Masarykovo nádraží v Praze se má stát součástí okolní výstavby

Památkově chráněná budova Masarykova nádraží v Praze se stane součástí plánované nové výstavby v okolí železničního uzlu. Čeká jí přestavba, ne demolice, řekli na tiskové konferenci zástupci developerské společnosti Masaryk Station Development (MSD), jejíž součástí jsou i České dráhy. Počítá se i se zachováním železniční dopravy. "Úmyslem developera není zrušit Masarykovo nádraží ani zrušit jakoukoli součást železniční nebo kolejové dopravy," uvedl předseda představenstva developerské společnosti MSD Jan Hromádka.

Nápady sedmi architektů na výstavbu kolem nádraží se představují na výstavě v aule Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Součástí zadávacího řízení pro architektu bylo i to, že se nemusí držet současných norem, například těch omezujících výšku budov v památkově chráněné oblasti. Aktuální soutěž ovšem vítěze mít nebude. „Soutěž nevyhodnocujeme, nevybíráme vítěze, předkládáme studie k veřejné diskusi,“ poznamenal Hromádka. MSD čeká hlavně na změnu územního plánu, kterou v současnosti připravuje magistrát.

Hromádka zatím považuje za předčasné mluvit o investicích do projektu, firma se zatím zaměřuje jen na přípravnou fázi. Počítá ale s tím, že samotná nová výstavba zahrnující například kanceláře a obchody bude rozdělená do několika etap. České dráhy ve spolupráci s Masaryk Station Development zahájily rekonstrukci historické dvorany pražského Masarykova nádraží už loni na podzim. Dvorana, kterou měsíčně projde kolem 300 tisíc cestujících, je zřejmě nejzanedbanější částí nádraží. Litinovou konstrukci z 19. století a dřevěnou prosklenou střechu musely od loňského roku podpírat provizorní dřevěné vzpěry.

Společnost MSD připravuje obnovu Masarykova nádraží a přilehlých nemovitostí od svého vzniku v roce 2004. Jde o společný podnik Českých drah a aktuálně dvou investorů, firem Sudop a Morávka Centrum. Oba investoři kontrolují podíl v MSD prostřednictvím společnosti Masaryk Station Investment. Z investorského konsorcia minulý rok vystoupil developer ING Real Estate, který byl lídrem sdružení. Důvodem bylo celosvětové omezení realitního podnikání developera. Přizvání případného dalšího investora se podle Hromádky MSD nevyhýbá, na pořadu dne prý ale není.