Mají talent. Mezi naděje Hradce patří žokejka, houslista i plavec

Vítězí nad svými vrstevníky a nosí si domů zlato a diplomy. Mají nadání a dokážou ho dobře využít.

Jsou teprve na základních školách, ale už nyní svým talentem zastiňují leckteré dospělé. Sedmero hradeckých talentů dokazuje, že utkvělá představa starších lidí o puberťácích se od skutečnosti občas může lišit.

1. Plavec Martin

Patnáctiletý Martin Rus se odmalička toužil podobat svému o šest let staršímu bratrovi Janovi, závodnímu plavci. Proto ho rodiče přihlásili do hradeckého plaveckého oddílu. Své první zlato získal na republikovém poháru desetiletých v Domažlicích.
„Plavu znak a kraul. Jako malý jsem zkoušel všechno, ví se ale, že talent se u plavců ukáže až kolem třinácti let. Pak teprve trénují specializovaně,“ přibližuje Martin. Mezi své větší úspěchy počítá i mezinárodní závody v Bad Bergzabernu. „Ve svých disciplínách jsem tam skončil druhý. Porazil mě Číňan Liu Za Shan, který byl daleko mohutnější než já, což mě překvapilo. Další rok se už ale na závodech neobjevil,“ říká urostlý hradecký plavec. Martin právě ukončil základní školu a už teď se těší na září, kdy nastoupí na sportovní gymnázium v Praze.

2. Výtvarnice Adéla

Jako malá kreslila doma po zdech. To se jejím rodičům moc nelíbilo, a tak jí dali do rukou papír a pastelky. Přes nejrůznější výtvarné techniky se Adéla Kolářová ze Šesté základní školy dostala až k akrylovým barvám a multimediální tvorbě na Střední umělecko-průmyslové škole v Bechyni, kam se po prázdninách chystá nastoupit.
Šestnáctiletá Adéla sice šít neumí, ale ze všeho nejraději maluje návrhy oděvů. „Největší radost mám z výhry kategorie Uniformy pro nově vzniklou firmu v krajské soutěži Mladý módní návrhář,“ svěřuje se. Do světa módy se chce po vystudování školy vrátit.
A nejoblíbenější barva talentované výtvarnice? „Všechny. Teda kromě růžové!“ opravuje se se smíchem Adéla.

3. Houslista Jakub

Po houslích zatoužil dnes dvanáctiletý Jakub Jusko už v pěti letech. Přál si je k Vánocům, ale Ježíšek je nepřinesl. Když rodiče viděli, jak moc je to malému Kubovi líto, rychle chybu napravili a hudební nástroj koupili. První rok hrál u soukromého učitele, pak začal navštěvovat Základní uměleckou školu v Jindřichově Hradci.
V deseti letech uspěl Jakub v krajské soutěži smyčcových nástrojů, jak sám, tak v kvartetu. V současné době hraje i v rakousko-německém orchestru a v kapele Maxisvišti pod vedením učitele Miroslava Chytky. „Baví mě i jiné věci než hudba. Hraju florbal, tenis a dělám karate. Jsem taky ve skautu,“ chlubí se Jakub.
Malý hudebník má zvláštní sen. Až vyroste, chtěl by se stát pilotem. Říká, že pro jeho splnění by udělal cokoliv. Muziky se ale také vzdát nechce. Ideální by podle něj bylo mít vlastní kapelu jen jako koníček.

4. Baletka Kamila

Kamila Horáková ze Třetí základní školy má hned několik zájmů. Je stejně dobrá v baletu, zpěvu i hře na kytaru. K tanci nejen v růžové sukýnce ji přivedla její teta, která jí doporučila hradecký baletní soubor. V brnkání na kytaru ji zase podporuje její matka.
„Hraju radši pro cizí publikum než třeba pro známé u ohýnku. Paradoxně v takových případech mívám menší trému,“ říká Kamila. Mezi svoje úspěchy řadí kromě druhého místa v soutěži Zlivská kytara v sólové hře a prvního místa ve zpěvu za doprovodu kytary také třeba třetí místo v okresním kole recitační soutěže. Kamila by se jednou ráda stala herečkou nebo političkou.

