Luxusní bydlení často příliš luxusní nebývá

Nejen na pražském trhu existuje řada projektů, které se honosí tím, že nabízejí údajně luxusní bydlení. Splňují však tyto byty opravdu všechny předpoklady, aby se daly považovat za skutečně luxusní? Řada odborníků se domnívá, že nikoli.

Nejen na pražském trhu existuje řada projektů, které se honosí tím, že nabízejí údajně luxusní bydlení. Splňují však tyto byty opravdu všechny předpoklady, aby se daly považovat za skutečně luxusní? Řada odborníků se domnívá, že nikoli.

Zástupci společnosti Svoboda & Williams, která se orientuje právě na nabídku luxusních projektů movitým zákazníkům, tvrdí, že by měla hned 50 zájemců o luxusní byty klidně za 100 milionů korun, kdyby ovšem bylo z čeho vybírat. Nabídka je prý totiž velmi slabá. Mít prostorný špičkově vybavený byt totiž nestačí k tomu, aby se jeho majitel mohl chlubit luxusním bydlením. Důležitá je zejména adresa. Mezi nejatraktivnější nemovitosti se tedy řadí kompletně zrekonstruované činžovní domy, nejlépe s výhledem na historické jádro města: v Pařížské ulici a jejím okolí, u Staroměstského náměstí, v okolí Kampy a vltavského nábřeží.

#####Vzorem může být Rezidence Kampa

Jedním z příkladů opravdu luxusního bydlení je projekt Rezidence Kampa ve Všehrdově ulici na Malé Straně. Developerská společnost J&T Real Estate tu realizuje rekonstrukci neorenesančního domu. Projekt po svém dokončení ve druhé polovině příštího roku nabídne celkem 25 luxusních bytových jednotek. Jejich uspořádání bude od běžných 1+kk po 3+kk, rozloha jednotlivých bytů se bude pohybovat v rozmezí od 30 do 120 metrů čtverečních. Přibližně polovina bytů již má své budoucí vlastníky. Jako luxusní bydlení se prezentuje i projekt Rezidence Kajetánka v Břevnově, kde výstavbu 140 luxusních bytů realizuje společnost Bozner. I ona tvrdí, že s odbytem nových bytů nemá problém.

„Segment luxusního bydlení nebyl krizí nijak výrazně postižen, klienti, kteří disponují většími finančními prostředky, uskutečňují své investiční záměry v podobě nákupu luxusní nemovitosti i nadále. V segmentu luxusního bydlení je navíc relativně malý podíl hypotečního financování,“ vysvětluje ředitel developerské společnosti Crescon Jan Jerie, která se rovněž orientuje na výstavbu luxusních bytů.

#####V luxusním bytě musí být všechno prvotřídní

Jak už bylo řečeno, základem skutečného luxusu je poloha domu či bytu. To ale není rozhodně všechno, za své nemalé peníze chce klient jen ty nejlepší služby. Samozřejmostí je nejen 24hodinová recepce i ostraha objektu. Návrhy interiéru i jednotlivých doplňků nesou podpisy špičkových designérů. Vše musí být vyrobeno z přírodních materiálů. Často se používají exotické materiály, zejména pokud jde třeba o podlahy. Rozměry všech místností včetně například kuchyně i koupelny jsou ve srovnání s běžným standardem až předimenzované atd. Přesto ani po splnění těchto náročných podmínek nemusí být projekt úspěšný.

Například jeden z nejluxusnějších projektů v centru Prahy – Gallery Myšák sice nabízí neopakovatelný výhled na centrum Prahy, velkým nedostatkem je zde ale parkování. Byt o rozloze přes 360 metrů čtverečních musel být kvůli špatnému parkování výrazně zlevněn. Samostatnou kapitolou luxusního bydlení jsou rozsáhlé vily v prověřených lokalitách, jako jsou Ořechovka, Hanspaulka, Bubeneč či Podolí. Problém těchto vil je však často v tom, že jsou poplatné době své výstavby a dnes už nemusí zcela splňovat představy například o vnitřních dispozicích či umístění datových sítí. Punc luxusu si získává i takzvané bydlení ve výškách. Například společnost ECM se na Pankrácké pláni rozhodla postavit 104 metrů vysoký obytný dům. V nejvyšších patrech mají vzniknout tři rozlehlé luxusní byty.