Lyžaře sveze povoz na oběd nebo skibus na spřátelené sjezdovky

Zimní areály na Liberecku a Jablonecku letos nezdražily a lákají na novinky. Lyžaři v nich najdou komfort a vstřícné jednání. Sněhu je ale zatím málo.

Liberecké sjezdovky bez sněhu působí jako akvárium bez vody. Už před Vánoci bylo jasné, že se letošní zimní sezona zdrží a i po Novém roce ideální zimní počasí nepřichází. Zelená a hnědá barva mnohde převládají nad bílou.

Teploty na nulou na mnoha místech nedovolily ani umělé zasněžování a majitelé zimních středisek s napětím sledují předpovědi meteorologů. Jen část výše položených ski areálů „jede“ na plný provoz.

Javorník v Jeřmanicích

Nejmladší sjezdovkou v kraji je Všesportovní areál Javorník v Jeřmanicích. Sportovní prostor byl zkušebně otevřen již v minulém roce a bylo něj velkým zájem.

„V loňské nulté sezoně nás navštívilo zhruba šedesát pět tisíc lidí. Bylo dostatek sněhu a mrzlo, takže jsme lyžovali od sedmnáctého prosince až do poloviny března,“ zhodnotil Milan Saibert, ředitel areálu. Dobrý začátek potvrzují i Saibertovi zaměstnanci. „Myslím, že sjezdovka se dobře zapsala do povědomí lidí a že se jim u nás líbilo,“ uvedla pokladní Šárka Jäschkeová. Zatímco loni si skoro neodpočinuli, letos mají o dost méně práce.

„Minulý rok bylo tolik lyžařů, že jsme se občas nemohli ani zastavit. V některé dny se jich tu pohybovalo i dva tisíce najednou,“ vzpomíná Jan Balcar, obsluha zdejší lanové a bobové dráhy. Letos se zatím pro nedostatek sněhu lyžuje jen v některé dny.

„Naštěstí máme výhodu, že nám stačí málo sněhu. Pokud ho napadne třeba deset až patnáct centimetrů, můžeme opět začít jezdit,“ uvedl ředitel.

V letošní sezoně lyžaře na Javorníku čekají novinky. „Návštěvníci ocení takzvaný rychlý lyžařský oběd, který si mohou zakoupit na pokladně. Polední menu se bude skládat z polévky a hlavního jídla a vyjde přibližně na stokorunu. Výdej bude v dolní provozní budově,“ informoval Saibert.

Dalším vylepšením je svoz koňským povozem do restaurace Obří sud. „Lyžaři se do nové budovy, která se brzy stala jedním z nejzajímavějších míst Ještědského hřebenu, svezou zdarma. Přímo v přezkáčích od lanovky,“ popisuje.

Restaurace s tvarem sudu zatím měla o víkendech vždy plno. „Od jedenácti do šestnácti hodin nově příchozí stěží našli volné místo,“ dodává Saibert.

Jeřmanická lanová dráha je dlouhá osm set metrů a se svými osmdesáti sedmi sedačkami může přepravit dva tisíce lidí za hodinu. Lanovka je přizpůsobena na pohodlný nástup s lyžemi i pro přepravu lidí na vozíku. Lyžaři na Javorníku najdou sjezdovku o devíti stech metrech, snowpark pro lyže i snowboard a dětskou sjezdovku s provázkovým vlekem. Celodenní lyžování tady vyjde dospělého na tři sta devadesát korun a dítě o stokorunu méně.

Ski areál Ještěd

Dalším oblíbeným cílem lyžařů je největší areál Liberecka, Ski areál Ještěd. Kromě sněhových věží, které dokážou při dobrém počasí vyprodukovat kvalitnější sníh než běžná sněžná děla, nabízí i několik dalších novinek. Tou nejlákavější by mohl být takzvaný lyžařský deník.

„Pokud se lyžař do tohoto systému přihlásí, zrekapituluje mu celý den, tedy kolik kilometrů najezdil,“ popisuje Vít Pražák, manažer areálu.

Zároveň dodal, že na webových stránkách se z výsledků sestavují žebříčky a pět nejlepších a nejzdatnějších lyžařů bude odměněno.

„Dalšími inovacemi jsou interaktivní mapa na webových stránkách nebo nová odbavovací brána se dvěma obrazovkami. Z nich se návštěvníci dozvědí nejčerstvější informace, například v jakém stavu se nachází našich jedenáct sjezdovek nebo kolik času zbývá do konce provozu. Dále ve středisku přibyly nové webkamery,“ vyjmenoval manažer novinky. Ski areál vylepšil i dětskou školu. Ceny vedení mírně zvedlo, podle Pražáka ale nejde o výrazné zdražení.

