Mazlíčky a jejich zdraví ohlídá speciální obojek

Domácí mazlíček u veterináře.

Domácí mazlíček u veterináře. Zdroj: Profimedia

Domácí mazlíčci jsou již nějaký čas považováni za plnohodnotné členy rodiny. Není se tak čemu divit, že i na ně myslí v poslední době výrobci elektroniky.

Mnoho chovatelů si začalo uvědomovat, že správným jídelníčkem a pohybovými aktivitami mohou svým miláčkům prodloužit život a tak se více zajímají o jejich zdraví a kondici. V poslední době totiž domácí mazlíčci trápí podobné nemoci spojené se špatným životním stylem, jako jejich dvounohé majitele. Zvířata tak dnes často trápí civilizační nemoci jakými jsou obezita nebo cukrovka.

V Japonsku už ale majitele domácích mazlíčků nemusí trápit pochyby, zda je jejich zvíře ve správné kondici. Zdejší společnost Fujitsu totiž ohlásila, že vyvinula speciální zařízení, které lze připnout k obojku domácího zvířete a pomocí snímače v něm sledovat jeho aktivity během dne i noci. Výzkumníci japonské společnosti při vývoji krabičky s názvem „Wandant“ vylepšili, již dříve známé, technologie určené lidem.

Monitorovací zařízení má kompaktní rozměry i nízké nároky na napájení. Majitelé zvířat se díky sledování a zaznamenávání údajů dozví o počtu kroků, venkovní teplotě či třeba náznacích podchlazení jejich mazlíčka.

Data o zdraví čtyřnohých mazlíků budou v cloudu

„V mateřské společnosti se již pracuje také na vývoji cloudové služby, která bude zpracovávat údaje získané ze snímačů zařízení a upozorňovat majitele na možná zdravotní rizika jejich mazlíčků,“ prozradil Radek Sazama, generální ředitel společnosti Fujitsu pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Plánovaná cloudová služba s názvem „Animal Medical Care Cloud Service“ pomůže průběžně sledovat zdraví mazlíčků a bude umět vyhodnotit jejich zdravotní stav. Informace lze ze zařízení přečíst pomocí chytrého telefonu nebo po připojení k počítači. Data v cloudu navíc mohou být dlouhodobě uchovávána pro následné zpracování a bude možné si je prohlédnout na zabezpečené webové stránce. Zde chovatel nalezne srozumitelné grafy, které umožní rozpoznání změn zdravotního stavu zvířete.

Čeští zájemci si na novinku ovšem budou muset ještě chvíli počkat, na evropský trh se prozatím nedodává. Cena za roční přístup k účtu v cloudu se bude podle informací E15.cz pohybovat mezi 50 až 100 dolary (960 až 1930 korun).