Masarykova univerzita: investice za miliardu

Dvě velké investiční akce v úhrnné hodnotě bezmála jedné miliardy korun chystá Masarykova univerzita v Brně. V jejich rámci vznikne nová budova pro pedagogickou fakultu a uskuteční se rozsáhlá rekonstrukce dlouhodobě nevyhovujících prostor filozofické fakulty.

#####Pedagogický CVIDOS

Pro novou multifunkční budovu Pedagogické fakulty MU s knihovnou počítá ministerstvo školství s náklady 284 milionů korun. V pětipodlažním objektu v areálu současné fakulty (Poříčí 31) najde v budoucnu místo projekt Centra výzkumných institutů a doktorských studií (CVIDOS). Projekt bude financován z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a stavbou nové budovy získá fakulta prostory pro činnost pěti vědeckých institutů včetně seminárních místností pro kolektivní práci doktorandů. První tři patra budovy pak budou určena pro provoz nové knihovny a studijního centra.

#####CARLA na filozofii

Téměř dvojnásobnou investici (571 milionů korun) představuje realizace projektu Centra podpory humanitních věd (CARLA) na Filozofické fakultě MU, jehož součástí je také rekonstrukce dlouhodobě nevyhovujících prostor fakulty. I v tomto případě půjde z větší části o finance ze Strukturálních fondů EU a realizace záměru již začala v minulém roce. Během ní bude zbourán jeden z traktů v areálu fakulty a realizována novostavba budovy na tomtéž místě. Budova bude mít šest nadzemních a dvě suterénní podlaží, v nichž bude umístěno podzemní parkování a depozitář knih propojený se stávající fakultní knihovnou. Plánuje se i rekonstrukce sousedních budov, nové řešení vstupu a úprava nádvoří. Podle prorektora MU Petra Fialy bylo vytvoření odpovídajících prostor pro filozofickou fakultu dlouhodobou prioritou univerzity. Přestože některé budovy už byly ve zcela nevyhovujícím stavu, peníze na jejich rekonstrukci se ve státním rozpočtu nenašly. „Rozhodli jsme se proto usilovat o peníze z evropských fondů, i když to pro univerzitu znamená nemalé závazky,“ řekl prorektor Fiala.

V současnosti se připravuje výběrové řízení, po jeho ukončení začnou stavební práce a termín dokončení rekonstrukce je stanoven na první polovinu roku 2015. Výuka v rekonstruovaných prostorách by měla začít již v podzimním semestru akademického roku 2014/2015.