Malaga: město golfu a kulatých rohů

Nad Malagou. Nad městem naleznete nejen 150 let starou botanickou zahradu ale také skvělý výhled na přístav

Nad Malagou. Nad městem naleznete nejen 150 let starou botanickou zahradu ale také skvělý výhled na přístav Zdroj: Libor Budinsky

Povinnost. Návštěvu jižního Španělska si
nezle představit bez ochutnání výtečných oliv všech druhů či mořských ryb
Nelze přehlédnout. Na domy s kulatými
rohy narazíte v Malaze na každém kroku
Nelze přehlédnout. Na domy s kulatými
rohy narazíte v Malaze na každém kroku
V ulicích Malagy
Vyhlášenou pochoutku představují sardinky
grilované přímo na pláži a podávané
v některých z rybářských restaurací.
7
Fotogalerie
Malaga se nepyšní žádným konkrétním nej. Není nejstarší, nejkrásnější ani nejvýstavnější. Přesto má mimořádně příjemnou atmosféru. Hlavně v zimě, kdy přitahuje tisíce milovníků golfu, kteří sem utíkají z promrzlé střední a severní Evropy.

Malaga leží na samém jihu Španělska a zima je mimořádně teplá. Průměrné denní teploty v lednu a v únoru dosahují 15 stupňů, v noci se pohybují kolem sedmi stupňů. Ostatně léto zde začíná už v dubnu a trvá až do listopadu. Proto je Malaga vyhlášenou zimní destinací pro všechny milovníky golfu, neboť v době, kdy je většina Evropy v zajetí sněhu a mrazu, v Malaze panuje jarní počasí. Na pobřeží Středozemního moře, které se jmenuje Costa del Sol (Pobřeží slunce), stojí vedle sebe hned několik nádherných golfových hřišť, takže je celá tato oblast občas poněkud s nadsázkou označována jako Costa del Golf.

Rohy bez rohů

Pro své příznivé klimatické podmínky byla Malaga osídlena už před třemi tisíci lety a patří mezi nejstarší města světa. Ale zdaleka ne všechny antické památky byly dosud odhaleny – ostatně krásně zachovalý antický amfiteátr z prvního století před Kristem byl překvapivě odhalen teprve před 60 lety.

Hlavní a nezapomenutelnou vizitkou města je ovšem zvláštní unikát v podobě rozkošných domů s kulatými rohy. Snad každý druhý dům má místo pravého úhlu kulaté obvodové zdi. Stačí se jen tak „nazdařbůh“ procházet po městě a dívat se kolem sebe. Vedle nádherných architektonických památek však objevíte také spoustu vtipných a zajímavých uměleckých objektů rozmístěných v historických uličkách města.

Cesta víry

Přestože Malagu založili Féničané již v osmém století před Kristem, hlavní vliv zde zanechali Arabové, kteří město ovládali až do konce 15. století. Za návštěvu rozhodně stojí místní katedrála, ale také muzeum zdejšího rodáka Pabla Picassa či prestižní umělecká galerie Carmen Thyssen s nádhernou kolekcí obrazů z počátku 19. století (obě stojí v centru města, které je samo o sobě velmi malé). Ještě větší zážitek nabízí dvě mnohem méně známé expozice: první z nich představuje muzeum středověkého i novověkého skla s neuvěřitelnou expozicí tří tisíc starodávných skleněných předmětů. Tou druhou je domácí manufaktura církevních a náboženských předmětů Juana Rosena. Opravdu famózní zážitek, při němž pochopíte, jak obrovskou roli hraje katolická církev v Andalusii a jak důležitá je víra pro místní obyvatele (bordadosjuanrosen. com).

Býčí zápasy

Zatímco návštěvu církevní dílny ocení jen fajnšmekři, botanickou zahradu nad městem si určitě zamilují všichni turisté. Není divu, neboť po celý rok představuje oázu klidu, stínu a nakažlivé relaxace. Starobylá botanická zahrada na kopci nad městem je jedním z nejhezčích koutů Malagy a spousta místních si ji vybírá k oslavám důležitých životních okamžiků, především svateb. Je stará 150 let, ale až posledních patnáct let je veřejně přístupná, podle znalců představuje nejkrásnější botanickou zahradou v celém Španělsku.
Další oblíbenou atrakcí jsou tradiční býčí zápasy, které se konají v moderní aréně umístěné nedaleko přístavu. Nejvíce býčích zápasů je na programu v srpnu, kdy se Malaga při příležitosti náboženských svátků převlékne do slavnostního, v ulicích se pije víno, pojídá tapas a tančí flamengo.

Půlnoční hostina

Návštěva restaurace s nabídkou tapas je ovšem povinnost v jakékoli roční době. V praxi to probíhá třeba následovně: kolem deváté přijdete do restaurace, dáte si skleničku vína a postupně vám začnou nosit první tapas. Na talířích jsou vždy dva až tři druhy a všechny jsou vynikající. Můžete ochutnat fíky plněné ovčím sýrem, kousky smažených banánů či krokety plněné masem z býčí oháňky. A i když za chvíli už máte v sobě alespoň dva tucty jednohubek, příliv nových druhů stále nekončí. Další a další variace následují, košíček s kozím sýrem, plněná paprička, lahodný prejt na malé lžičce, závitek s rokfórem a palmovým cukrem. A další a další. A pozor, ani o půlnoci zábava zdaleka nekončí. Rytmus španělského jihu je úplně jiný a ještě kolem druhé ráno jsou ulice plné lidé. Ovšem ráno v osm tu nepotkáte ani živáčka.

Co koupit

Spousta turistů si domů vozí alespoň kousek vyhlášené sušené šunky z černých prasat, která zraje několik let ve sklepě a jejíž lahodná chuť je naprosto úchvatná. Není to ovšem levná záležitost – celá kýta té nejlepší šunky vyjde zhruba na 14 až 15 tisíc korun (nedávno se začala prodávat i u nás včetně levnějších kusů, objednat si ji můžete na jamon.cz). Pokud se zastavíte ve zdejší nádherné tržnici, můžete ochutnat také vyzrálá granátová jablka (kilogram za pouhé euro).

Co navštívit

Muzeum starých automobilů na kraji města. Velkolepá sbírka těch nejkrásnějších a nejdokonalejších bouráků obsahuje také dva unikáty českých inženýrů. Jeden plným právem a druhý tak trochu z legrace. Ve sbírce je totiž nejen aerodynamická Tatra z roku 1947, ale také jediná „tovární“ tříkolka Velorex proslavená filmem Vrchní prchni.

Co ochutnat

Vyhlášenou pochoutku představují sardinky grilované přímo na pláži a podávané v některých z rybářských restaurací. Další specialitou Malagy je smažený lilek zalitý sladkou šťávou z cukrové třtiny. A ve výčtu vyhlášených lokálních produktů nesmí chybět ani slavné sladké víno z přezrálých a na slunci dosušených hroznů. Pokud přijede na podzim, můžete také ochutnat sladké kdoule podávané jako dezert.

Autor je publicista