Menorca: Cesta koní je rájem pro trekaře

Menorca

Menorca Zdroj: Libor Budinsky

Kdo Menorku ještě nikdy nenavštívil, bude jen nevěřícně kroutit hlavou. Čím by mohl tenhle relativně malý ostrov, který na délku měří sotva 50 kilometrů a jehož nejvyšší kopec (ano, kopec, nikoli hora) měří pouhých 357 metrů, přitahovat milovníky treků. Jenže Menorca skrývá malý trekařský poklad. A ten se jmenuje Cesta koní.

Cesta koní je vlastně malá historická kuriozita. Menorca byla totiž jako součást Baleárských ostrovů častým cílem nejrůznějších dobyvatelů a někdy ve 14. století místní obyvatelé vybudovali kolem celého ostrova stezku, po které se mohli relativně rychle přesouvat jezdci na koních (odtud jméno Camí de Cavalls, tedy Cesta koní) a strážit či bránit pobřeží ostrova.

Z písku na skálu

Později v 17. a v 18. století samozřejmě jezdci na koních už nemohli čelit děly vybaveným válečným lodím, a tak stezka z velké části zmizela. Na konci 20. století se však zástupci turistického ruchu na Menorce rozhodli historickou stezku obnovit v celé její délce, což byl celkem revoluční a také značně náročný počin. Ale podařilo se a před několika lety byla dokončena.

MenorcaMenorca | Libor BudinskyPokud ostrov obejdete celý dokola, podáte docela slušný výkon, protože v některých dnech vás čeká v součtu i 700 či 800 metrů převýšení v poměrně těžkém terénu

A teď ta nejlepší zpráva: unikátní stezka vede kolem celého ostrova a měří neuvěřitelných 200 kilometrů, přičemž některé úseky jsou naprosto úchvatné – a to jak ze sportovního, tak poznávacího hlediska. K dispozici je také velmi podrobný průvodce, který rozděluje dlouhou cestu na dvacet krátkých úseků, které zdolá i netrénovaný turista.

Ale největší zážitek je stejně ten, když ostrov obejdete celý dokola. To už je docela slušný výkon, protože v některých dnech vás čeká v součtu i 700 či 800 metrů převýšení v poměrně těžkém terénu, kde se někdy střídá písek s kameny, zatímco jindy jdete kilometry po tvrdé a ostré skále.

V sedle jen pro odvážné

U slova obejít se musíme zastavit. Přestože by Stezka koní měla sloužit trekařům, jezdcům na koních i cyklistům, komfortní je pouze pro pěší. Pokud nejste výtečný jezdec na koni či super zkušený biker, budete se v sedlech (koňském i horském) jenom trápit a zbytečně riskovat možné zranění.

MenorcaMenorca | Libor BudinskyV září a říjnu už na Menorce vládne příjemnější počasí, zatímco moře je stále ještě dostatečně prohřáté

Naopak jako trek je tato stezka naprosto ideální, neboť vede z drtivé části opuštěnou krajinou okořeněnou romantickými výhledy a také častými možnostmi koupání na opuštěných plážích v divokých zátokách. Proto je ideální zvolit si cestu na podzim, tedy v září a říjnu, kdy už je Menorca téměř bez turistů a na ostrově vládne příjemnější počasí, zatímco moře je stále ještě dostatečně prohřáté. Pouze se musíte připravit na to, že občas trochu zaprší, což může způsobit problém hlavně při nocování. Ve volné přírodě se totiž nesmí stanovat, tolerováno je pouze přespání ve spacáku. Ale to by se do budoucna mělo změnit, neboť představitelé turismu si uvědomují turistický potenciál Cesty koní.

„Určitě by bylo ideální, kdyby po celé cestě bylo k dispozici nějaké standardní ubytování pro výletníky, a to buď na zemědělských farmách nebo třeba v dnes již polorozpadlých a nevyužívaných obranných věžích. Ale to je zatím hudba budoucnosti, a pokud se podobný projekt podaří uskutečnit, zabere to několik let,“ vysvětluje ředitel hotelu Blanc Palace v druhém největším městě Ciutadelle. V současné době sice v dostupném okolí treku najdete ubytování, ale nikoliv po celé cestě, a tak si musíte výšlap pečlivě rozplánovat a občas si trochu zajdete do vnitrozemí, čímž se doba výpravy o pár dní prodlouží.

Ostrov plný pláží

Cesta koní nemá začátek ani konec, můžete vlastně začít, kdekoli chcete. Pokud celý pochod pojmete vyloženě jako sportovní záležitost s batohem a spacákem, zabere vám cesta podle vašich fyzických možností zhruba sedm až deset dní. Ale krásné je i to, když projdete jen část treku, klidně jen deset, dvacet či třicet kilometrů, ideálně na různých stranách ostrova, neboť geografický profil Menorky je značně odlišný, a zatímco na jihu najdete hluboké a úzké fjordy s romantickými plážemi s průzračnou vodou a bělostným pískem, které lemují borovicové lesíky, na severu jsou dlouhé a opuštěné pláže se zlatým, často až červeným pískem.

MenorcaMenorca | Libor BudinskyK mnoha plážím nevede silnice, dostanete se sem jen Cestou koní

Navíc mnoho pláží je téměř opuštěných, neboť k nim nevede silnice, a můžete se k nim dostat pouze a jedině po Cestě koní (jen pro úplnost dodejme, že 216 kilometrů dlouhé pobřeží Menorky má více pláží než Mallorca a Ibiza, tedy další dva Baleárské ostrovy dohromady). V tomto případě je ideální ubytovat se, půjčit si auto a každý den se vydat na jedno místo, z něhož vyrazíte na trek (nevýhodou je bohužel to, že budete muset jít stejnou cestou tam i zpátky).

Kde bydlet

Jedno z nejkrásnějších ubytování nedaleko Cesty koní nabízí romantický hotel Rural Alcaufar Vell, který vznikl na místě starobylé zemědělské usedlosti. Po velmi vkusné přestavbě nabízí zázemí luxusního butikového hotelu s rodinnou a přátelskou atmosférou a navíc také s perfektní restaurací, která je zaměřená na špičkovou gastronomii (více na alcaufarvell.com).

Co ochutnat

Vedle čerstvých ryb a plodů moře nabízí Menorca řadu regionálních specialit. Mezi vyhlášené patří nejen místní sýr či velmi zvláštní salámy, ale také úchvatná polévka z langusty či ryba dušená v zelenině. Výtečný je i citronový sorbet s místním ginem, který se také díky bývalé vojenské přítomnosti Britů na ostrově vyrábí. Za vyhlášené restaurace platí Café Balear v Ciutadelle či restaurace Can Bernat des Grau nedaleko hlavního města Maó (či Mahon).

Z gastronomie MenorkyZ gastronomie Menorky | Libor BudinskyVynikající polévka z langusty

Co vyzkoušet

Nezapomenutelným zážitkem je lekce střelby ze starověkého praku, kterou můžete absolvovat v monstrózní pevnosti La Mola. Umění střelby z praku proslavilo starověkou Menorku široko daleko. Místní bojovníci uměli tak dokonale metat kameny svými primitivními praky, že se bez nich žádná armáda neobešla.

MenorcaMenorca | Libor BudinskyNa Menorce stojí za to nechat se zasvětit do střelby z praku

fortalesalamola.com. Další informace o Menorce najdete na stránkách spain.info nebo na menorca.es.