Luxus v Polabí: kde odpočívají Gott i první dáma

Důkladný odpočinek, kulinářské speciality či program, ušitý hostovi „na míru“. To jsou hlavní lákadla, na něž vábí luxusní hotely v Polabí.

Lidé s průměrným platem si pobyt v nich jen stěží mohou dovolit. Luxusní hotely přesto nemají o zákazníky nouzi. Týdeník Sedmička se podíval do několika hotelů, jež nabízejí nadstandardní služby. Za odpovídající cenu.

Přitom ještě nedávno mnohé z nich byly ruinami, vhodnými spíš ke zboření. Například zámeček šlechtického rodu Thurn-Taxisů ve Mcelích nedaleko Nymburka. Po válce byl zkonfiskován a pozvolna chátral. Zato teď nabízí luxusní služby.

Nejlevnější nocleh v Chateau Mcely přijde na 3216 korun. Ale jen v některých pokojích a jen v neděli. V ostatních dnech dají hosté minimálně o tisíc korun víc. Ubytování v apartmá Legenda vyjde o víkendu na 16 700 korun.

Jezdí hlavně Češi

Mcely však nejsou výsadou bohatých cizinců. „Více než polovina našich klientů je z Česka,“ tvrdí manažerka Eva Plchová. Ekonomická recese se na počtu zájemců o ubytování údajně nijak vážně neprojevila.

Cenám odpovídají služby, kterých se mcelským návštěvníkům dostane. Od masáží po projížďku kočárem, piknik v trávě či třeba vycházku na houby. „Ta má značný ohlas především u cizinců, kteří se s tím nikdy nesetkali. Když dostanou košík a vyrazí do lesa, je to pro ně zážitek,“ říká Plchová.
Právě zážitky jsou tím, nač ve Mcelích lákají. „Lidé potřebují něco prožít. Něco, na co budou rádi vzpomínat. Pak se rádi vracejí,“ tvrdí Plchová.

Přání zákazníka je pro personál téměř svaté. I tehdy, je-li značně extravagantní. „Zatím jsme se nesetkali s ničím, co bychom neuměli splnit. I když nás občas některé přání zaskočí,“ říká Plchová.

„Jeden ženich chtěl své nevěstě udělat radost. Věděl, že má ráda psí plemeno bígl, a přál si, aby ráno, až se novomanželka probudí, byl park plný těchto psů. Sehnali jsme jich asi dvacet.“

Hotel je oblíbený i mezi českými celebritami. Ve Mcelích odpočíval například Karel Gott s rodinou. „A moc se mu tady líbilo,“ usmívá se Plchová.

Zatímco ve vísce na hranici Svatojiřského lesa by ještě nedávno luxusní hotel nikdo nehledal, Poděbrady nabízely lázeňským hostům přepych už od počátku dvacátého století. Hotel Spa Felicitas je typickým lázeňským podnikem. Stojí na kolonádě a hostům nabízí především léčebné procedury. Na rozdíl od mcelského zámku, kde na člověka dýchne luxusní život někdejších šlechticů, je Spa Felicitas zařízen v moderním stylu. Dostavěli ho v roce 2007. Jeho návštěvníci mají k dispozici dokonce i pramen minerální vody, který vyvěrá přímo v budově.

„Léčba v přírodní minerální vodě je pro lidi, kteří mají vysoký krevní tlak, dobrá. Často se na ni ptají. Podobné koupele nabízejí i jiné hotely, ale sycenou vodou. Není v tom to přírodní kouzlo,” vysvětluje ředitelka hotelu Gabriela Váňová.

Hotel ze seriálu

Slavných hostů bydlela v hotelu spousta. Známý je ovšem i hotel sám – hraje v televizním seriálu Ordinace v růžové zahradě. V roli bytového domu, ve kterém bydlí primář Frynta.

Lákadlem bývá v hotelích i vyhlášená kuchyně. Mcely se zaměřují na francouzskou, Spa Felicitas na italskou. Hotel Opat v Kutné Hoře nabízí česká tradiční jídla.

„Jsme přece v Česku, tak proč se snažit o něco jiného,“ říká provozovatelka hotelu Jana Mazáčková. „Chtěli jsme vařit nějaké kutnohorské jídlo, ale o žádném takovém nevíme.

Snad se nám podaří v archivu najít nějaký recept, nebo alespoň zmínku,“ říká Mazáčková.

Návštěvníci, kteří vyhledávají atmosféru prvorepublikového přepychu, mohou navštívit hotel Chateau Kotěra v Ratboři na Kolínsku. V zámečku od slavného architekta Jana Kotěry z roku 1913 byla za socialismu základní škola. Hotel tam funguje od roku 2005.

„Snažíme se, aby vše bylo originální. Proto tady máme vzácný nábytek z doby, kdy byl zámeček postaven. Nejsou to však původní věci, sháněli jsme je různě,“ říká provozovatel hotelu Robert Chejn.

Sedmička navštívila jen několik hotelů v Polabí, každý byl jiný. Ale jedno měly společné: zavítala do nich i první dáma republiky Livie Klausová. Někde popíjela čaj o páté, jinde obědvala nebo spala.