Madeira, ostrov zážitků

Madeira

Madeira Zdroj: E15

Malý ostrov ztracený uprostřed Atlantiku dostal do vínku krásný dar v podobě celoročně příjemného klimatu, které osciluje od nějakých 15 do 25 stupňů. Díky tomu tu můžete téměř kdykoli během roku vyzkoušet množství netradičních aktivit. Ostrov věčného jara je totiž téměř nevyčerpatelnou pokladnicí zážitků.

Některé aktivity zní na první poslech poněkud bláznivě: tak co třeba takové sáňkování na asfaltu? Nebo sbírání borůvek rostoucích na dvoumetrových keřích. Vyprávění barona Prášila? Na Madeiře prostá realita. Stejně jako procházky po lesích, které jsou nacucané vodou jako houba a odevšud zurčí zvuk potůčků. Nebo by vás lákalo plavání v lávových bazéncích, které každých deset vteřin zkropí pořádná sprcha mořské vody z rozbouřeného Atlantiku?

Čtěte také:

Portugalsko objevilo v rozpočtu díru za 1,1 miliardy eur

Filipíny se snaží přilákat turisty na „více zábavy“

Zbytky pralesa

Už samotná podoba relativně malého ostrova je nezvyklá. Není tu totiž téměř žádná rovná plocha, hned od pobřeží stoupají kopce, příroda vypadá dost divoce a nepřístupně (ostatně i samotná přistávací dráha jediného zdejšího letiště se musela postavit do moře).

Hlavním trumfem ostrova je úchvatná příroda. V horách totiž roste poslední zbytek starodávného lesa Laurissilva, který pochází z období třetihor a kdysi dávno pokrýval obrovskou část planety. Dochoval se však pouze na Madeiře a díky tomu je zdejší „vavřínový prales“ zapsán na seznam přírodního světového dědictví UNESCO. Nebojte se, nemůžete ho minout, zabírá 70 procent celého ostrova a je jedním z turistických magnetů ostrova. Už před staletími byly zdejší kopce ozdobeny pavučinou umělých zavlažovacích kanálů, které pomáhaly farmářům zavlažovat jejich pole s cukrovou třtinou a plantáže zeleniny.

Treky po levádách

Kanálům se říká levády a v posledních letech si je zamilovali turisté, neboť vedle nich vedou chodníky, po nichž můžete nachodit ve zdejších horách stovky kilometrů. Nejkrásnější trasy vedou ve výšce 1200 až 1800 metrů nad mořem, přičemž v některých místech se člověk doslova vznáší nad propastí. Za nejkrásnější trek je považován přechod mezi nejvyššími horami ostrova Pico Ruivo a Pico Arieiro.

Naopak na koupání Madeira moc není, protože zde víceméně chybějí krásné a romantické pláže. Většina hotelů u moře má pouze betonová mola, výjimečně si některý luxusní hotel nechá dovézt písek z Afriky. A tak na turisty spíše čeká dovádění v malých lávových bazénech, které jsou vydlabané do skal – například v mořských lázních v Porto Moniz. Nebo můžete nasednout na trajekt a za dvě hodiny přejet na sousední, mnohem menší ostrov Porto Santo, který proslavila jeho osm kilometrů dlouhá písčitá pláž s léčivým pískem.

Praktické informace

Podnebí na Madeiře je velmi příjemné, v létě jsou zde průměrné teploty kolem 25 stupňů, v zimě kolem 17 stupňů. Na treky se dá vyrážet v jakémkoli období. Přehled výletů najdete na terrasdeaventura.com nebo na bynature.eu. Na ostrov létají charterové lety, cesta z Prahy trvá zhruba čtyři a půl hodiny.

Porto Santo

Spojení s Madeirou zajišťuje trajekt, který vyjíždí každé ráno v osm hodin z Funchalu na Madeiře a po dvou hodinách (vzdálenost od Madeiry činí 75 kilometrů) přistává na ostrově Porto Santo. Zpáteční lístek stojí v turistické sezoně 60 eur (mimo sezonu je o deset eur levnější).

Co ochutnat

Na Madeiře se vyrábí proslulé madeirské víno, které se pije buď jako aperitiv (suché), nebo jako digestiv (sladké). O historii výroby madeirského vína se dozvíte podrobnosti v muzeu ve Funchalu (madeirawinecompany.com). Madeirské víno se z ostrova také vozí jako nejběžnější dárek.

Autor je publicista