Mandík vládne Ústí už rok. Šetří stovky milionů a cituje Platona

Je ekonom. Rád filozofuje. I o politice. Vít Mandík před rokem kývnul na nabídku stát se primátorem Ústí. Dnes by se rozhodl stejně.

Před rokem se Vítu Mandíkovi říkalo pan Neznámý. Šéfa neštěmických sociálních demokratů, který měl stanout v čele Ústí nad Labem, znal málokdo z obyvatel města, a dokonce i z politiků. Teď má za sebou Mandík rok v křesle primátora a lidem už se jeho jméno vrývá do povědomí. Některým špatně, třeba proto, že za jeho vlády v Ústí podražila hromadná doprava. Jiným naopak lépe, protože město pod ním po dlouhé době hospodaří s přebytkem.

„Povedla se vám většina věcí, se kterými jste do funkce šel?“ Tuto otázku chcete slyšet od novinářů, jak jste řekl v prvním rozhovoru pro Sedmičku zveřejněném sedm dní po vašem zvolení. A přejete si odpovědět: „Ano, povedla.“ Ptám se po prvním roce primátorování: Vede se vám v tom, s čím jste do funkce šel?

Za roční působení se mi již povedlo mnoho věcí změnit, nebo alespoň částečně ovlivnit jejich vývoj. Pro příklad bych uvedl finanční kázeň, snížení úvěrového zatížení. Věřím, že na konci čtyřletého volebního období na tuto otázku, pokud mi ji novináři položí, odpovím kladně.

Máte za sebou rok sčítání, odčítání, násobení, dělení. A hlavně škrtání v ústeckém rozpočtu. Jaký matematický úkon jste dělal nejčastěji?

Nejčastěji jsem samozřejmě přičítal. To se projevilo na zvýšených výdajích na zeleň, na čistotu města, na dotacích městským obvodům.

Myslíte tedy, že po roce vašeho „úřadování“ je město čistější a zelenější? Takové, jaké jste je chtěl mít?

Domnívám se, že přesně tyto oblasti se podařilo podpořit, a přispět tak k jejich zlepšení. Podařilo se mi přidat peníze na čištění a zvelebování veřejných prostranství. Jde především o čištění komunikací, douklízení černých skládek a častější svoz velkoobjemového odpadu. Do této oblasti jsme navýšili zdroje o patnáct milionů korun na opravy výtluků silnic ve městě a dalších patnáct milionů korun na opravy dopravních staveb. S Úřadem Regionální rady NUTS II Severozápad jsme uzavřeli smlouvu o uskutečnění Integrovaného plánu rozvoje města - Mobilita. Prostřednictvím šesti projektů ve spolupráci s dopravním podnikem v letech 2012 až 2014 zatraktivníme městskou hromadnou dopravu v krajské metropoli.

Co si pod tím mají lidé konkrétně představit?

Počítáme s pořízením šestadvaceti nových trolejbusů, se zřízením nového odbavovacího systému, opravou padesáti zastávek městské hromadné dopravy, dobudováním trolejbusového obratiště a opravou točny a zavedením informačního systému.

Kdy jste jel naposledy městskou hromadnou dopravou?

Občas jí jezdím, naposledy asi před třemi týdny do Mojžíře.

A jak se vám cesta líbila? Většina Ústečanů si stěžuje, že se základní jízdné zdražilo z patnácti na osmnáct korun, ale kultura cestování tomu neodpovídá.

Navýšení ceny jízdného je nezbytné vzhledem ke zvyšování cen pohonných hmot a k nutnosti modernizace vozového parku. Nesouhlasím však se způsobem navyšování jednotlivých položek sazebníku jízdného. Osmnáctikorunové jízdné tak považuji alespoň za dílčí výsledek naší snahy, mé a stranického kolegy Arno Fišery, neboť představenstvo Dopravního podniku města Ústí nad Labem původně odsouhlasilo jízdné dvacet korun.

Krátce po zvolení primátorem jste zmínil, že chcete, aby bylo Ústí také sportujícím městem. Ústečané se zajímají mimo jiné o opravu městského stadionu, na kterém hrají fotbalisté.

Jednáme o získání peněz pro výstavbu nové hlavní tribuny městského stadionu. Předpokládané financování stavby tribuny jsme rozdělili do dvou etap. První plánujeme na jaro příštího roku.

Myslíte si, že obyvatele města „výsledky práce vaší a vašich lidí“ přesvědčujete?

Tahle otázka by měla směřovat spíše právě na obyvatele města. Za sebe věřím, že část obyvatel jsme už přesvědčili, část ještě dokážeme přesvědčit. Uznávám, že prostor ke zlepšení je stále. S tím, jak se město v posledním roce vyvíjí, jsem ale spokojený.

Pro vás jako ekonoma bylo prioritou šetření. Kolik jste ušetřili?

