Mach, Křemílek a Krteček: Krteček: šup z večerníčku do Plzně

V roce 2015 bude Plzeň evropským hlavním městem kultury. Už dnes je ale světovou metropolí pohádek. Pohádkové postavičky tu mají svůj dům, zemi i muzea.

Potřást si rukou s Krtečkem či s Křemílkem a Vochomůrkou? V Domě pohádek na Lochotíně to od prosince nebude problém. Navíc Plzeň je pohádek plná. Funguje zde Muzeum strašidel, kousek od něj Muzeum loutek nebo Pohádková země. Projděte si se Sedmičkou pohádkovou Plzeň od A až do Z.

A rchitektem Domu pohádek, který stojí v těsném sousedství zoologické zahrady a dinoparku, byl Otakar Chochola. Propagátor mystické školy feng shui, která učí jak z domu vytvořit harmonické místo s proudem životní energie. Ta má pomoci dosáhnout zdraví, štěstí a úspěchů. Povede se to?

B ob a Bobek – Dva mluvící králíci přenechají v Domě pohádek každému zájemci svůj cylindr. Bude tu i čtyřmetrová pařezová chaloupka. Tu si děti prolezou až po střechu a dolů si sjedou po skluzavce. Ve školičce Macha a Šebestové si mohou předškoláci hrát v lavicích na opravdovou školu. Starší sourozenci se zabaví ve tvůrčí dílně. „Pod dohledem vychovatelek si zkusí vystřihnout z papíru nové kalhoty, jako má Krteček,“ říká autor projektu Karel Paul.

C entral – V historickém podzemí, pod hotelem Central na náměstí Republiky, otevřel Zdeněk Zajíček před více než dvěma lety Muzeum strašidel. Stejně jako celá Plzeň je i tato budova plná pověstí, tajemných bytostí a strašidel. „Svůj domov tu našel bájný kníže Radouš, saracénský čert, ohnivý pes či jiná havěť, která neodmyslitelně patří k našemu kraji pod Radyní,“ říká principál muzea Zdeněk Zajíček.

D raci, skřítci a víly – Ti jsou k vidění i v Pohádkové zemi, což je výstava, která vznikla v říjnu v Šimerově ulici na Borech. Její autorkou je grafička a spisovatelka Vítězslava Klimtová.

E xpozice – V duchu moderní doby je i v Pohádkové zemi část expozice interaktivní. Děti si mohou vyzkoušet funkčnost postav a mohou je i ovládat. Poznají se tu třeba se skřítkem Jahodníčkem. Je zde i největší světová sbírka létajících košťat.

F inance – Zpět do Domu pohádek. Stál téměř padesát milionů korun, ztoho více než polovinou přispěla Evropská unie.

G enerace – Pohádkové atrakce jsou pro všechny generace. „Krásně zpracované, rozmanité a opravdu pohádkové prostředí nejen pro děti,“ napsal na Facebook Pohádkové země Jan Machačný.

H rdinové – Kdo je největší? Čert Belzebub? Hurvínek? Rákosníček, nebo Děprd z Brd? Rozhodnou návštěvníci.

I deální čas – Lepší čas si Karel Paul pro otevření Domu pohádek nemohl vybrat. První prosinec. Vánoce a s nimi čas pohádek ťuká na dveře. Otevřeno bude od úterý do neděle mezi devátou a sedmnáctou hodinou.

J aro – Na jaře se dočká změn i Pohádková země. „Chceme otevřít Ježibabí doupě,“ říká vedoucí zdejší expozice Jaroslav Mašek.

K ečup – právě z téhle kapely zná Karla Paula celá Plzeň. Hraje v ní na kytaru a zpívá.

L outky – Těmi je Plzeň proslulá. Na náměstí Republiky zve k návštěvě Muzeum loutek. Další významný díl plzeňské pohádkové mozaiky.

M iler – Legendární autor Krtečka Zdeněk Miler je jedním z výtvarníků, kteří propůjčili své postavy do Domu pohádek. Další byl Zdeněk Smetana, Radek Pilař, Vladimír Jiránek a Adolf Born. Jednání ohledně autorských práv trvala půl roku.

N ejmenší děti – pro ty je v Domě pohádek připravená místnost pro kojení.

O bílé paní – tak se jmenuje představení, se kterým vystoupí 20. listopadu v Pohádkové zemi Divadlo Elements.

P ekelníček – Mile strašidelný hrad, kde se právě narodilo čertí miminko Barnabášek v pravém čertovském pérovacím kočárku. Kde? V Pohádkové zemi.

S trach – Ten určitě ze strašidel nemá Zdeněk Zajíček. Převléká se za ně, pořádá jim srazy, píše o nich pohádky. Tento týden mu vyšla kniha. Jmenuje se Půl kopy do kopy pohádek a pověstí z celých Čech.

T elevize – V Plzni ji milovníci pohádek nepotřebují. S pohádkovými postavičkami je lepší se poznat osobně. U nikát – V žádném jiném městě na světě není taková koncentrace pohádkových postav a institucí. Jen v Plzni. „Všechna města mohou v tomto směru Plzni jen závidět,“ uvedl pro Sedmičku panovník jihočeského pohádkového království Zdeněk Troška.

V ýtvarník – Postavičky v Domě pohádek namalovala Jana Sommerová. Kvůli co největší přesnosti je projektorem promítla na zeď a snímek pak přemalovala. V Muzeu strašidel jsou zase na stěnách figurky ilustrátora Vhrstiho.

X Neznámá – V případě Domu pohádek je to parkování. To měl zajistit parkovací dům, jeho stavba ale ještě nezačala. Auta tak mohou parkovat u nedalekého kojeneckého ústavu, kde bude parkoviště pro pětatřicet aut. Kapacita Domu pohádek je ale 170 osob, Paul odhaduje, že jej o víkendech denně navštíví kolem pěti set návštěvníků. Kde zaparkují, není jisté.

Y Další neznámá – Jaká pohádková atrakce se objeví v Plzni příště? Těžko předvídat. Disneyland? Dům hrůzy? Vrátí se na právnickou fakultu Milan „Brumbál“ Kindl?

Z a kolik? Vstup do Domu pohádek je pro děti ve všední dny za sedmdesát korun a dospělí platí devadesát korun. V Muzeu strašidel zaplatí dospělí osmdesát korun, děti padesát. V Muzeu loutek platí dospělí šedesát a děti polovic, za vstup do Pohádkové země platí děti čtyřicet a dospěláci šedesát.