Malé ski centrum velkých možností

Do horské obce Poniklá láká v zimě rodinný ski areál. Na své si přijdou nejen lyžaři, ale i turisté a milovníci historie.

Cesta autem z Hradce Králové do Poniklé na úpatí Krkonoš trvá asi hodinu. Kdo se tam vypraví, nebude litovat. Důvodů, proč Poniklou navštívit, je několik. „V zimě je to především nevelký ski areál, který ocení rodiny s malými dětmi a středně pokročilí lyžaři,“ uvedl Martin Auersvald, jednatel firmy Čerpadla Vrchlabí, která areál Homole Poniklá provozuje.

Areál leží v nadmořské výšce 500 až 670 metrů a je zaměřen na lyžaře hledající sjezdovky s více tratěmi. Nejdelší měří více než kilometr a má převýšení sto sedmdesát metrů. V místě nástupní stanice je bufet s vnitřním i venkovním posezením, úschovna lyží, půjčovna lyžařského vybavení a nedaleko i bezplatné parkoviště.

„Ski areál Homole v Poniklé tvoří tři sjezdovky různých obtížností. Přepravu zajišťuje jeden vlek – kotva – a dětský lanový minivlek, který je o něco kratší,“ uvedl Auersvald.

Večerní lyžování

Noční lyžování zajišťuje provozovatel jen po předchozí domluvě. Ve vesnici je i možnost ubytování v několika penzionech.

Na své si přijdou také běžkaři. V okolí ponikelského areálu jsou upravované běžecké okruhy. Tratě mají několik kilometrů. Ski centrum v Poniklé může být i vhodným výchozím bodem pro delší túry krkonošskou přírodou. Nejhezčí pohled na vesnici s rázovitými chalupami je právě z okolních kopců, a to v každém ročním období.

„V Poniklé je vše pěkně pohromadě, a hlavně má co nabídnout po celý rok, tedy nejenom v zimě. V obci je také koupaliště. Obec lze využít i jako výchozí bod pro horskou turistiku,“ píšou na webových stránkách obce.

Ski areál Homole nežije jen v zimě. „Na letní sezonu připravujeme mimo tradičního koupaliště i zajímavé kulturní, společenské a sportovní akce. Návštěvníci se mohou těšit třeba na koncerty pod širým nebem nebo na závody na koloběžkách,“ dodal Auersvald.

Poniklá s dvanácti sty obyvateli patří k nejstarším obcím západních Krkonoš. První zmínky o obci jsou z roku 1354. Tehdy byla nazývána jako Ponyklá. Tato malebná vesnice je pojmenovaná podle potoku, který se místy zcela ztrácí a opět se objevuje na jiném místě, tedy „poniká“. Je to kvůli krasovým útvarům, které se podařilo objevit na přelomu 19. a 20. století při těžbě kamene.

Poniklá se v minulosti proslavila plátenictvím, tkalcovstvím, ale i těžbou železné rudy, a dokonce tuhy. Není tedy náhoda, že ve znaku obce je hornický rumpál s okovem. Někteří si Poniklou spojují s výrobou skleněných vánočních ozdob, která má v obci dlouholetou tradici.

CENY JÍZDNÉHO V AREÁLU HOMOLE

• Jednotlivá jízda: 40 Kč
• Bodová (5 jízd): 100 Kč
• Rodinná (2+2) celodenní: 900 Kč

• Denní jízdenka: 300 Kč (dospělí); 210 Kč (děti do 140 cm)
• Dopolední do 12.00: 200 Kč; 150 Kč
• Odpolední 12.00–16.00: 230 Kč; 170 Kč
• Sezonní karta: 4 400 Kč; 2 200 Kč
• Týdenní (6 dní): 1 500 Kč; 940 Kč

www.skihomole.cz

www.ponikla.cz

www.cerpadlavrchlabi.cz – provozovatel ski areálu