Město Ústí nad Labem v minulých letech vždy hospodařilo se schodkem. Až nyní, poprvé v roce 2011, má rozpočet sestavený jako přebytkový.

Začal jste už pracovat na rozpočtu pro příští rok? Jak bude vypadat?

Přípravě rozpočtu na příští rok se samozřejmě intenzivně věnuji a jeho sestavení považuji za svůj nejdůležitější úkol. I pro následující rok je mojí snahou sestavit takový rozpočet, ve kterém dojde ke snížení výdajů a snížení úvěrového zatížení.

Bude se muset stále škrtat? Kde nejvíc?

Vzhledem k vývoji daňových příjmů je škrtání bohužel nutností. O konkrétních úsporách jednáme. Město si nemůže dovolit vyšší výdaje, než jaké umožňují jeho příjmy. Konkrétní rozpočet, tedy i výdaje, budeme znát v polovině listopadu.

Kdy se podle vašeho odhadu dostane Ústí z „červených čísel“?

Pokud jsou pro vás „červená čísla“ dluhy, tedy úvěrová zatížení, tak současné dluhy jsou splatné do roku 2030.

Když jsme spolu poprvé rozmlouvali pro Sedmičku, byl jste primátorem sedmý den a na otázku, co jste za tu dobu ztratil, jste odpověděl, že jste moc neztratil. Jak odpovíte dnes?

Ztratil jsem soukromí a volný čas. Přesto, že se stále více dostávám do politiky, stále se ztotožňuji s Platonem, že „Pravda by měla být krásná a trvalá věc“.

A co jste získal?

Možnost částečně se podílet na vedení města, ve kterém žiji. Snažím se, aby výsledek mojí práce zlepšil slušným lidem život v Ústí nad Labem. Získal jsem také plno nových zkušeností a možnost setkat se se zajímavými lidmi.

Kdybyste věděl, do čeho se pouštíte a co vás čeká, šel byste do toho znovu?

Nejsem zastáncem uvažování „kdyby“, jelikož konkrétní rozhodnutí se dělají v konkrétním čase. Nabídku stát se primátorem bych ale určitě přijal znovu.

Když něco rozhodnete, vracíte se k tomu rozhodnutí, nebo už o něm nepřemýšlíte? Jsou rozhodnutí, která byste vzal zpátky?

Protože jsem člověk zatížený „zpětnou“ vazbou, svoje rozhodnutí pečlivě zvažuji.

Když odmyslíte, že jste ústeckým primátorem. Chtěl byste žít jako občan v Ústí nad Labem pod vedením Víta Mandíka?

V Ústí nad Labem žiji dvaačtyřicet let a jsem zde velmi spokojený. Myslím, že pro většinu obyvatel by nemělo být a není podstatné, kdo zrovna vykonává funkci primátora. Důležitější je, aby město fungovalo a poskytovalo obyvatelům příjemný prostor a podmínky pro život.

„Musíme se ještě více zaměřit na problémy normálního člověka,“ řekl jste v prvním primátorském projevu. Víte, jak se lidem žije?

Určitě jsem neztratil během svého krátkého působení ve funkci primátora kontakt s realitou. Velmi intenzivně vnímám konkrétní problémy Ústečanů a uvědomuji si, že jejich situace často není lehká. Město se potýká s celou řadou sociálních problémů, jako jsou nezaměstnanost, nízká vzdělanost, výskyt sociálně vyloučených lokalit a mnoho dalších. Proto se snažím ze své pozice aktivně se podílet na jejich zlepšení.

Když jste ještě nebyl politik, kritizoval jste ústecké politiky?

Jsem člověk, který raději věci mění, než kritizuje, a to je i hlavní důvod, proč jsem do politiky vstoupil. Byl bych rád, kdyby se do ní aktivně zapojilo více slušných lidí namísto pouhého kritizování. I když mi nezbývá, než souhlasit s tím, že ke kritice současného stavu politiky je velmi mnoho důvodů.

Rád tančíte, prozradil jste jednou na sebe. Ale na plese vás v Ústí nikdy nikdo neviděl. Ani na Plese všech Ústečanů. Máte už v diáři zablokovanou poslední lednovou sobotu, kdy se ples koná?

Město tradičně každoročně přispívá na Ples všech Ústečanů a obdobně jej podpoří i v příštím roce. Pokud to bude možné, rád se tentokrát zúčastním.

Co vás baví? Kromě čísel a filozofování. A tance.

Moc volného času mi bohužel nezbývá.

Ale aspoň o víkendu se musíte nějak bavit. Kde vás mohou Ústečané potkat?

Často trávím i víkendy pracovně, ale když mám volno, snažím se zajít do přírody. V zimě občas jezdím lyžovat. Jsem také divadelním příznivcem a moc se těším, až zase zajdu do ústeckého divadla.

1. listopadu máte třiačtyřicáté narozeniny. Jak je oslavíte?

V rodinném kruhu a s přáteli.