Malé vrtulníky se učí samostatnosti a ohromují přesností

čtyřrotorový vrtulník, ilustrační foto

čtyřrotorový vrtulník, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Efektní využití technologie malých čtyřrotorových vrtulníků demonstrovali na rakouském multimediálním festivalu Klangwolke rakouští a němečtí experti. Rakouský tým Ars Electronica se staral o choreografii strojů, které dodal německý tým společnosti Ascending Technologies.

Každý z celkem 50 vrtulníků osvětlovala LED technologie a řídil počítač. Diváci festivalu tak mohli spatřit bezchybnou synchronizaci pohybu, díky kterým stroje vykreslovaly na noční obloze písmena, ale i 3D tvary. Vrtulníky uměly měnit barvu osvětlení a jejich pohyb neovlivňoval ani vítr.

Prezentace byla zábavnou ukázkou toho, jak se obor samořiditelných strojů rychle vyvíjí. Budoucnost robotizovaných vrtulníků se čtyřmi vrtulemi ovšem nebude ve vytváření fantaskních tvarů na obloze pro potěchu diváků. Vývojáři vidí jejich využití v budoucnu zcela prakticky, kdy jak doufají budou moci pomáhat nejen jako bezpilotní letouny určené k leteckému snímkování, ale jednou též přispějí k dozoru nebo pomoci při stavbách.

Naprosto stejný typ čtyřrotorového vznášedla například využili pro své pokusy i švýcarští výzkumníci, kteří nahradili původní elektroniku přístroje za svoji vlastní, aby tím zvýšili přesnost i rychlost manévrování. Vědci učí malé vrtulníky reagovat na okolí. Loni představili video, ve kterém si dva takové stroje samovolně pinkají s tenisovým míčkem. Pracují též na systému, který ovládá tyto malé roboty lidskými gesty.

První funkční stroj na principu čtyř vrtulí vyrobil Etienne Oehmichen již v roce 1920. Dnešní vývoj těchto strojů se soustředí především na malá bezpilotní letadla.