Města přestavují staré školky a zřizují nové. Stále je to málo

Po letošním zápise do mateřských škol zůstane několik stovek dětí doma. Většina měst v kraji není na babyboom připravena.

Matky nebo otcové z větších měst v kraji, kteří se chtějí vrátit po rodičovské dovolené zpět do práce, mají problém: Kam s dítětem. Radnice nezachytily babyboom a míst ve školkách je málo. Rodičům pak nezbývá než domluvit hlídání u známých, kteří jsou na mateřské dovolené a nevadí jim hlídat další dítě. Nebo najít soukromou školku. Ale to stojí peníze.
„Nenašla jsem místo pro dceru, tak jsem zkusila soukromou školku. Chtěli ale čtyři tisíce za měsíc. To si nemůžu prostě dovolit,“ krčí bezradně rameny Andrea Švehlová z Ústí. Pomohla jí kamarádka, která je se synem na mateřské dovolené. Hlídat dítě navíc jí starosti nedělá. „Člověk nemůže jít ani do práce, protože neví, jestli najde pro dítě volnou školku. Klidně by se v Ústí další uživila,“ dodala devětadvacetiletá Švehlová.
Nová školka měla být otevřena v Ústí nad Labem už od září. Zastupitelé loni rozhodli, že ji přestaví z domu bývalého sídla oblastní charity. Přestavba by vyšla město přes deset milionů korun. Do plánů ale zasáhla hospodářská krize, která rekonstrukci oddálila na dobu neurčitou.
Podle ústecké radnice ale situace tak dramatická není. „Maminky, které nastupují do zaměstnání, většinou pro dítě místo najdou,“ míní mluvčí magistrátu v Ústí nad Labem Ivana Solničková. Podle ní se město stále snaží najít způsob, jak rekonstrukci domu po charitě dokončit.
Na Teplicku letos do mateřských školek nastoupí jen 385 dětí, z příhlášených 689. Necelá polovina dětí tak zůstane v péči matek, které jsou na rodičovské dovolené s dalším dítětem.
„Proti rozhodnutí se mohou odvolat do čtrnácti dnů. Dosud nám ale nikdo odvolání nepodal, takže nepředpokládáme, že by se situace změnila,“ konstatovala Helena Zámostná z odboru školství teplického magistrátu.
Radnice se ale problém s nedostatkem míst ve školkách snaží řešit co nejrychleji. Drobnými úpravami navyšuje kapacitu tam, kde to umožňují technické a hygienické podmínky zařízení. Například školku v ulici Bohosudovská tímto způsobem nedávno rozšířili až o patnáct míst.
V Litoměřicích naopak školku začali stavět už před několika týdny. Vyroste z bývalého zdravotního střediska v Ladově ulici. Do ní by mělo už od letošního 1. září nastoupit padesát šest dětí.
„Jednu třídu s padesáti místy jsme měli schovanou jako rezervu,“ řekla vedoucí odboru školství v Litoměřicích Miroslava Najmanová. Ale dětí je tolik, že rezervu není možné držet, obsazena budou všechna místa.
Také roudničtí radní začali hledat řešení nedostatku míst ve školkách. Ze čtyřiadevadesáti odmítnutých dětí jich asi pět desítek zůstane dál doma s matkami na rodičovské dovolené. Jako nejschůdnější zvolila radnice přestavbu nynějšího domu dětí, který byl původně postaven jako jesle. Domov dětí a mládeže se tak přesune do areálu základní školy.
„Nutné stavební práce proběhnou co nejrychleji, školka musí být otevřená už v září,“ uvedl Martin Škoda z odboru majetku a rozvoje města.

Nové prostory

V Děčíně přišlo k zápisu do mateřských škol 596 dětí a 170 jich školky nepřijaly. Děčínská radnice proto současné školky „nafoukne“ drobnými úpravami a upraví i budovy základních škol, aby mohly částečně sloužit jako školky. Míst ale o moc nepřibyde, protože se zpřísnily hygienické normy. „Do konce kalendářního roku budeme mít další místa, a to v základních školách Vojanova a Březová,“ uvedl náměstek primátora Miroslav Samler.
Dokud ale tyto školy nebudou upravené, mají odmítnuté maminky ještě dvě možnosti. Volná místa totiž stále nabízejí mateřské školky v Boleticích. Rodiče by však neměli váhat, protože míst už je jen pár. Druhou možností jsou placená mateřská centra, která jsou v Děčíně dvě – Bělásek a Rákosníček. „Doufám, že se to už už brzy nějak vyřeší. Vždyť je to katastrofální! Ve školkách zůstávají šestileté děti, které dostanou odklad školní docházky a blokují místa ostatním,“ posteskla si další z odmítnutých maminek Petra Beránková z Děčína. Ta ale měla štěstí. Syna jí pohlídá babička.