Snowpark Ještěd

Už v minulém roce fungoval pro všechny milovníky sněžných prken Snowpark Ještěd na Nových Pláních. Liberecké příměstské zimní středisko disponuje několika lanovkami, vleky, půjčovnami a občerstvením. „Každou zimu jezdím na Ještěd. Mám to kousek tramvají. Přistěhovali jsme se sem z Prahy, a tak dokážu ocenit, že lyžování mám téměř u nosu,“ pochvaluje si možnost sportovního vyžití ve městě Petr Kupka. Za svůj jednodenní pobyt zaplatí pět set padesát korun, pokud s sebou vezme i svého potomka, zaplatí dalších dvě stě osmdesát korun.

Tanvaldský špičák

Nejdelší a zřejmě také nejnáročnější sjezdovky v Jizerských horách nabízí zimní středisko Tanvaldský Špičák. Má tratě všech stupňů obtížnosti, sedm vleků a čtyřsedačkovou lanovku. Pro snowboardisty je v provozu U rampa. Také tady se zimní sezona trochu zpozdila. Plný provoz začal až den před Vánoci.

„Letos jsme posílili zasněžovací systém, rozšířili sjezdovky například dojezd v Rukávu,“ popisuje novinky vedoucí lyžařského areálu Miroslav Vraný. Ani tedy letos nezdražovali. Jednodenní skipas vyjde na 480 korun dospělého a 380 dítě. Vícedenní skipasy zakoupené tady platí i pro lyžování na Severáku.

Severák

Severák je především pro rodiny s dětmi. Kromě sjezdovek lehčího typu nabízí i lyžařskou školičku a pojezdový koberec. Jednodenní lyžování tady dospělého vyjde na 380 korun a 270 zaplatí za své dítě.

Ski areál Zásaha

Další, který se soustředí především na nejmenší sportovce, je Ski areál Zásada. Výhodou je parkování přímo u vleku a vyhlášená lyžařská školička.

„Máme patnáct instruktorů a pod jejich dohledem se naučí někteří malí šikulové lyžovat i za dvě hodiny,“ říká Milan Hanus. Ten provozuje areál Zásada pod hřebenem Černé Studnice.

„Letos jsme posílili osvětlení základní i dětské sjezdovky a přidali jeden vlek,“ doplňuje. Ceny zůstaly na loňské úrovni. Dospělý za jednodenní lyžování zaplatí 330 a dítě 220 korun.

Ski areál Filip

Nejlevnější sjezdovku v kraji lyžaři zřejmě najdou ve Smržovce. „Žádné novinky letos nemáme, ale snažíme se lákat návštěvníky na nízké ceny,“ říká majitel Ski areálu Filip Jan Kohoutek. Celý den na lyžích tady vyjde dospělého na rovných 300 korun, dítě zaplatí o padesát korun méně.

Bedřichov

V Jizerských horách se těší oblibě lyžařů i obec Bedřichov. Místní ski areál má osm vleků a jezdí se tady v lehké a střední obtížnosti. Za jednodenní skipas návštěvník zaplatí 370 korun, a pokud s sebou vede dítě, pak dalších 260.

Bedřichov Do Bedřichova se jezdí nejen na sjezdovky, ale také na oblíbenou běžkařskou trať. Nástupními místy jsou například sedlo Maliníku, rozhledna Královka, Nová louka nebo místní stadion. Jizerská magistrála je nejdéle upravovanou tratí v republice a dá se z ní přejet na trasy v Krkonoších nebo do sousedního Polska. Místní bedřichovskou novinkou je nasvícení prostoru okolo stadionu a sáňkařského kopce nad ním. Osvětlení bude vždy zapnuto od šestnácté do dvacáté hodiny.

Vylepšení čeká milovníky zimních sportů také v dopravě. Janovská bobová dráha je propojena speciálním lyžařským autobusem se sjezdovkami Severák, Maxov, Josefův Důl a Tanvaldský Špičák.

KAM NA LYŽE

Všesportovní areál Javorník: přerušená sezona
Ski areál Ještěd: sjízdné dvě sjezdovky, lanovka Černý vrch a vlek F10
Ski areál Tanvaldský Špičák: v provozu tři sjezdovky ze čtyř
Ski areál Severák: kompletní provoz
Ski areál Filip Smržovka: dvě sjezdovky v provozu
Ski areál Bedřichov: sedm sjezdovek v provozu

Stav k 2. lednu 2012