M&M Reality: Koupit dům v exekuci je jednoduché

Prodej domu v exekuci je často jediná a poslední záchrana dlužníka. O to větší riziko padá na kupujícího. Při výběru nemovitosti je na místě velká obezřetnost a obrovské znalostní zázemí skutečných profesionálů. Svěřit své úspory na bydlení neprověřené realitní kanceláři nebo se pokusit získat byt vlastní cestou se v záludném světě byznysu s realitami může krutě vymstít.

Příklad z praxe

Téměř půl roku bydlela rodina Machova ve svém. Na vytoužený byt v Pardubicích, který objevili přes inzerát, si vzali stoprocentní hypotéku. Většina měsíčního příjmu mladého manželského páru se dvěma dětmi putovala na její splátky. Po čase šokovaný pan Mach zjistil, že byla na nemovitost kvůli dluhům předchozího majitele uvalena exekuce. „Podobné případy řešíme velmi často, jsou to klasické situace, ve kterých se lidé ocitnou z vlastní nevědomosti,“ potvrdil Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality. „Pan Mach předchozího majitele nesehnal, a tak ve chvíli, kdy se na nás obrátil, na něm leželo břemeno platby 189 tisíc korun bez penále. Byl v zoufalé situaci. Rozhodli jsme se mu pomoci, ačkoli nešlo o našeho klienta.“

Pan Mach usoudil, stejně jako mnoho dalších hledajících, že koupí vhodnou nemovitost sám, bez pomoci renomovaných odborníků. Při výběru se řídil především svými pocity, zapomněl však na důležité kroky, které zkušení makléři realitních kanceláří provádějí automaticky – prověřit prodávajícího v placených registrech exekucí, prostřednictvím zápisů okresních a krajských soudů, na správě sociálního zabezpečení, finančním úřadu a mnoha dalších místech.

„Exekucemi se zabýváme už sedm let – řešíme měsíčně přes 500 obchodních případů. To je jen v roce 2012 meziroční nárůst o 26 procent proti loňsku. Díky tomu máme pochopitelně obrovské kontakty a jsme schopni zjistit dluh třeba i u telefonního operátora,“ uvedl Miroslav Jonáš z M&M Reality. „V případě pana Macha jsme v centrální evidenci obyvatel našli bydliště dlužníka, tedy předešlého majitele nemovitosti. Dále jsme prověřili jeho bonitu a zjistili jsme, že v době trvání manželství koupila jeho žena chatu v hodnotě 700 tisíc korun,“ popsal každodenní práci Miroslav Jonáš. Dlužník tedy disponoval majetkem, který spadal do společného jmění manželů, ačkoli v listině vlastníků chaty uveden nebyl.

„O této skutečnosti jsme obeznámili exekutora a doložili mu nezbytné důkazy. V těchto dnech dochází k výmazu nařízení exekuce z bytu mladého páru a jeho přesunu na chatu rodiny dlužníka,“ uzavřel Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality. Bez pomoci profesionálů by mladí manželé z Pardubic museli uhradit i s penále přes čtvrt milionu korun. Kvůli své nízké bonitě by pravděpodobně peníze nesehnali, o bydlení by přišli v dražbě a zůstaly by jim obrovské dluhy.

Rada Realitní komory

Pečlivý výběr odborníka, který kupujícímu pomůže při hledání vhodné nemovitosti, je stejně důležitý jako samotné rozhodnutí se na profesionála obrátit. „Lidé by se měli spolehnout jednoznačně na velkou síťovou realitní kancelář s bohatými zkušenostmi a vyhnout se neprověřeným amatérům,“ upozornil Milan Zavadil, předseda výkonné rady Realitní komory České republiky. „Většinou se jedná o společnosti typu fyzická osoba či s. r. o. s jednou kanceláří, levným nábytkem a dvěma makléři, bez jakéhokoli kapitálu a vlastních nemovitostí,“ shrnul Milan Zavadil.