Luxus v nemocnici? Ve Zlíně drahá věc

Nikde jinde ve Zlínském kraji neplatí pacienti za nadstandardní nemocniční pokoj tolik peněz jako ve Zlíně.

Léčit se ve společnosti Louis de Funèse či dalších filmových hvězd nebo zahánět chmury brouzdáním po internetu může v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně každý pacient. Musí ale počítat s tím, že zaplatí hodně peněz. Za měsíc pobytu na luxusním pokoji až sedmnáct tisíc korun.

Sedmička zjistila, jaké možnosti mají lidé, kteří chtějí léčení strávit v lepších podmínkách než ostatní pacienti. Krajská nemocnice vyšla ze srovnání zdaleka nejhůře. Má nejméně nadstandardních pokojů, ze všech nemocnic v kraji však za jejich užívání od lidí vybírá nejvíce peněz. Za jeden den téměř šest set korun.

Nemocní si za ty peníze mohou svůj pobyt zpestřit surfováním po internetu nebo sledováním televize. „K vybavení pokoje patří také telefon a lednice,“ doplnila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.
V okolních nemocnicích ve Vsetíně, Uherském Hradišti i Kroměříži je cena nadstandardního pokoje výrazně nižší. Nejlevnější je kroměřížská nemocnice, kde lidé za luxus platí ani ne polovinu zlínské sumy, 240 korun.

„U nás lidé platí 350 korun, pokoj je jednolůžkový, má i trezor. Nadstandardní je i vybavení nábytkem, je tam například křeslo,“ řekl ředitel Nemocnice Vsetín Martin Metelka.

Ani peníze však zlínským pacientům nepomohou k lepšímu jídlu. Na rozdíl od nemocnice ve Vsetíně či Přerově nemají lidé ve Zlíně možnost přiobjednat a zaplatit si obědy či večeře podle vlastního výběru. „Žádný nadstandard v tomto směru nenabízíme,“ potvrdila Havlíková.

Televize, lednička, internet. Nemocnice jako hotel

Stejně jako si v hotelu turisté připlácejí za klimatizaci nebo výhled na moře, mohou si připlatit za nadstandardní vybavení i pacienti Krajské nemocnice Tomáše Bati. Léčbu si tak mohou zpříjemnit například sledováním filmů, telefonováním nebo prohlížením internetu.

Internet? Ve Zlíně ano

Nadstandardní pokoje, které nemocnice nabízí, zaručí soukromí i pohodlí. Pacienti si mohou kdykoliv mimo vizitu a návštěvu lékaře zapnout televizi, aniž by museli brát ohled na spolubydlícího. Vedle postele mají ledničku a záchod se sprchou mají jen sami pro sebe.

„Naše dcera měla štěstí, že když ležela v nemocnici se zraněním kolena, nebylo jinde místo než právě na tomto pokoji. Sice byla sama, ale mohla se dívat na televizi. Bolestivé zranění tak snášela alespoň trochu lépe,“ uvedla matka čtrnáctileté Adély Irena Vaculíková.

K vybavení lepších pokojů patří také telefon a nonstop připojení na internetovou síť. To všechno ale něco stojí.
„Za nadstandardní pokoj zaplatí pacienti 580 korun denně. Takové pokoje jsou v oddělení ortopedickém, gynekologicko-porodnickém a na interní klinice,“ říká ředitel pro provoz a akreditaci zlínské nemocnice Zdeněk Vachala.

Možnost ukrátit si léčbu při sledování filmů mají i lidé, kteří nemají na zaplacení nadstandardních pokojů peníze. Má to ale háček. Musejí si vyžádat souhlas lékařů i ostatních pacientů na pokoji. „Toto je možné jedině po dohodě s primářem nebo vrchní sestrou a pacienty,“ potvrdila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Pacienti, pokud jim to zdravotní stav dovolí, však mají možnost sledovat televizi ve společné místnosti, kterou bývá převážně jídelna.

Jídlo? Žádné výjimky

Ani peníze však pacientům nepomohou, aby se vyhnuli nemocniční stravě. „Žádné výjimky v tomto směru nenabízíme,“ uvedla Havlíková, kterou rozesmál dotaz, zda je možné si na pokoj objednat pizzu nebo dovážku z restaurace. „Všichni pacienti využívají nemocniční stravu, mnozí mají lékařem určenu dietu,“ upřesnila.

Například v sousedním Vsetíně ale výjimky možné jsou. „Pokud to léčba, případně nastavený dietní režim dovolí, může si pacient objednat hotové jídlo prostřednictvím rozvážkové služby. Samozřejmě na vlastní náklady,“ uvedla mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková.

Ani pacienti v přerovské nemocnici už nemusejí přežvykovat plané maso s dušenou mrkví. Jestliže nejsou rozhodnutím lékaře odkázáni na dietu a mají dost peněz, mohou si od začátku srpna dopřát lepší oběd. Za čtyřicetikorunový příplatek jim naservírují třeba až do postele čínské kung-pao či pikantní plátek s majonézovým bramborovým salátem. „Je to novinka, kterou jsme od 2. srpna zavedli zatím jen na ortopedii. Pokud bude zájem, nabídneme nový jídelní lístek i na dalších odděleních,“ slíbil náměstek ředitele přerovské nemocnice Jiří Ševčík.

Právě jídlo je častým terčem nelichotivých poznámek pacientů. „Musel jsem si denně chodit kupovat něco do bufetu, jinak bych asi umřel hlady,“ potvrdil Jaroslav Novosad, který po operaci ležel ve Zlíně dva týdny.

Lékaři i šéfové nemocnic však shodně tvrdí, že stížnosti na jídlo jsou takřka vždy bezdůvodné.
„Lidé jsou z domova zvyklí jíst nezdravě, cpát se. Když pak přijdou do nemocnice a dostávají vyváženou stravu, nevyhovuje jim to. V nemocnici není člověk, aby se dobře najedl, ale aby se vyléčil,“ argumentuje lékař Petr Smilek.

Platí se i v porodnici

Oddělení, kde si lidé nejčastěji mohou připlatit za nejrůznější vymoženosti, je porodnice. „To je logické, protože porod je pro rodinu velká událost,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Zdeněk Adamík.

Maminky si mohou vybrat z celé škály nadstandardních služeb. Příplatky jsou za porod do vody nebo epidurální analgezii, která tiší a zmírňuje porodní bolesti. Také otec u porodu si připlatí. Za pobyt na porodním sále zaplatí pět set korun, a chce-li narození svého potomka fotit nebo natáčet na kameru, musí z peněženky vytáhnout další peníze.

Zájem je velký

I když to není nic levného, zájem o dvanáct nadstandardních pokojů je velký. Objevují se i výjimky, kdy si lidé pokoje objednávají dopředu, jakmile se od lékařů dozvědí termín operace.

„Čeká mne operace předního křížového vazu v koleni. Pokud budu v nemocnici několik dnů, tak si určitě rád připlatím,“ potvrdil Karel Černý ze Zlína. Ne všichni zájemci o nadstandard ale uspějí. „Poptávka po těchto službách často převyšuje nabídku,“ konstatoval ředitel pro provoz a akreditaci Zdeněk Vachala. O zřizování dalších podobných pokojů však zatím nemocnice neuvažuje. „Není to priorita,“ dodal.

A co byste chtěli v nemocnici vy?