na všechno, na kamarády, kdyby některý z nich spadl,“ říká Marcos Golvanes, který s malou loďkou lovce vozí. Zde na kluzkých skalách bičovaných bouřemi se sebemenší chyba může stát osudnou. Nikdo nezapomněl, jak loni v prosinci nedaleko odsud zahynula rybářka, která spadla do moře.

Lovci se navzájem upozorňují, když se blíží vlna. V nejnebezpečnějších úsecích se připoutávají na lano, které jistí některý jejich kolega.

„Zažili jsme tu při nepřízni počasí několikrát pěknou hrůzu, ale měli jsme štěstí,“ říká Monica Gonzálezová, která dohlíží na bezpečnost rybářů. „Čím je zóna nebezpečnější, tím jsou vilejši lepší,“ poznamenává.

Monica ve svém člunu čeká, až rybáři přinesou svou kořist ke zvážení a ke kontrole, zda nepřekračuje povolené množství na jednu osobu, což jsou čtyři kilogramy, před Vánocemi až pět kilogramů. Korýši se pak v Cangasu prodávají v dražbě.

Na Vánoce poptávka i cena stoupají

„Teď před Vánocemi se jejich cena může až ztrojnásobit,“ říká šéf cechu rybářů v Cangasu David Fernández. „Loni v prosinci jsme prodávali kilogram v průměru za 40 eur (1080 Kč), ty nejlepší až za 162 eur (4370 Kč),“ dodává.

Tento rybář stojí již čtyři roky v čele cechu, který v loňském roce prodal 17.508 kilogramů vilejšů za 687.730 eur (asi 18,5 milionu Kč).

V malém hangáru v přístavu kupci korýše zkoumají a ohmatávají. „Přihlížím ke kvalitě, ke vzhledu,“ vysvětluje Eduardo Fernández, který tu nakupuje pro exportní firmu.

„Hlavní část klientely tvoří nákupčí ve velkém. Někdy je to prodavačka na pláži, jindy restaurace,“ uvádí Fernández. Dnes všichni přiznávají, že je cena nízká, neboť v posledních letech poklesla poptávka v důsledku hospodářské krize, která Španěly nutí omezovat výdaje.

„Řekl bych, že v posledních třech nebo čtyřech letech poklesla poptávka o 50 procent. Proto lovci vilejšů vkládají všechny své naděje do předvánoční doby, kdy se zájem o tuto pochoutku může podstatně zvýšit,“ říká Fernández.