Masarykova univerzita získala patent na sloučeninu bambusuril

Bambusuril

Bambusuril

Masarykově univerzitě v Brně se podařilo získat český patent pro novou sloučeninu, která může najít široké uplatnění ve zdravotnictví, farmaceutickém i potravinářském průmyslu. Sloučenina má tvar krátké trubičky, a podobá se tak jednomu článku kmenu bambusu. Podle toho ji vědci pojmenovali bambusuril. Unikátní vlastnosti bambusurilu spočívají ve schopnosti vázat záporně nabité látky, informovala univerzita.

Vědci usilují také o mezinárodní ochranu bambusurilu. „Mezinárodní přihláška v případě bambusurilu již prošla úspěšně hodnocením, nyní se rozhodujeme, v jakých zemích budeme patent uplatňovat,“ uvedla ředitelka Centra pro transfer technologií Masarykovy univerzity Eva Janouškovcová. Získání českého patentu podle ní umožní pokračovat v hledání možností konkrétního využití nové sloučeniny.

Bambusuril může sloužit jako takzvaný přepravník záporně nabitých látek. Užití podle vědců najde třeba při určování kvality potravin, mohl by čistit vodu nebo sloužit k diagnóze některých druhů onemocnění. Výhodou je jeho snadná příprava. Výchozí sloučeniny jsou levné a dobře dostupné, stejně jako použitá rozpouštědla. Sloučenina je výsledkem pětiletého výzkumu na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity.

Patentový úspěch zaznamenali i vědci z univerzitního ústavu experimentální biologie. Podařilo se jim v další zemi patentovat metodu likvidace bojového plynu yperit - tentokrát v Japonsku.

Podstatou vynálezu je objev enzymu, který umožňuje rozložit yperit efektivněji a šetrněji než všechny dosud používané prostředky. Enzymy na likvidaci yperitu byly izolovány z půdních mikroorganismů. Objev je patentován také například v Rusku, Austrálii, na Novém Zélandu a ve Spojených státech.