Mecenáš postaví centrum

Rodičům a dětem bydlícím v Říčanech a okolí svitla naděje na místo k trávení volného času. Za rok tam bude víceúčelové zařízení.

Zájmové centrum, tělocvičnu, saunu, bazén, kinosál a mnoho dalšího budou mít k dispozici obyvatelé Říčan přibližně za třináct měsíců, kdy má být podle plánu dokončené centrum pro volný čas Na Fialce. Investorem projektu ale není město Říčany u Prahy. Stavbu zaplatí soukromý investor Ivan Drbohlav, majoritní vlastník akciové společnosti Mountfield.

Mecenáš od začátku předpokládá, že centrum Na Fialce bude neziskový projekt. „Dvacet let jsem budoval svou firmu a myslím, že úspěšně. Nadešel čas, abych se zamyslel nad tím, co po mně zbude. Bude jím toto centrum pro volný čas. Veškeré mé investice do tohoto projektu jsou nevratné. Centrum si bude vydělávat jen na svůj vlastní provoz. Musí být dostupné pro všechny,“ řekl Drbohlav během slavnostního zahájení stavby.

To se uskutečnilo v úterý 3. dubna na Masarykově náměstí v Říčanech u Prahy. Zúčastnili se ho také říčanský starosta Vladimír Kořen a arcibiskup Dominik Duka.

Právě římskokatolická církev, kterou Duka zastupoval, má na výstavbě centra svůj podíl. Pozemky pod novostavbou patřily církvi, která je za téměř symbolickou cenu převedla na Říčany. Tou symbolickou cenou je myšlena rekonstrukce tamní fary.

„Pan Drbohlav je příkladem toho, jak by měla vznikat prosperující a jednotná společenství. Navazuje na prvorepublikové zvyklosti, kdy mecenášství nebylo bráno jako hlupáctví. Jsem rád, že snad konečně začíná fungovat princip solidární společnosti, která v nás byla léta potlačována. A jsem rád o to víc, že v Říčanech vzniká projekt především pro děti,“ řekl pražský arcibiskup.

Rodinný podnik

Do projektu centra Na Fialce vložil soukromý investor přibližně 150 milionů korun.
„Říčany by si takový projekt nemohly dovolit. Věřím, že realizace centra Na Fialce se stane příkladem i pro další bohulibé projekty placené soukromými osobami,“ řekl starosta Říčan Vladimír Kořen.

Cílem projektu je podle Ivana Drbohlava a jeho manželky nabídnout zejména dětem a mládeži širokou škálu zájmových, sportovních a kulturních aktivit. K tomuto účelu bude sloužit nová budova, kterou otevřou na jaře 2013.

„Budou v ní moderně vybavené učebny, kde budeme zájemcům nabízet různé kurzy. Například jazykové, tvůrčí kroužky či debatní večery. Nedílnou součástí bude i prostorná herna určená k hlídání dětí,“ podotýká Lukáš Basík, jednatel společnosti Openplace, která stavbu a potom chod centra zastřešuje. Jedná se o rodinný podnik manželů Drbohlavových, jejich dcery Lucie a jejího manžela Lukáše Basíka.

Přestože je zájmové centrum určené především pro děti a mládež, bude poskytovat dost prostoru i pro aktivity dospělých. „O děti se rodičům postaráme, například když si půjdou zaplavat nebo zacvičit,“ říká Basík.

Velkým lákadlem nového centra bude pětadvacetimetrový plavecký bazén. Další významnou součástí centra bude tělocvična s hledištěm. Hrací plocha o rozměru 36 x 18 metrů poskytuje dostatek prostoru pro většinu kolektivních sportů, a to i na soutěžní úrovni. Ti, kteří mají blíže ke kultuře než ke sportu, si Na Fialce také přijdou na své.

„Bude tady kino. Víceúčelový sál pak bude hostit i různé divadelní spolky. Ten, kdo rád zajde na cestopisnou, přírodovědnou nebo jinou přednášku, zamíří rovněž do pohodlné sedačky víceúčelového sálu,“ představuje různé části centra Basík. Součástí centra bude také kavárna.

CENTRUM NA FIALCE

• Součástí objektu bude:
• mateřské centrum -moderně vybavená herna pro rodiče a děti
• zájmové centrum s učebnami pro kurzy
• velká tělocvična s hrací plochou 36×18 m
• zrcadlový sál pro aerobic, tanec, jógu
• pětadvacetimetrový plavecký bazén včetně relaxační části a brouzdaliště
• divadelní sál / kinosál
• fyzioterapie - zaměření na dětskou rehabilitaci
• kavárna Stavba má být dokončena v květnu 2013