Město hlídají kamery. Vidí všechno

Více než dvě desítky kamer městské policie sledují ve dne v noci Frýdek-Místek.

Frýdecko-místecká městská policie rozmístila po celém městě kamery, díky kterým můžou strážníci odhalit nejrůznější prohřešky proti zákonu. Nedávno například díky nim dopadli zloděje, který si chtěl odnést domů dopravní značku. „Stalo se to poblíž kulturního domu. Chvilku před půlnocí si kolega všiml, že se na jedné obrazovce něco zalesklo. Byl to odraz světla pouliční lampy od kovové značky, kterou zloděj nesl na rameni. Naši hoši tam byli do pěti minut. Pachatel se nestačil divit,“ popisuje jeden z případů mluvčí městské policie Lenka Biolková.

Hlavně neusnout

Na střechách domů mají strážníci celkem dvaadvacet kamer. Snímají Frýdlantskou ulici, obě náměstí a také místa, kde často řádí vandalové, například prostranství před kinem Petra Bezruče. Další jsou v podchodech. Výstupy kamer vidí strážníci na několika monitorech. Jsou uspořádané jeden vedle druhého podél stěny ve speciální místnosti v sídle městské policie na ulici T. G. Masaryka. Strážníci tady obvykle sedí po tmě, protože tak prý na obrazovky lépe vidí. Jenže to má háček. Nesmí u toho usnout. „Zní to komicky, ale dění na obrazovkách je poměrně jednotvárné. Udržet pozornost celých osm hodin nikdo nevydrží. Když je tu zhasnuto, mají to ještě horší. Proto se strážníci u monitorů střídají,“ říká zástupce ředitele městské policie Henryk Heczko. Strážnice Lucie Bláhová, která u obrazovek také někdy sedí, ukazuje, že se dají záběry přepínat z monitoru na monitor. „Je dobré to občas promíchat. Na velké obrazovce chvíli pozoruji náměstí, pak zase křížový podchod. I to pomáhá proti únavě,“ vysvětluje Bláhová. Ukazuje, jak si může dění na obrazovce přiblížit a sledovat detaily. Bez problémů tak vidí řidiče, kteří vjíždějí bez povolení na náměstí, kam smí jen zásobovači. Sleduje chodce na přechodech anebo neukázněné cyklisty, kteří projíždějí navzdory zákazu podchod na kole. Heczko dodává, že městská policie má v záloze ještě mobilní kameru, kterou může přemísťovat různě podle potřeby. Městská policie pořizuje z kamer také záznam. „Spolupracujeme se státní policií. Záznam už několikrát posloužil jako důkaz trestného činu,“ doplňuje Heczko.

Kamera u Stounu

Jedna z kamer je namířená i na vchod hudebního klubu Stoun. Jeho provozovatel Kamil Rudolf z toho nejásá, ale připouští, že to má něco do sebe. „Lidi vědí, že tam ta kamera je a nedovolí si dělat nějaké pitomosti,“ říká Rudolf. Jedním dechem však dodává, že není příznivcem kamerového špiclování, jak sledování nejen svého klubu nazývá. „To už by lidem mohli dát policajti rovnou pod kůži čipy, aby věděli, co dělají a kde se pohybují,“ podotýká Rudolf. Mluvčí úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková vysvětluje, že městská policie může kamery používat, ale musí dodržovat pravidla, která ukládá zákon. „Kamery mohou zabírat jen veřejné prostranství. Nemohou mířit třeba na něčí zahradu. Nedávno jsme řešili stížnost ženy, které se nelíbilo, že kamera vidí do oken jejího bytu. Toto opravdu v pořádku není,“ uzavírá Štěpánková.