Mdina: muzeum zločinu a trestu pro silné povahy

Muzeum tortury v Mdině

Muzeum tortury v Mdině Zdroj: Libor Budinsky

V podzemí tajemné maltské Mdiny, která byla před Vallettou po stovky let hlavním městem ostrova, stojí podivuhodné muzeum zločinu a trestu ukazující odvrácenou stránku lidských dějin. Vzhledem k tomu, že je mimořádně naturalistické, je vhodné jen pro silné povahy. A pokud tam vezmete děti, budou mít hodně dlouho temné a děsivé sny.

„Jednou z nejhroznějších forem mučení bylo cavalletto. Jak to probíhalo? Celkem jednoduše. Obviněný nešťastník byl posazen na dřevěného koně a na nohy mu kat přivázal těžká závaží, která mu brzy zmrzačila obě nohy. Jiným děsivým trestem bylo například propíchnutí jazyka, jako to vidíte zde,“ ukazuje průvodce na hororový exponát a pokračuje dalším příkladem krutého mučení, které se v minulosti na Maltě odehrálo.

V další části expozice jsou totiž znázorněny tresty připravené pro vůdce otroků, kteří se na Maltě vzbouřili v roce 1749. Třicet osm z nich bylo několik dnů brutálně mučeno a nakonec jim do otevřených ran nalévali rozpálenou smůlu. Až poté byli „milostivě“ rozčtvrceni a jejich ostatky vystaveny v železných klecích na nárožích ulic.

Muzeum tortury v MdiněMuzeum tortury v Mdině | Libor BudinskyTakzvané masky hanby byly jednou z rafinovaných forem středověké tortury

Potupa horší bolesti

V temném podzemí středověkého paláce se nachází strašidelná expozice dokumentující dlouhé dějiny mučení a trestů. Ne vždy šlo ovšem o fyzické mučení. Jedním z podivných trestů středověku byly například masky hanby, které byly nasazovány za nejrůznější zločiny menšího významu (například podvody při vážení potravin), aby potupily viníka v očích sousedů a současně zastrašily další potenciální zločince.

„Přestože masky samy o sobě nezpůsobovaly fyzickou bolest, pocit veřejné ostudy a hanby byl pro mnoho hříšníků ještě těžší než samotná bolest, a proto byl tento způsob trestání velmi oblíbený a často využívaný. A nemyslete si, že když pokrývaly celý obličej, že by lidé nevěděli, o koho jde. Všichni viníka znali,“ vysvětluje průvodce a vede nás do zvláštní sekce věnované oběšencům (poslední poprava oběšením proběhla v roce 1943, v roce 1971 byl trest smrti na ostrově zrušen úplně), kde nás nakonec čeká dokonce krátká praktická ukázka.

V rámci této unikátní atrakce vám totiž místní kat položí na krk oprátku a vzápětí ji utáhne. I když jste možná hodně otrlí, v podobné chvíli vám bude rozhodně úzko a ještě pár hodin poté se vám při vzpomínce na vlastní oběšení sevře žaludek. Pokud nevěříte, jeďte si to vyzkoušet.

Muzeum tortury v MdiněMuzeum tortury v Mdině | Libor BudinskyV muzeu můžete podstoupit i praktickou ukázku oběšení. Utažení smyčky s budete dlouho pamatovat…

Co vyzkoušet

Pokud se potřebujete z návštěvy hororové expozice vzpamatovat, zajděte si na sklenku dobrého maltského vína z prestižního vinařství Marsovin a ochutnejte víno Caravaggio, na jehož etiketě je slavný obraz Stětí Jana Křtitele od Caravaggia, který visí v paláci velmistrů ve Vallettě (a z každé prodané lahve jde drobná částka na restaurování tohoto mimořádného díla).

Co ochutnat

Nejvyhlášenějším maltským pokrmem je pečený králík, který se připravuje s česnekem, červeným vínem, rajčaty a spoustou bylinek. Podává se jen s bílým pečivem a sklenkou červeného vína a je neskutečně lahodný.

Co navštívit

Ve městě Mosta se zastavte v obrovském chrámu Nanebevzetí Panny Marie, jenž jako zázrakem přežil zásah bombou pocházející z plzeňské zbrojovky, která však náhodou nevybuchla (v současné době je vystavena v sakristii).