5. Triatlonistka Lucie

Lucii Tischlerové je teprve šest let. Už dva roky závodí v triatlonu. „Naše Lucka je hyperaktivní, takže jsme ji přihlásili do oddílu, aby trochu vybila energii,“ vypráví matka Lucie. „Když nejsou závody, musím dělat něco jiného. Doma skáču po stole a po válendě,“ směje se dívka.
Sportovkyni doma přihlásili do závodů v Jihočeském poháru v triatlonu do kategorie šesti až sedmiletých. Překvapila je, vyhrála třetí místo. Letos na jaře si ke svým úspěchům přidala i přední příčky ve dvou duatlonových závodech.
Lucka tvrdí, že plavání ji ze tří disciplín triatlonu baví nejméně. Vzápětí se ale chlubí historkou, jak s kamarádkou zatopily paní učitelce a málem sprchou vytopily školku, kam chodí. „Možná chtěla v plavání nakonec nějakou zálibu najít,“ dodává s úsměvem Luciina maminka.

6. Spisovatelka Nadine

Hradecká soutěž Cesta mezi paragrafy zaujala hodně mladých umělců. Patnáctileté Nadine Haslacherové se nejprve téma kyberšikana vůbec nezamlouvalo, ale nevzdala se. Vyhledala si nejrůznější případy novodobé šikany a začala psát povídku. V soutěži zvítězila. Povídka s názvem Vy mě ještě neznáte je vyprávěním dvou osob. Jednou z nich je sama dobromyslná autorka, oponuje jí zlá a sarkastická kyberšikana. Vítězné dílo je jen střípkem z Nadininy tvorby. „Kromě povinných slohů ve škole jsem napsala už tři několikasetstránkové povídky. Jsou k přečtení na mém blogu http://nadine.pise.cz,“ chlubí se hradecká autorka. Mezi její nejoblíbenější knihy patří Faust od Goetha nebo tvorba Paola Coelha. Nadine se nechává inspirovat světem kolem sebe, především chováním okolních lidí. Pokud se někdy najde příležitost, ráda by svou tvorbu publikovala.

7. Žokejka Kristýna

Poprvé na koně bez pomoci staršího bratra a otce sedla ve čtyřech letech. Ve dvanácti dostala jezdeckou licenci. Nyní je žokejce Kristýně Šamalové patnáct a na svém kontě má kromě bezpočtu medailí i vítězství nad olympioničkou.
Na jiné koníčky než na ty živé jí čas nezbývá, ale nestěžuje si. „Trávím s nimi skoro všechen svůj volný čas. Okolo mám ale také spoustu kamarádů. Být s našimi koňmi nás baví. Fakt to není taková nuda, jak se někomu může zdát,“ usmívá se Kristýna.
Od začátku své kariéry osedlala už více jak desítku závodních koní. Přesto se zranila jenom jednou. „Bylo mi asi šest. Z lesa vyběhl člověk v křiklavé reflexní vestě a koně, se kterými jsme byli na vyjížďce, se polekali. Já se na tom svém neudržela, spadla jsem a zlomila jsem si zápěstí,“ dodává Kristýna.

Hradečáci, kteří využili svůj talent

Hokejisté Jan Marek a Jiří Novotný byli členy družstva, které vyhrálo mistrovství světa roku 2010. Kromě něj jsou známými hradeckými hokejisty také Aleš Kotalík a bratři Zbyněk a Milan Michálkovi.
Fotograf Jiří Tiller
fotí krajinné náměty hlavně v České Kanadě.
Veslař Václav Chalupa na letních olympijských hrách v Barceloně roku 1992 získal stříbrnou medaili. Umístil se i na předních příčkách mnoha ročníků mistrovství ČR.
Herec, režisér a organizátor letních nočních prohlídek s bílou paní Antonín Kaška.
Malířka a restaurátorka Zdena Skořepová.
Spisovatelé: Stanislav Beran, Svatopluk Doseděl, Jan Jůna a Lenka Lanczová.
Violista a hudební skladatel Petr Přibyl.
Miroslav Helebrand drží světový rekord v pití syrových vajec. Také vítězí v pojídání knedlíků.
Akademický malíř Antonín Málek vystavuje i v Národní galerii v Praze.
Bývalá československá tenistka Renáta Tomanová.